Az Intel bejelentései- Miért érdemes a cégben 1-2 milliót tartani

Az Intel a mesterséges inteigencia jövője

Az Intel vállalat bejelentette, hogy 2023. július 27-én közvetlenül a piaczárás után számol be a 2023. második negyedévi pénzügyi eredményeiről. Az Intel ezt követően aznap délután 14 órakor PDT idő szerint konferenciahívást tartott az eredmények megvitatására.

MICROPROCESSOR 8086 – SWEDISH INSTITUTE

Az Intelről

Az Intel (Nasdaq: INTC) iparági vezető szerepet tölt be, olyan világmegváltó technológiákat hoz létre, amelyek lehetővé teszik a globális fejlődést és gazdagítják az életet. A Moore-törvény által inspirálva folyamatosan azon dolgoznak, hogy a félvezetők tervezését és gyártását fejlesszteni tudják, hogy segítsenek megoldani ügyfeleik legnagyobb kihívásait. Azáltal, hogy mesterséges intelligenciát építenek be a felhőbe, a hálózatba, az élekbe és mindenféle számítástechnikai eszközbe. Felszabadítják az adatokban rejlő potenciált, hogy jobbá tegyék az üzletet és a társadalmat. Bevétele alapján a világ egyik legnagyobb félvezető chipgyártója, és a legtöbb személyi számítógépben (PC) megtalálható x86-os utasításkészlet-sorozat egyik fejlesztője.

Intel centrino vectors free download 22 editable .ai .eps .svg .cdr files

A Delaware államban bejegyzett Intel közel egy évtizeden át, 2007-től 2016-os pénzügyi évekig a 45. helyen állt a 2020-as Fortune 500-as listán. Amely az Egyesült Államok legnagyobb vállalatainak összesített árbevétele alapján összeállított listáján.

Az Intel mikroprocesszorokat szállít olyan számítógépes rendszergyártóknak, mint az Acer, a Lenovo, a HP és a Dell. Az Intel emellett alaplapi chipkészleteket, hálózati interfészvezérlőket és integrált áramköröket, flashmemóriát, grafikus chipeket, beágyazott processzorokat és egyéb, a kommunikációhoz és a számítástechnikához kapcsolódó eszközöket is gyárt.

Története

Az Intelt (integrált és elektronikai) 1968. július 18-án alapították Gordon Moore , Robert Noyce (1927-1990), Arthur Rock (kockázati tőkés) félvezető úttörők. A céget Andrew Grove ügyvezető vezetésével és víziójával hozzák kapcsolatba. 1968-ban az Intel kulcsfontosságú szerepet játszott a Szilícium-völgy high-tech központként való felemelkedésében. Noyce volt az integrált áramkör (mikrochip) egyik kulcsfontosságú feltalálója.

Rabné Vajna Katalin Processzorok Kiselőadás. - ppt letölteni

Az Intel az SRAM és DRAM memóriachipek korai fejlesztője volt, amelyek 1981-ig az üzletágának nagy részét képviselték. Bár az Intel 1971-ben megalkotta a világ első kereskedelmi mikroprocesszor chipjét, csak a személyi számítógép (PC) sikerével vált ez az elsődleges üzletágává.

Az 1990-es években az Intel nagy összegeket fektetett be új mikroprocesszorok tervezésébe, elősegítve a számítógépipar gyors növekedését. Ebben az időszakban az Intel a PC mikroprocesszorok domináns szállítójává vált, és ismert volt a piaci pozíciójának védelmében alkalmazott agresszív és versenyellenes taktikáiról, különösen az AMD-vel szemben, valamint a Microsofttal folytatott harcáról a PC-ipar irányításának irányításáért.

