Egy nyári ballagási story a futballünnep kelős közepén, avagy Forint – Euró 0:1

Három hete újra találkoztam Gergővel, ezúttal a Gyáli Medison étteremben ,ahol bowlingozni lehet. Folytattuk a tárgyalás sorozatunkat. Ő aki azóta a Portfolife Kft és a Biztoshozam ügyfele nagyon boldogan érkezett a tárgyalásokra Akkor még nem voltunk túl a Brexiten szele. Azon a héten zajlott az Izland –Magyar meccs és túl voltunk az osztrákok legyőzésen, de a forint viszont szenvedett. Jelenleg a forint viszont 314,13 az euróhoz képest. Akkor Gergővel nagyon sokat beszéltünk a jövőről , azóta is tart a jó viszony. Ha szereted a  jó magyar focit kicsit erröl is mesélek abban a történetben amit már a Biztoshozam és a Portfolife kft. ügyfelei ismernek. Az akkori DAX index még elég fényes is volt a mostanihoz képest, de akkor még nem beszéltünk a 284,7 forintos dollár árfolyamról.portfolife(borito)

Szóval ha érdekelnek a hasonló történeteink akkor csak regisztrálj itt.

Biztoshozam és a Portfolife kft. ügyfelei ismerik ezt a történetet már, és szeretném ha ti is olvasnátok a teljes történet minden részletét . Ezért megosztom veletek ezt a június harmadik hétvégéjének a  történetét

 

“A pénteken lányom iskolai ballagásán voltam. Jó tanuló, ezért büszke vagyok rá, így ezt meg kellett ünnepelni a gyáli Medison étterem és bowling klubban.Medison

Pénteken, a ballagás előtt még elolvastam a külföldi sajtót. Így tudtam, hogy  az egész heti európai lejtmenet után végre a vezető európai indexek egyaránt 1 százalék körüli erősödést mutatnak. A nap végére a Deutsche Bank 5,1%-ot, míg a Commerzbank 3,15%-ot erősödött.

Gergővel vasárnap szintén a gyáli étteremben ültem le a múlt héten elkezdett tárgyalást folytatni, a kinti teraszon foglaltunk helyet, Gergő egy fehér csokit rendelt, én pedig egy hosszú kávét ittam. Gergő vidám volt, szerette volna tudni milyen értékpapírba is érdemes befektetnie az összegyűjtött 9 millió Ft-ot. Tudta, hogy a döntés előkészítésben is segítek neki. Gergő a fehér csoki kortyolgatása és a lányok szemmel tartása, bámulása közben megkérdezte, hogy ezen a héten, hogy alakultak a nagy vállalatok részvényei. Elmeséltem neki, hogy az Adidasnál rekordértékesítés lehetséges a futball EB miatt. A cég előrejelzése szerint 2,5 milliárd euró értékben adhatnak el a focihoz kötődő sportszereket (cipők, mezek, labdák), ez pedig új rekordot jelentene a cég számára. Ügyfelem elgondolkozva hallgatta, hogy aMicrosoft 196 dollárt fizet a LinkdeIn részvényeiért. A vételár alapján a LinkedIn piaci tőkeértéke 26,2 milliárd dollár, ezt fizeti ki a Microsoft a cégnek. A felvásárlást hitelből fogják finanszírozni, amelyet még 2016-ban le is zárnak.linkedin-csoki

Illetve a jövő a Volksvagennél az elektromos hajtás, az önvezető-járműtechnológia és a közösségi közlekedéshez kapcsolódó szolgáltatás, tehát a „zöld autózás”-amelyet pénteken ismertetett Wolfsburgban Matthias Müller, a vállalat vezérigazgatója. A héten a Facebook (-0,2%) és a Google (-1,2%) alulteljesített. Az Oracle Corporation az egy évvel korábbi 1%-al alacsonyabb értékesítési árbevétel mellett 2,81 milliárd dollár nyereséget termelt.

Gergővel közösen átbeszéltük azt a befektetési politikát, amely Gergő tőkéjére és kockázat vállalási hajlandóságára vonatkozott. Gergő kérte, hogy a nagy melegről kicsit vonuljunk be a légkondicionált helységbe(persze a nagyképernyős tv-n nézhette az Izland –Magyar 1-1 ismétlését közben), így a Medison belső helységében két alkoholmentes koktéllal, egy-egy Mojitoval folytattuk a beszélgetést. Gergő kockázatvállalása magas, így bátran nézhettünk neki részvénytúlsúlyos befektetési alapokat a Partner Bank fókuszkönyvén keresztül. Gergő mielőtt a döntést meghozná a heti európai gazdasági adatokra kíváncsi. A héten minden adat a Brexit körül, a lehetséges kilépés körül forgott. Napok óta a június 23-ai Brexit-félelmek dominálták a nemzetközi pénz-és tőkepiaci mozgásokat. Valószínűleg most kis szünet van, majd hirtelen felpattanás várható. Így is a német indexek 10 éves mínusz tartományba kerültek. Az euró és a font is megsínylette ezt a pár napot, nagy gyengülésen van túl. Már az IMF és az EKB is figyelmeztette az angliai szavazókat, hogy milyen károkat okozhat a kilépés. Egy német hetilap szerint Junker lemondási szándékát jelentette be, ha a Brexit bekövetkezik. Az IMF jelentése szerint, Brexit esetén–vagyis, ha Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból–London globális pénzügyi szolgáltatási központként betöltött szerepe is eróziónak indulhat. A Standard&Poor’s nemzetközi hitelminősítő a minap megerősítette ugyan Nagy-Britannia lehetséges legjobb, “AAA/A-1 plusz” államadós-besorolását, de érvényben hagyta a leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást is a brit osztályzaton, arra a véleményére hivatkozva, hogy a brit EU-tagság sorsáról tervezett népszavazás kockázatot jelent a brit pénzügyi szolgáltatási szektorra, a brit exportra és általánosságban a brit gazdaságra. Az EU-ból való kilépést sokan szeretnék. Viszont június 16-án a kampányt felfüggesztették. Mivel Jo Cox brit parlamenti képviselőnő életét vesztette, a saját választókerületében ért fegyveres támadást követően. Jo Cox a munkáspárt képviselője, a Brexit ellenzője volt.Jo Cox

