Aranyár előrejelzés 2023: Milyen irányt vesz az arany?

arany vásárlás

Az arany árfolyamát 2022-ben az ukrajnai háború, a magas infláció, a recessziós félelmek és a monetáris politikában bekövetkezett fordulat jellemezte, amellyel a központi bankok ellensúlyozni kívánják a fejleményeket. Jelenleg, 2022. 12. 12-én az ár 1 uncia (28,35 g) aranyért 1789,80 USD-t fizetnek, euróban számolva 1699,60 euró körül van. De mi fog történni ezután? Hogyan alakul az arany ára 2023-ban?

Goldpreis aktuell in Euro und US Dollar

Áttekintés: Az arany árának alakulása 2022-ben

Miután az arany árát már 2021 második felében is a megnövekedett inflációs ráták hajtották, az arany 2022-t 1.804 dollár/troj uncia áron kezdte. A nagy eszkalációt aztán természetesen Oroszország február végi ukrajnai inváziója jelentette, ami 2.043 dollár fölé hajtotta az árat.

Az ukrajnai eszkaláció óta azonban az árfolyam dél felé tart. A következő hónapokban, legkésőbb április közepétől a nemesfém lefelé tendált. Egy  uncia arany értéke október végére 1,627 dollárra esett. Úgy tűnik, hogy a csökkenő tendencia 2022 november elejéig nem állt meg. Az árfolyam nemrégiben ismét napokon belül 1.770 dollárra (1.710 euró) / uncia emelkedett, és így úgy tűnik, hogy végre az arany árfolyama emelkedik és  kitört az alsó szegmensből.

Is now the time to buy gold? | The Guardian Nigeria News - Nigeria and World News — Business — The Guardian Nigeria News – Nigeria and World News

Előrejelzés 2023: Mi vár ránk?

Előrejelzést készíteni mindig nehéz. Különösen a pénzügyi piacok alakulásának előrejelzései esetében, amelyek nagyon sok különböző tényezőtől függenek. Az alábbi megfontolások ezért kizárólag gondolatébresztőnek szolgálnak, és semmiképpen sem jelentenek vásárlási vagy befektetési ajánlást. A következő tényezők valószínűleg nem elhanyagolható mértékben befolyásolják majd az arany árát 2023-ban: Infláció és kamatlábak alakulása A tavaly tapasztalt szélsőséges inflációs ráták arra kényszerítették a központi bankokat, hogy az olcsó pénz évtizedek óta tartó 2022-es kamat- és monetáris politikájukban fordulatot hajtsanak végre. Azóta a Fed és az EKB többször is jelentősen megemelte az irányadó kamatlábat (az amerikai irányadó kamatláb jelenleg 3,75-4,00 százalék, az EKB irányadó kamatlába 2,00 százalék). Az arany számára ez mindenekelőtt erősebb versenyt jelent a biztonságos befektetések kategóriájában. Ennek oka, hogy a jó hitelminősítésű országok meglehetősen biztonságos államkötvényei hirtelen kamatot hoznak, míg a kamatmentes arany nem fizet folyó hozamot. Az arany így kevésbé vonzóvá válik, és a kereslet csökken.

Swiss gold exports to the United States rocketed in March | Reuters

A kérdés az, hogy a központi bankok 2023-ban milyen gyakran és mennyit fognak még kamatot emelni? Amint az inflációs ráták csökkennek, a központi bankok valószínűleg ismét lazítani fognak a gyeplőn. Az Egyesült Államokban az infláció már 2022 októberében a vártnál jobban ellaposodott. Emiatt az elemzők úgy vélik, hogy a következő emelések alacsonyabbak lehetnek, és a Fed irányadó kamatcsúcsát legkésőbb 2023 tavaszán érheti el.

