Az IBM újra az AI-ra és a hibrid felhőalapú számítástechnikára összpontosít?

IBM a jövő

Az International Business Machines (IBM) amerikai technológiai vállalat volt az egyike azon kevés nagy piaci kapitalizációjú vállalatnak az ágazatban, amely 2022-ben pozitív hozamot biztosított a befektetőknek részvényeinek árfolyamán. Mivel a Nasdaq technológiai index (US100) 2008 óta a legrosszabb évét zárta.

Az IBM részvényeinek árfolyama 2,9%-kal nőtt a 2022-es év során. Míg a Nasdaq 100 indexe több mint 35%-kal zuhant.

IBM stock forecast: Market remains sceptical Sign of IBM on the office building . IBM is an American multinational technology and cumulating corporation headquartered in New York.

A 111 éves vállalat az elmúlt években nem tartozott a legforróbb technológiai részvények közé. De 2022-ben, amikor az infláció és a kamatlábak emelkedtek, a geopolitikai bizonytalanság és a globális recesszió kilátásai fenyegettek ez megfordúlt. A befektetők a stabilitás miatt az IBM felé fordultak.

IBM Chart

A részvény valószínűleg 2023-ban is biztonságos menedék marad a befektetők számára?

Az IBM gazdag technológiai innovációs örökséggel büszkélkedhet. Az IBM-et 1911-ben alapították New Yorkban több, az üzleti tranzakciók automatizálását fejlesztő vállalat egyesülésével. A vállalat kezdetben Computing-Tabulating-Recording Company (CTR) néven működött, majd 1924-ben átnevezték International Business Machines-ra.

Az IBM az 1960-as években fejlesztette ki a Model 360 nagyszámítógépet, számítógépeket és szoftvereket készített az Apollo űrrepülésekhez. A vállalat részt vett a beszédfelismerő technológia, az első számítógépes repülőjegy-foglalási rendszer, a mágneses csík a kártyákon, a floppy lemezek, a szupermarketek vonalkódjai és a LASIK-műtétek, valamint a személyi számítógépek és a szuperszámítógépek kifejlesztésében is. Az IBM az elmúlt három évtizedben az amerikai szabadalmi lista élén állt, több szabadalmat kapott, mint bármely más amerikai vállalat.

Az IBM kezdetben nehezen tudott lépést tartani a személyi számítógépek megjelenésével, de a magas árrésű termékekre összpontosított, és hamarosan visszatért a nyereségességhez. Az IBM 2005-ben eladta PC-részlegét a Lenovónak . Ma a vállalat hardvereket gyárt és értékesít, emellett middleware és operációs rendszer szoftvereket, stratégiai kiszervezést, karbantartási szolgáltatásokat, felhőtechnológiát, üzleti tanácsadást és finanszírozást is kínál.

Az IBM a világ 171 országában van jelen.

A vállalat beceneve “Big Blue”, részben a kék logója miatt, részben pedig azért, mert a múltban a fehér ingek és a kék öltönyök öltözködési szabályai szerint öltözködtek a cég menedzserei és dolgozói. Az IBM részvényeit a New York-i tőzsdén (NYSE) és a chicagói tőzsdén jegyzik. Egyike a Dow Jones Industrial Average (US30), a 30 nagy amerikai blue chip vállalatot tartalmazó index 30 vállalatának.

IBM 5151 - Wikipedia

Az IBM részvényárfolyama tartja magát a medvés tech évben

Az IBM részvények árfolyama 2013 márciusában érte el 200 dollár feletti csúcsát. Ezt követően a részvények árfolyama csökkent, mivel a vállalat 12 hónapos árbevétele a 100 milliárd dollár feletti értékről 2020-ig csökkenő tendenciát mutatott. Amikor is a Covid-19 zárlatok alatt majdnem a felére esett vissza. A részvényárfolyam 2020 márciusában 91,11 dollárra esett részvényenként az egy hónappal korábbi 146,53 dollárról. A részvény fokozatosan kilábalt a zuhanásból, 2021 júniusában visszatért a 140 dolláros szintre. Majd tavaly novemberben 115,81 dollárra esett vissza. A részvény árfolyama a 2022. év eleji 136,05 dollárról emelkedett vissza a 140 dolláros szintre, miután októberben 117,57 dollárra süllyedt, mielőtt a legutóbbi, december 13-i rallyt követően 150,57 dollárra emelkedett.

A négy évtizedes csúcson lévő infláció, a szárnyaló energiaárak és az amerikai jegybank (FED), valamint más központi bankok agresszív kamatemelési üteme nagyban nyomasztotta a növekedési részvényeket, például a technológiai vállalatokat, a kevésbé volatilis, a recesszió idején stabilabbnak tekintett, már bejáratott vállalatok részvényeinek javára.

Több ezer embert bocsát el az IBM, csalódottak a befektetők - Portfolio.hu

Jövő

A Covid-19 zárlataiból profitáló fogyasztói technológiai cégek a korlátozások megszüntetésével visszaestek. Míg az olyan vállalatok, mint az IBM, amelyek a digitalizáció, a felhőalapú számítástechnika és a mesterséges intelligencia bevezetésének üzleti szempontú trendjeire összpontosítanak, előnyben részesültek. Az IBM inkább értékpapírnak, mint növekedési részvénynek tekinthető, és a jövedelemorientált befektetők számára vonzó 4,71%-os osztalékhozamot kínál, 23 éve folyamatosan fizetett osztalékot. A szeptember 30-án zárult harmadik negyedévben az IBM 14,1 milliárd dolláros bevételt jelentett. Ami 6%-kal haladta meg az előző év azonos időszakához képest. És az egész évre vonatkozó bevételi előrejelzését a modell szerinti egyszámjegyű növekedés fölé emelte. A negyedévről 3,2 milliárd dolláros nettó veszteséget jelentett, szemben a 2021 harmadik negyedévi 1,03 milliárd dolláros nettó nyereséggel. Az év végi veszteség 1,07 milliárd dollár volt, szemben a 2021. szeptember 30-án zárult kilenc hónap 2,25 milliárd dolláros nettó nyereségével.