A héten a DAX 9718 pontra esett. Június 16-án az euró csoport pénzügyminiszterei a Görögországnak korábban megszavazott harmadik mentőcsomag újabb, 7,5 milliárd eurós részletének lehívásához járultak hozzá. Viszont a Dow Jones csak pici eséssel, ugyan de 17675,16 ponton zárt. A Brent hordónkénti ára 48,69 dollárral zárt, péntekre megállt a többnapos esés, amely június 9-e óta tart. Bank Of England viszont nem változtatott pénteken az irányadó kamaton, maradt a 0,5%. Az olasz piac szenvedte el a héten a legnagyobb veszteséget azon bankok vezetésével, amelyek térség szerte alulteljesítők voltak.

Gergő nem volt ezekkel az adatokkal felhőtlenül elégedett, és úgy hallotta, hogy a héten az ázsiai indexek a hét elején nagyon rossz adatokat közöltek, ezért azokat is érdeklődően hallgatta tőlem. Japán erős forgalom mellett a jen gyengülésének köszönhetően három hete nem látott emelkedést produkált. Indiai adatok gyengék voltak a héten, de így is pluszban zárt az indiai tőzsde. A kínai statisztikai hivatal adatai szerint az ország 70 nagyvárosában átlagosan 6,9%-al emelkedtek a lakóingatlanok árai az egy évvel ezelőttihez képest. Betiltották Pekingben az Apple iPhone 6 és 6 Plus forgalmazását.

Gergő egy ismerősétől tudja, hogy Brazíliában, Rióban aggasztó gazdasági adatok jelentek meg. Brazília katasztrofális pénzügyi helyzete már a játékokat veszélyezteti. 2015 november óta akadozik a nyugdíjak kifizetése és a közszolgáltatások finanszírozása. 2015-ben Brazíliában 3,8 százalékkal csökkent a GDP.

Gergő még a június 09-én vásárolt dollárról mesélte, hogy akkor 1 millió forintért dollárt vásárolt. A 274,26 Ft-os dollár ma már 279,39 Ft-ot ért. Így ezen a tranzakción (költséget nem számítva) majdnem 2% nyereséget hozott a dollár erősödése. Gergő pénzének az is jót tett, hogy hétnapos folyamatos forint gyengülés volt, amelyre 2014 december közepe óta nem volt példa, ráadásul a Brexit lehetősége az amerikai piacot rázta meg a legkevésbé.

A héten a légi-és űrtechnikai vállalat, a Safran bejelentette, hogy a Zodiac megvásárlását tervezi. Így a francia Zodiac Aerospace részvényei pillanatokon belül 26%-ot erősödtek.

Gergőnek elmondtam, hogy a jövő héten magyarországi események közül a legfontosabb az MNB Monetáris Tanácsának kamat meghatározó eseménye lesz. Persze nem elfelejtendő a június 23-i Brexit szavazása. Illetve a BlackBerry jelentése.blackb

Gergővel átbeszéltünk mindent. Így a növelt részvényalapok mellett döntött. Így megbízást adott az NN-Food&Beverages befektetési alapra (amely élelmiszer-és italipari vállalatok részvényeibe fektet be világszerte.), illetve a KBC Equity Fund Consumer Durables (amely szolgáltatásra és fogyasztásra szakosodott), illetve Apple részvényt vásárolt és a szétporlasztás miatt Volkswagen illetve Metro vállalati kötvényeket is megvett.

Gergővel a papírmunkát elvégezve, megvárta a haverjait és közben látványosan udvarolni kezdett az egyik pincérnőnek. Gergő imádja a focit, nézi is az Európa Bajnokságot. Örül, hogy megverhettük az osztrákokat 2-0-ra. Igaz az EB előtt mindenki úgy vélte, hogy csak az utolsók között végezhetünk. De bebizonyítottuk a két meccs alatt, hogy ér még valamit a magyar játék. Ez az igazi befektetés. Gergő ezért a haverokkal ottmaradt megnézni este az Észak-Írország-Németország meccset, hiszen nem maradhat el nap az EB ideje alatt foci és sör nélkül.”

Érdekelnek hasonló történetek?

Szeretnétek egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretnétek átnézetni meglévő biztosításotok?

Nincs más dolgod csak regisztrálj!

      Itt megteheted!

red-arrow-curved-down

Konzultációra való jelentkezés