Arany, mint menekülő valuta

Az arany a recessziós fázisokban mindig is megfelelt válság idején a biztonságos menedékhely hírnevének. Mert még akkor is, amikor a makrogazdasági visszaesés jelei erősödnek, a befektetők szeretnek a biztonságos nemesfémekbe menekülni, ami növeli a keresletet és így az árat. Ha a magas infláció egybeesik a gazdasági gyengeség egy szakaszával, akkor ezt stagflációnak is nevezik. Az utolsó stagflációs szakaszok az 1970-es és 1980-as években következtek be. Abban az időben az arany az egyik legerősebb befektetés volt, és láthatóan felülmúlta a többi eszközosztály teljesítményét.

USD/EUR (US-Dollar / Euro) Chart

A dollár és az euró árfolyama

Az egyik dolog, amit az arannyal kapcsolatban mindig figyelembe kell venni, az az árfolyam. Mivel az arannyal világszerte dollárban kereskednek, a dollár és az euró közötti árfolyam mindig fontos számunkra Európában. Az erős dollár az arany euróban kifejezett árfolyamának emelkedéséhez vezethet, még akkor is, ha a dollárban kifejezett árfolyam unciánként stabil vagy akár csökkenő. Mivel a FED sokkal korábban és agresszívebben reagált a magas inflációra, mint az EKB, és az amerikai gazdaság is meglepően stabilnak bizonyult, a dollár sokkal erősebb, mint az euró. Valójában a dollár 2022-ben 20 éves csúcson volt a többi fő valutával szemben. Az euróval szemben tavaly még a dollárparitást, azaz az 1:1 árfolyamot is meghaladta. Időnként a dollár még az eurónál is többet ért. Az európai aranyrajongók számára tehát az a kérdés, hogyan alakulnak az árfolyamok 2023-ban. Az USA-ban csökkenő infláció és a FED kevésbé erőteljes kamatemelési kilátásai miatt a dollár nemrég ismét esett. Az euró dollárral szembeni emelkedő árfolyama ismét némileg olcsóbbá teszi az arany vásárlását az euróövezetben.

Gold-digging bacterium makes precious particles | Nature

Aranyár 2023 – vegyes érzések az elemzők körében?

E potenciális fejleményeket szem előtt tartva az elemzők és szakértők előrejelzései az arany árának 2023-as alakulására vonatkozóan vegyesek. Az Incrementum két elemzője, Ronald Stöferle és Mark Valek hű marad az “arany évtizedre” vonatkozó előrejelzéséhez a legfrissebb In Gold We Trust 2022 jelentésében. “Fenntartjuk a 2030-ra kitűzött hosszú távú árcélunkat, amely 4.800 USD” – In Gold We Trust 2022 Általában sok aranyelemző feltételezi, hogy az arany jelenleg (túl) olcsón kereskedik, és hogy egy hosszabb emelkedő trend elején vagyunk. A svájci nagybank, az UBS elemzői abból indulnak ki, hogy az arany ára 2023 vége felé 1900 dollár/troj uncia körül állhat, ami bizonyos ellenszéllel szemben még mindig lehetőséget kínálna az olcsó beszállásra a következő hónapokban.

Úgy tűnik, sok befektető és elemző egyetért abban, hogy az arany ára csak 2023 tavaszán kezd emelkedni. Ennek oka, hogy a FED várhatóan ezután nem emeli tovább a kamatlábakat. A Reuters november elején elemzők és befektetők körében végzett felmérésében viszont a többség arra számít, hogy az arany átlagára 2023-ban 1712 dollár/uncia körül lesz. Van azonban egy ellentétes előrejelzés is: a Világbank és az IMF elemzői 2023-ban az arany árának további csökkenésére számítanak. Attól tartanak, hogy a globális recesszió nyomán államadósság-válság fenyeget.