Működési szegmensek

  • Client Computing Group – a 2020-as bevételek 51,8%-a – PC processzorokat és kapcsolódó komponenseket gyárt.
  • Data Center Group – a 2020-as bevételek 33,7%-a – szerver-, hálózati és tárolóplatformokban használt hardverkomponenseket gyárt.
  • Non-Volatile Memory Solutions Group – a 2020-as bevételek 6,9%-a – szilárdtest-meghajtókhoz gyárt alkatrészeket: NAND flash memória és 3D XPoint készletet
  • Internet of Things Group – a 2020-as bevételek 5,2%-a – kiskereskedelmi, közlekedési, ipari, ipari, épületi és otthoni felhasználásra tervezett platformokat kínál.
  • Programmable Solutions Group – a 2020-as bevételek 2,4%-a – programozható félvezetőket (elsősorban FPGA-kat) gyárt

Piaci részesedés

Az IDC (Az International Data Corporation a világ elsőszámú szolgáltatója, amely egyszerre ad piaci információt, végez tanácsadó tevékenységet és szervez eseményeket ) szerint, míg 2011 második negyedévében az Intel élvezte a legnagyobb piaci részesedést mind a teljes világméretű PC-mikroprocesszorok piacán (73,3%), mind a mobil PC-mikroprocesszorok piacán (80,4%), addig 2011 első negyedévéhez képest ezek a számok 1,5%-kal, illetve 1,9%-kal csökkentek. Az Intel piaci részesedése 2019-től jelentősen csökkent a rajongói piacon, és 10 nm-es termékeik esetében késésekkel kellett szembenézniük. Az Intel korábbi vezérigazgatója, Bob Swan szerint a késedelmet a vállalat túlságosan agresszív stratégiája okozta a következő node-ra való áttéréssel kapcsolatban.

Tech: Hetvenöt éves lesz Andrew S. Grove, az Intel magyar származású  alapítója | hvg.hu

Lehetőségek:

Az elmúlt tizenkét hónap alatt közel 50%-os csökkenéssel az Intel részvények árfolyamát kihívások érték, amelyeket az elhúzódó chipellátási hiány, a recesszió kockázata és az adatközpontok és a fogyasztói termékek iránti kereslet gyengülése okozott.

A Wall-Streeti  értékelések alapján azonban most ideálisnak tűnnek a részvények megvásárlására. Az Intel vállalat  képes lesz-e bizonyítani azt, hogy, hogy képes lesz-e visszaszerezni a piaci részesedést és visszaadni az értéket és a növekedési ütemet a részvényeseknek?

A Mercury Research szerint az elmúlt három hónap során az Intel visszaszerezte piaci részesedését a fogyasztói számítástechnika (PC és laptopok) területén a rivális AMD-vel (AMD) és az Nvidia-val (NVDA) szemben.

Intel CEO Pat Gelsinger! (CNET's FULL Interview) - YouTube

Várakozás és előzö negyedév

A decemberrel zárult negyedévben a Santa Clara-i (Kalifornia)  székhelyű INTEL vállalat várhatóan 20 cent részvényenkénti nyereséget ért el 14,48 milliárd dolláros bevétel mellett. Ehhez képest az egy évvel korábbi negyedévben 1,09 dolláros részvényenkénti eredményt értek el 19,53 milliárd dolláros bevétel mellett. Az egész évre vonatkozóan a nyereség az egy évvel ezelőtti 5,47 dollár/részvényről várhatóan 1,95 dollár/részvényre csökken. Míg az egész éves 63,5 milliárd dolláros bevétel 15%-kal csökkenne az előző évhez képest.

Az Intel részvényekre nehezedő nyomás fő mozgatórugója az éves szinten várható 26%-os bevétel-, illetve 65%-os nyereségcsökkenés lett. Az a tény, hogy az egész éves bevétel várhatóan 15%-kal csökken, aláhúzza, hogy az Intel miért akar újra fnyerséges lenni és piacvezető cég. A piac viszont bizonyítékot akar látni arra, hogy az Intel  üzlete javulni tud. Illetve arra, hogy a vállalat stabilizálni tudja a bevételeket. Miközben a működési költségeket is csökkenti. Ahogy eddig is, a végrehajtás lesz a döntő a vállalat sikere és a részvényárfolyam mozgása szempontjából.

