Egy kicsit a befektetési alapokról

Még mindig a  Unit-Linked befektetésekben gondolkozol? Gondolom nálad is kint volt egy biztosítási üzletkötő, és hirtelen a táskájából előkerült egy jó termék. De lehet, hogy már továbbléptél és van tőkepiaci szakértőd vagy privát bankárod? Ha az elsőben magadra ismertél akkor mindenképp neked szól a cikk, ha a második , akkor is érdemes elolvasnod.

Értékpapír területen sokféle értékpapírral találkozhatsz. Lehet az kötvény, részvény, kamatozó kincstárjegy vagy akár ETF is. De vásárolhatsz befektetési alapokat is, olyat amit egyébként bármelyik megtakarítási életbiztosításban is megtalálsz , de olyat is ami menedzselt. De mi is az, hogy befektetési alap.

befektetési alap olyan vagyontömeg, amelyet Magyarországon jelenleg a 2014. évi XVI. törvény alapján lehet létrehozni és működtetni. Befektetési alapot csak befektetési alapkezelő hozhat létre és kezelhet. Egy befektetési alapkezelő több befektetési alapot is kezelhet.

images

  • zárt végű: az alap befektetési jegye csak meghatározott futamidő elteltével váltható vissza, amikor maga az alap is megszűnik.
  • nyílt végű: két fajtája van, az egyik esetben az alap befektetési jegye folyamatosan vásárolható és bármikor visszaváltható, a másik esetben az alap nem vásárolható, de a lejárat előtt is visszaváltható.
    markmobius-ksK--621x414@LiveMint

A világon több befektetési alap létezik. Befektetési alapok már több mint 200 éve léteznek, de közülük csak kevés képes több évtizednyi minőségi teljesítményt felmutatni. Sok alapot újonnan hoznak létre, hogy ráállhassanak egy divatirányzatra. Ezek aztán vagy megszűnnek, vagy másokkal fuzionálnak, és ezáltal teljesen eltűnnek a piacról.

A legjobb befektetési alapok hosszabb időszakon keresztül képesek arra, hogy túlteljesítsék a referenciaindexeiket, emiatt tudják a passzív alapokhoz képest magasabb költségeiket elszámolni. Ez azonban nem érvényes az átlagos teljesítményű alapokra és azokra, melyek az alsó kvartilisben találhatók. Az ügyfél érdekeit tekintve ezért a befektetési alapok állandó monitorozása szükséges.

Pl gondolom te nem biztos hogy ismered a Franklin Templeton Alapkezelőt? A Franklin Templeton globális vezető az alapkezelés területén, és több mint 170 országban szolgálunk ki ügyfeleket.  Jelenleg a cég vezetője az a Mark Mobius, aki jelenleg több mint 35 befektetési alapért, és világszerte 16 irodáért felel. Mark Mobius a világ egyik legnagyobb alapkezelőjéhez, a Franklin Templeton Investments-hez 1987-ben került, ahol az első amerikai feltörekvő piaci befektetési alap, a Templeton Emerging Markets Fund elnöke lett. A pozíció elvállalásáért cserébe többek között egy hongkongi irodát kért az alapkezelőtől. Franklin Templeton Investments magyar forintban, illetve dollárban és euróban is  kínál befektetési lehetőséget a legsikeresebb alapjaiból: Templeton Asian Growth Fund, Templeton Global Bond Fund és Templeton Global Total Return Fund, illetve  Franklin India alap.

images (1)

Ez azt jelenti, hogy egy befektetőnek nem szükséges átváltani a forintját más valutára ahhoz, hogy nem Magyarországon kibocsátott, nemzetközi befektetési alapba fektessen. A befektetés magyar forintban történik és ezért nem kell foglalkozni a valutaváltásokkal az alapba való befektetéskor. Az alap valutaneme ugyanakkor továbbra is más marad. A Templeton Asian Growth Fund, Templeton Global Bond Fund és Templeton Global Total Return Fund alapok esetében az alap devizaneme USA dollár.

Számtalan más alap létezik. Jelenleg én egy olyan letétkezelő, befektetési bankkal állok kapcsolatban, ahol 200 neves bel- és külföldi alapkezelő társaság alapjai megvásárolhatóak. Mivel a bank független, míg egy Unit-linked befektetésben 4-5 max 10 db alap található meg, 4-5 alapkezelőtől. Vajon mi is a különbség?

kezfogasott-20171003

Szeretnéd ismerni bővebben? Szeretnél a pénzügyeidre rálátást? A befektetési alapokról még ugyanitt bővebben olvashatsz.

Érdekelnek a gazdasági történetek?

Szeretnétek egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretnétek átnézetni meglévő biztosításotok?

Nincs más dolgod csak regisztrálj itt!

 Itt megteheted!

vagy akár

 Itt is megteheted!