Az arany szerepe 2023-ban ,avagy még mindig nem késő aranyban is megtakarítani

Gold

A központi bankok extrém kamatemelése után a menedékfém ismét bizonyíthat a fenyegető kockázatokkal szemben.

What's the bull case for gold in 2023?

NYILATKOZATOK

A 2022-es piaci turbulenciák, geopolitikai és monetáris politikai kihívások világszerte erős kockázatkerülő hangulatot teremtettek. És miközben a keresztáramlatok és a gazdasági kihívások mély veszteségekhez vezettek a hagyományos kiegyensúlyozott portfóliók számára, egy menedékeszköznek sikerült bizonyítania értékét.

“Az arany mindent összevetve tulajdonképpen elég jól teljesített” – mondta Juan Carlos Artigas, a World Gold Council globális kutatási vezetője. “Valóban az év egyik legjobban teljesítő eszközosztálya volt”. Sok befektető számára az arany hasznos puffereszköznek bizonyult, mivel a volatilitás 2022 első negyedévében felütötte a fejét, és egész évben fennmaradt. Az olyan tényezők, mint a magas infláció és a geopolitikai feszültségek, Artigas szerint erősítették a nemesfém bikapiaci  érveit. De az agresszív monetáris politika, valamint az erősebb dollár egyes befektetők számára elvették a csillogását.

Sovereign Gold Bond vs Gold ETF: Where should you invest? | Mint

Kötvény kontra arany kontra kripto

“Már a COVID-19 világjárvány okozta válság megszűnése előtt is láttuk, hogy a kereslet különböző ágazatai 2021 végén visszatérnek” – mondja. “Sokkal erősebb fellendülést láttunk 2022-ben, ami nagyobb támogatást teremtett az arany számára.” A hozamkereső befektetők számára az emelkedő kamatlábak elvehették az arany fényét. Artigas azonban gyorsan rámutat, hogy az emelkedő kamatlábak nem tesznek különbséget abban, hogy milyen eszközosztályokat érintenek. Így a kötvények akár jóval magasabb hozamot hozhatnak, főleg ha régebben bocsátották ki mint a stabil kamatuk, ugyanis több vállalat és akár ország is eladósodhat.

Bár egyes evangélisták a kriptovalutákat az aranyhoz hasonló eszköznek tekinthetik. Az Arany Világtanács rámutatott, hogy a két befektetési osztály nagyon eltérő szerepet játszik. Ezen túlmenően az arany szerepe az infláció elleni fedezetben már idővel bebizonyosodott.

A sárga fém 2022-ben pozitívan reagált a magas inflációs várakozásokra, a kriptovalutákat azonban magával rántotta a piaci volatilitás hulláma és a digitális eszközök területén a központosított szereplők megbízhatóságával kapcsolatos újabb aggodalmak.

SGB vs Physical Gold: What makes Sovereign Gold Bond a preferred choice? | The Financial Express

Artigas és az arany

Artigas szerint az arany történelmileg jól teljesített a recessziós kockázatok mérséklésében, ellensúlyozva a más eszközökből származó veszteségeket és értékes likviditást biztosítva. Előre tekintve Artigas számos érdekes lehetőséget lát 2023-ban, akár 2023 maradék részében az arany árfolyamában. A kínai COVID-nulla politika  lazításával a kereslet felgyorsulására számított ami be is jött. Ez távolabbi célként akár tovább növelheti az arany kilátásait. A tartós infláció szintén a menedékfém javára válhat, még inkább akkor, ha további jegybanki szigorítást kényszerít ki, és a mérleget még inkább a recesszió felé billenti.

Jelenlegi állás

Az arany ezen a héten kissé kilábalt az öt hónapos mélypontról, mivel a dollár és a kötvényhozamok csökkentek. Az arany azonban még mindig újabb heti visszaesés felé tartott, mivel a kedvező amerikai adatok megerősítették a reményt, hogy a Federal Reserve folytatja a kamatemelést. Az azonnali aranyára a pozitív amerikai gazdasági adatok hatására öthavi mélypontra, 1884 dollárra esett.

A következő héten a piacok figyelme a Fed elnökének a Jackson Hole-i szimpóziumon elhangzó beszédére irányul. Ez az esemény tisztázhatja a központi bank álláspontját és a lehetséges kamatemeléseket, ami viszont befolyásolhatja a piaci hangulatot. A pozitív jelzések hozzájárulhatnak az arany árának stabilizálásához.

The Outlook for the Economy Has Improved. And Yet. - The New York Times

Vegyen Ön is aranyat rendszeres megtakarítással hosszútávra és így elkerülheti a nagyobb visszaeséséket.

A Partner Banknál kiváló minőségű, 24 karátos, 999,9-es finomságú színaranyból készült aranyrudak vásárolhatók „Good Delivery“ minőségi garanciával. Mivel az arany értéke ingadozásoknak kitett, a Partner Bank azt a lehetőséget is felkínálja ügyfeleinek, hogy kisebb aranymennyiségek rendszeres vásárlásával hosszabb idő alatt építsenek fel aranyállományt. Ezzel az aranyvásárlási programmal az ügyfelek egyszerűen és kényelmesen vásárolhatnak fizikai aranyat, és közben profitálhatnak a lehetséges cost-average hatásból: Alacsonyabb árfolyam esetén nagyobb mennyiségű arany, magasabb árfolyam esetén kisebb mennyiségű arany vásárlására kerül sor. A Partner Bank FINE GOLD aranyát átláthatóság és rugalmasság jellemzi. A megőrzésre vonatkozó információk az online ügyfélszolgálaton keresztül áttekinthető módon és kényelmesen elérhetők.

Is Gold a Good Investment In 2023?

Ha nyereséggel szeretnél befektetni minden minden út a Biztoshozamhoz visz.

Pontosabban a www.biztoshozam.hu szakértőjéhez. Látod ilyen könnyedén is lehet beszélni a pénzügyekről. Személyesen még hatékonyabbak tudunk lenni így már csak ennyi maradt hétre:

Fókuszkönyv - Portfolife

Jogi nyilatkozat:

Ezek az adatok kizárólag termékinformációként szolgálnak, és nem értelmezhetők sem ajánlatként, sem meghatározott pénzeszközök eladására, ill. vételére történő felhívásként vagy ajánlásként a nevezett pénzeszközök, eszközosztályok, országok, ágazatok, kibocsátók stb. javára. Nem vállalunk felelősséget a megadott adatok helyességéért és teljességéért.

Ha kérdése van, vagy befektetne, keressen bátran:

 Telefonon:0670-605-1490

• skypon:koncz.peter@portfolife.hu 

emailben:koncz.peter@portfolife.hu

• másodlagos email: koncz.peter@biztoshozam.hu

Ha tetszett akár egy kis részlet is, bátran vegye fel vagy a Biztoshozam.hu csapatával a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika, nyugdíjtervezés elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kap és tud majd a saját befektetéseiben, megtakarításaiban diverzifikáltan dönteni.

Nyugdíjbiztosítás jellemzői szakértő segít

Szeretne egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretne átnézetni meglévő biztosítását, értékpapírját?

Nincs más dolga csak regisztráljon ide kattintva!