A harmadik negyedévben a vállalat 59 centes részvényenkénti korrigált EPS-ről számolt be, ami 26 centtel felülmúlta a becsléseket. Bár a 15,34 milliárd dolláros harmadik negyedéves bevétel több mint 36 millió dollárral meghaladta a konszenzusos becsléseket, éves szinten több mint 15%-os visszaesést jelentett. “A romló gazdasági körülmények ellenére szilárd eredményeket értünk el, és jelentős előrelépést értünk el a negyedév során a termék- és folyamatvégrehajtás terén” – mondta Pat Gelsinger, az Intel vezérigazgatója.

The end of one-chip wonders: Why Nvidia, Intel and AMD's valuations have  experienced massive upheaval - MarketWatch

Alapvetően a vállalat 17 milliárd dolláros nettó adóssággal zárta a negyedévet. Ez megmagyarázza, hogy miért a költségcsökkentésre fekteti az Intel a fő hangsúlyt a jövőre nézve.

Beruházások

Az Intel továbbra is teljes gőzzel folytatja IDM 2.0 stratégiáját és ebben a hónapban több mint 50 milliárd dollár értékű új öntödei beruházást hajt végre. A chipgyártó a hét elején tartott első belső öntödei modell webináriumán megerősítette az öntödei modelljének tulajdonítható P&L elkülönítését is. Mégis, a részvény továbbra is a szélesebb piaci volatilitással együtt mozog, annak ellenére, hogy jelentősen alulértékelt. Ami aláhúzza a korlátozott vállalatspecifikus értéknövelő tényezőket a tartós felfelé irányuló potenciál fenntartásához.
Az IDM 2.0 nevében történő növekvő beruházási kiadások, miközben a visszatérési tervben kevés alapvető előrelépés történt, tovább rontják a részvények iránti befektetői bizalmat, különösen a piaci feltételek további romlásával.

Chippkészlet és Mesterséges Intelligenia

  • Az Intel Gaudi2 AI chipje életképes alternatívája az NVIDIA nagy teljesítményű H100 GPU-jának.
  • Az Intel adatközponti GPU-kat is árul, és legújabb szerver CPU-jaiba AI hardvert építettek be.
  • Bár az NVIDIA továbbra is domináns, az Intel jó helyzetben van ahhoz, hogy az AI-chipek piacán jelentős szereplővé váljon.

Az Intel 2019-es Habana Labs felvásárlása elég jól néz ki, mivel az AI-chipek iránti kereslet szárnyal.
Az AI-modellek, például a ChatGPT-t működtető nagy nyelvi modell képzése hihetetlen mennyiségű számítást igényel. Az NVIDIA (NVDA 0,95%) uralja az AI-tanuló chipek piacát, és a legújabb H100 GPU-ja messze a legnagyobb teljesítményű opció. A 40.000 dolláros chipek, amelyeket ezrével kell összekapcsolni, hogy a legigényesebb munkaterhelésekkel is megbirkózzanak, igen keresettek. A fejlett AI-modellek betanításáért versengő vállalatok gyorsabban kapkodják el az NVIDIA AI-chipjeit, mint ahogy a vállalat le tudja gyártani őket.

Bár az Advanced Micro Devices (AMD) még az idén tervezi nagy teljesítményű AI-chipek piacra dobását, az NVIDIA dominanciájára a legnagyobb fenyegetést valójában az Intel  jelentheti. Az Intel még 2019-ben 2 milliárd dollárt költött a hosszútávú memoriás gyorsítókat fejlesztő Habana Labs felvásárlására. Az Intel akkor azt jósolta, hogy az AI-chipek piaca 2024-re meghaladja a 25 milliárd dollárt. Ez a jóslat ma már furcsának tűnik. Az újabb előrejelzések szerint az AI-chipek piaca 2030-ra meghaladja a 300 milliárd dollárt, miután az Intel 2022-ben meghaladta a célt.