Az IBM a fordulat kellős közepén van, amelyet Arvind Krishna vezérigazgató (CEO) terve vezet. Miszerint a professzionális szolgáltatások mellett a mesterséges intelligenciára és a hibrid felhőalapú számítástechnikára összpontosít.

Arvind Krishna (@ArvindKrishna) / Twitter

Krishna ezt a vállalat negyedéves eredménybeszámolóján mondta:

“A technológia továbbra is a versenyelőny alapvető forrása és továbbra is komoly keresletet tapasztalunk a hibrid felhő- és mesterséges intelligencia-megoldásaink iránt. Folytattuk a kétszámjegyű bevételnövekedést az IBM Consulting területén. Megragadva a digitális átalakulások iránti ügyfélkeresletet. A szoftverbevételek teljesítménye szintén erős volt. Minden kategóriában növekedést értünk el. Infrastruktúra üzletágunk pedig újabb magas növekedési negyedévet produkált. Mind a zSystems, mind az elosztott infrastruktúra területén. Bevételeink erősödése földrajzi szempontból is széles körű volt.”

IBM Z's 'Pervasive Encryption' Wants to Stop Data Breaches in Their Tracks  | WIRED

A Simply Wall Street részvényadat-szolgáltató elemzése szerint a cikk írásakor az IBM részvényeivel 25,4%-kal a vállalat valós értékére vonatkozó becslés alatt kereskedtek.

Az előrejelzések szerint a nyereség évente 70,8%-kal fog növekedni. A Morgan Stanley kockázatelemzése azonban azt mutatta, hogy a vállalat adósságát és osztalékát nem fedezi jól a működési cash flow, a nagy egyszeri tételek befolyásolják a pénzügyi eredményeket, és a 2,3%-os profitmarzs alacsonyabb a tavalyi 4,6%-osnál.

Vajon az IBM részvénye a piaci volatilitás közepette továbbra is pozitív hozamot biztosít majd a befektetőknek?

IBM részvény előrejelzés: az IBM vétel vagy eladás 2023-ra és azon túl?

A cikk írásakor az elemzők konszenzusa szerint az IBM vételi lehetőség. De a konszenzusos árfolyamcélok azt sugallják, hogy a részvény árfolyama 10%-12%-os további emelkedést mutathat és a következő egy év során stabilizálódhat.

A MarketBeat által összeállított adatok szerint nyolc, IBM részvényárfolyam-előrejelzést kiadó Wall Street-i elemző 12 hónapos átlagos árcélja 139,40 dollár volt részvényenként. Ami alig változott a jelenlegi szinthez képest. A becslések a 11 dolláros alsó és a 155 dolláros felső határ között mozogtak. Az elemzők közül négyen vételre értékelték a részvényt, míg hárman tartásra, egy pedig eladásra ajánlotta a részvényt.

Hosszabb távon a Wallet Investor algoritmus-alapú előrejelző Wallet Investor 2025-re vonatkozó IBM részvény előrejelzése szerint a részvény 142,544 dolláron stabilizálódhat, szemben a 142,131 dollárral 2024 végén és a 141,501 dollárral 2023 végén.

Az IBM mindenkit kirúgott Oroszországban és kivonul - Napi.hu

Javaslat

Hosszabb  távra vásároljon  IBM részvényt. Természetesen kockázatelelemzés, MIFID 2 felmérés után és diverzifikálva. Egy részvény árfolyama 130,,5 dollár ami azt jelenti, hogy 22 darabot már 2871 dollárért közel 1 millió forintért megveheti. Az IBM részvényt megvásárolhatja dolláros számlára vagy akár eurós, vagy forintos számlára is.

Ön készen áll arra, hogy felvegye velünk a kapcsolatot?

biztoshozam.hu

Ha nyereséggel szeretnél befektetni minden minden út a Biztoshozamhoz visz.

Pontosabban a www.biztoshozam.hu szakértőjéhez. Látod ilyen könnyedén is lehet beszélni a pénzügyekről. Személyesen még hatékonyabbak tudunk lenni így már csak ennyi maradt hétre:

Fókuszkönyv - Portfolife

Jogi nyilatkozat:

Ezek az adatok kizárólag termékinformációként szolgálnak, és nem értelmezhetők sem ajánlatként, sem meghatározott pénzeszközök eladására, ill. vételére történő felhívásként vagy ajánlásként a nevezett pénzeszközök, eszközosztályok, országok, ágazatok, kibocsátók stb. javára. Nem vállalunk felelősséget a megadott adatok helyességéért és teljességéért.

Ha kérdése van, vagy befektetne, keressen bátran:

 Telefonon:0670-605-1490

• skypon:koncz.peter@portfolife.hu 

emailben:koncz.peter@portfolife.hu

• másodlagos email: koncz.peter@biztoshozam.hu

red-arrow-curved-down

Konzultációra való jelentkezés

Ha tetszett akár egy kis részlet is, bátran vegye fel vagy a Biztoshozam.hu csapatával a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika, nyugdíjtervezés elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kap és tud majd a saját befektetéseiben, megtakarításaiban diverzifikáltan dönteni.

Nyugdíjbiztosítás jellemzői szakértő segít

Szeretne egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretne átnézetni meglévő biztosítását, értékpapírját?

Nincs más dolga csak regisztráljon ide kattintva!