Az arany megőrzi a vásárlóerőt

Goldpreis - Gold Chart

Az arany árfolyamának alakulását vizsgálva kiderül, hogy gyakran tévesen spekulatívnak és csak rövid távon volatilisnek nevezik. Inkább az arany hosszú távon nézve szilárd és biztonságos befektetési formának bizonyult és bizonyítja magát. Mert míg a központi bankok a semmiből is teremthetnek pénzt (kulcsszó: “fiat money”), addig az arany mennyisége véges. Bár a nemesfém nem hoz kamatot, mégis nagyon biztonságos befektetés, mert soha nem veszítheti el teljesen az értékét. Az infláció miatt a monetáris eszközök idővel tartósan veszítenek értékükből. A jelenleg magas, olykor kétszámjegyű inflációs ráták miatt a megtakarított értékek még inkább elolvadnak. Még ha a kamatozó befektetések jelenleg vonzóbbnak is tűnnek, mint az arany, mindig szemmel kell tartani a reálkamatokat. Magas infláció esetén pedig ezek még mindig negatívak lehetnek. Az arany stabilitása mélyen gyökerezik az emberekben, ezért még a profi befektetők is szívesen fordulnak újra a sárga fémhez, amint egy nagyobb válság vagy egy inflációs szakasz nyilvánvalóvá válik. Mindenekelőtt azért, hogy megvédjék magukat a pénz vásárlóerejének elvesztésétől. A nemesfémet évezredek óta használják fizetőeszközként, és a legsúlyosabb válságokat is túlélte.

Commodities outlook 2023: Gold to rebound as Fed easing starts

Vegyen Ön is aranyat rendszeres megtakarítással hosszútávra és így elkerülheti a nagyobb visszaeséséket.

A Partner Banknál kiváló minőségű, 24 karátos, 999,9-es finomságú színaranyból készült aranyrudak vásárolhatók „Good Delivery“ minőségi garanciával. Mivel az arany értéke ingadozásoknak kitett, a Partner Bank azt a lehetőséget is felkínálja ügyfeleinek, hogy kisebb aranymennyiségek rendszeres vásárlásával hosszabb idő alatt építsenek fel aranyállományt. Ezzel az aranyvásárlási programmal az ügyfelek egyszerűen és kényelmesen vásárolhatnak fizikai aranyat, és közben profitálhatnak a lehetséges cost-average hatásból: Alacsonyabb árfolyam esetén nagyobb mennyiségű arany, magasabb árfolyam esetén kisebb mennyiségű arany vásárlására kerül sor. A Partner Bank FINE GOLD aranyát átláthatóság és rugalmasság jellemzi. A megőrzésre vonatkozó információk az online ügyfélszolgálaton keresztül áttekinthető módon és kényelmesen elérhetők.

Is Gold a Good Investment In 2023?

Ha nyereséggel szeretnél befektetni minden minden út a Biztoshozamhoz visz.

Pontosabban a www.biztoshozam.hu szakértőjéhez. Látod ilyen könnyedén is lehet beszélni a pénzügyekről. Személyesen még hatékonyabbak tudunk lenni így már csak ennyi maradt hétre:

Fókuszkönyv - Portfolife

Jogi nyilatkozat:

Ezek az adatok kizárólag termékinformációként szolgálnak, és nem értelmezhetők sem ajánlatként, sem meghatározott pénzeszközök eladására, ill. vételére történő felhívásként vagy ajánlásként a nevezett pénzeszközök, eszközosztályok, országok, ágazatok, kibocsátók stb. javára. Nem vállalunk felelősséget a megadott adatok helyességéért és teljességéért.

Ha kérdése van, vagy befektetne, keressen bátran:

 Telefonon:0670-605-1490

• skypon:koncz.peter@portfolife.hu 

emailben:koncz.peter@portfolife.hu

• másodlagos email: koncz.peter@biztoshozam.hu

Ha tetszett akár egy kis részlet is, bátran vegye fel vagy a Biztoshozam.hu csapatával a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika, nyugdíjtervezés elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kap és tud majd a saját befektetéseiben, megtakarításaiban diverzifikáltan dönteni.

Nyugdíjbiztosítás jellemzői szakértő segít

Szeretne egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretne átnézetni meglévő biztosítását, értékpapírját?

Nincs más dolga csak regisztráljon ide kattintva!