Intel starts new program to bring AI devices to market - Geospatial World

A Habana 2022 közepén piacra dobott Gaudi2 AI chipje nyers teljesítmény tekintetében nem tudja legyőzni az NVIDIA H100-as chipjét. A chipek azonban szilárd értéket kínálnak, és a következő generációs Gaudi3 chip képes lehet arra, hogy felvegye a versenyt az NVIDIA-val.

Intel Chart

Az Intel többféleképpen is nyerhet

A Habana Gaudi chipeken túl az Intelnek van még néhány más módja is, hogy profitáljon az AI-kereslet fellendüléséből. Az AI következtetéshez, amely kevésbé számításigényes, mint az AI képzés, a vállalat legújabb Sapphire Rapids adatközponti CPU-i beépített AI gyorsítókkal rendelkeznek. Az Intel adatközponti GPU-kat is forgalmaz, és ezekből a chipekből több tízezer darab látja el az Argonne Nemzeti Laboratórium Aurora szuperszámítógépét. Az Intel saját öntödei üzletágának kiépítésén is dolgozik, és agresszívan indít új gyártási csomópontokat, miközben versenyben van, hogy visszaszerezze gyártási előnyét a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company-val (TSMC) szemben. Bár ez az erőfeszítés csak évek múlva fog megtérülni, ha az Intelnek sikerül átugrania az öntödei ipar többi részét, a vállalat megrendeléseket nyerhet más vállalatok számára AI-chipek gyártására.

Javaslat

Fast Web Hosting - cPanel 2023 Plans Web Hosting - #1 Domain Provider

 

Vásároljon Intel részvényt még a jövőhéten a Partner Bankon keresztül , akár TBSZ számlára dollárban ! Egy darab részvény árfolyama (2023.07.07-én ) 31,85  azaz 351 ft/usd árfolyamon 11.179 forint. Ahhoz hogy a Partner Banknál legyen a letéteinken ilyen részvény minimum 3000 dollár kell azaz  1053.000 forint + költség. Ebböl az összegből vagyis  1.053.000 forintból 94 db részvényt tudunk megvásárolni az INTEL részvényéből. Ezt a vállalatot mindenképpen hosszú távon szeretné a portfóliójában tudni, akkor most érdemes megvásárolni alacsony dollár -eurós árfolyamon. Emellett a részvény mellett természetesen diverzifikálva tartsunk NikeAdidasMcDonalds, TeslaMicrosoftAlphabet és Nestlé , illetve LVMH és Estee Lauder részvényt is. De jó megoldás lehet a szochómentes másodlagos piacon kibocsátott 5%-os eurós Magyar Államkötvény amely 2027-ben jár le.

Intel habla sobre su nueva mini computadora

Jogi nyilatkozat:

Ezek az adatok kizárólag termékinformációként szolgálnak, és nem értelmezhetők sem ajánlatként, sem meghatározott pénzeszközök eladására, ill. vételére történő felhívásként vagy ajánlásként a nevezett pénzeszközök, eszközosztályok, országok, ágazatok, kibocsátók stb. javára. Nem vállalunk felelősséget a megadott adatok helyességéért és teljességéért.

Ha kérdése van, vagy befektetne, keressen bátran:

 Telefonon:0670-605-1490

• skypon:koncz.peter@portfolife.hu 

emailben:koncz.peter@portfolife.hu

Ha tetszett akár egy kis részlet is, bátran vegye fel vagy a Biztoshozam.hu csapatával a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika, nyugdíjtervezés elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kap és tud majd a saját befektetéseiben, megtakarításaiban diverzifikáltan dönteni.

Nyugdíjbiztosítás jellemzői szakértő segít

Szeretne egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretne átnézetni meglévő biztosítását, értékpapírját?

Nincs más dolga csak regisztráljon ide kattintva!