Ezt jelenti a Costco Wholesale erős tőkemegtérülése

Costco a tömegáruk kedvezményes árait biztosítja

Ha multi-céget keres, van néhány dolog, amire érdemes odafigyelni. Jellemzően a befektetett tőke növekvő megtérülésének tendenciáját és ezzel együtt a befektetett tőke bővülő alapját szeretnénk megvizsgálni. Egyszerűen fogalmazva, az ilyen típusú vállalkozások kamatozó gépek, ami azt jelenti, hogy folyamatosan újra befektetik a nyereségüket egyre magasabb hozamrátával. Ergo, amikor a Seeking Alpha elemzőcég  megnézte a Costco Wholesale ROCE trendjeit, tetszett neki, amit látott, tapasztalt.

NasdaqGS:COST

A Costco Wholesale Corporation egy amerikai multinacionális vállalat, amely kizárólag tagsággal működő nagyméretű kiskereskedelmi áruházláncot üzemeltet. 2022-től a Costco a világ ötödik legnagyobb kiskereskedője lett.Illetve 2016-tól a világ legnagyobb válogatott és első osztályú marhahús, bioélelmiszerek, grillcsirke és bor kiskereskedőjének jelölte a Forbes magazin. A Costco a 11. helyen áll a Fortune 500-as ranglistáján, amely az Egyesült Államok legnagyobb vállalatainak összesített bevétele alapján készült.

Clothes on Display at Costco Editorial Stock Image - Image of products,  local: 183308029

Kis történelem

A Costco Wholasale világszintű központja a Washington állambeli Issaquah-ban, Seattle keleti külvárosában található, bár a Kirkland Signature házi címke a korábbi Kirkland-i telephely nevét viseli. A vállalat 1983-ban nyitotta meg első raktárát  Seattle-ben. A fúziók révén azonban a Costco vállalati története 1976-ig nyúlik vissza, amikor a korábbi versenytárs Price Clubot alapították a kaliforniai San Diegóban. 2023 februárjában a Costco világszerte 848 raktárral rendelkezett.

A Costco Business Centers a szokásos Costco raktárakhoz hasonló raktárak, amelyek a tagság típusától függetlenül minden Costco-tag számára nyitva állnak. Árukkal elsősorban a vállalkozásokat szolgálják ki, a kisvállalkozásokra összpontosítva. Az Üzleti Központok a legtöbb fogyasztási cikket, például ruházatot, ékszereket, médiát és gumiabroncsokat nem tartanak, ugyanakkor nagyobb mennyiségben és több választási lehetőséggel kínálják az általuk forgalmazott üzleti termékeket.

Costco will change the way New Zealanders shop: 4 expert tips for getting  the most out of a bulk buy

Mi az a befektetett tőke megtérülése (ROCE)?

Csak hogy tisztázzuk, ha nem biztos benne, a ROCE egy olyan mérőszám, amely annak értékelésére szolgál, hogy egy vállalat (százalékban kifejezve) mennyi adózás előtti jövedelmet keres az üzletébe befektetett tőkén. A Costco Wholesale esetében a számítási képlet a következő:

A befektetett tőke megtérülése = kamat- és adófizetés előtti nyereség (EBIT) ÷ (Összes eszköz – rövid lejáratú kötelezettségek).

0,23 = 7,9 milliárd USD ÷ (67 milliárd USD – 33 milliárd USD) (a 2023 februárjáig tartó tizenkét hónapos időszak alapján).

Így a Costco Wholesale ROCE-je 23%. Abszolút értékben ez nagyszerű megtérülés, és még jobb, mint a fogyasztói kiskereskedelmi iparág 11%-os átlaga.

roce

Nasdaq GS:COST Foglalkoztatott tőke megtérülése April 14th 2023
Forrás:Seeking Alpha

A legfontosabb tanulság

Összefoglalva, örömmel látjuk, hogy a Costco Wholesale folyamatosan magas megtérülési rátával újra befektetéssel növelte a hozamot, mivel ezek a multi-baggerek közös jellemzői. A hosszú távú befektetők pedig örülnének az elmúlt öt év alatt elért 173%-os hozamnak.  Az is tény, hogy a  Costco Wholasale részvényárfolyama tavaly óta 18%-kal csökkent és jelentősen alulteljesítette az S&P 500 indexet. Mivel a fogyasztói kiadások lassulása ártott neki, de hosszú távú kilátásai továbbra is pozitívak. A befektetők, akik egy kiváló minőségű vállalatban keresik a megbízhatóságot, kihasználhatják ezt a mélypontot. A Costco Wholesale  az évek során sok pénzt hozott a hosszú távú befektetőknek. Csak az elmúlt évtizedben a nagy dobozos kiskereskedő az S&P 500-as indexhez képest kétszeres hozamot ért el.

Costco Continues to Beat S&P 500 - TipRanks.com

Az S&P500 index és Costco Wholasale!

Menjünk vissza még 10 évet, és a részvény több mint háromszoros hozamot biztosított az S&P-hez képest.

Mégis, ez a forró növekedési részvény most súlyosan alul teljesíti a piacot. A legutóbbi tőzsdei eladás a Costco-t közel 18%-kal nyomta le az elmúlt egy évben, míg az S&P 500 indexe 8%-os mínuszban van.

COST Total Return Level Chart.

Mi folyik a Costcónál?

A világjárvány idején megnövekedett költekezés a tömegáru-kiskereskedő eladásait az egekbe szöktette. De az eladások lassulnak. A gazdaság újraindulása óta a fogyasztók máshogy költik a pénzüket – különösen, mivel az emberek a növekvő kamatlábak és a magas infláció miatt átértékelik a költségvetésüket.

A Costco 2023. márciusi havi értékesítési jelentése jelentős lassulást mutatott mind az e-kereskedelmi értékesítésben, mind az üzleten belüli bevételekben. A benzinárak és az árfolyam-ingadozások hatásait figyelembe véve a teljes értékesítés 1%-kal csökkent az öt héttel korábbihoz képest, míg az e-kereskedelmi bevételek több mint 12%-kal estek vissza.

A 2023. április 2-án véget ért 31 hétre vonatkozóan az eladások még mindig emelkedtek, de sok befektető aggasztó jelnek tekintette ezt a mostani lassulást.

Costco Earnings Underwhelmed and the Stock Is Falling. It's Time to Buy the  Dip. | Barron's

A hosszú távú növekedési kilátások továbbra is szilárdnak tűnnek

Személy szerint mégsem látom, hogy ez okot adna a riadalomra. Bár az e-kereskedelmi eladások visszaestek a világjárvány nyomán, a vállalatnak az online vásárláson kívül is vannak más növekedési területei.

A kiskereskedő jelenleg 14 országban működik, miután 2023 első negyedévében megnyitotta első üzleteit Svédországban és Új-Zélandon. Az elmúlt öt hétben a nemzetközi eladások vezették a bevételek növekedését, és a Costco számára még rengeteg lehetőség van arra, hogy a jövőben új nemzetközi piacokra lépjen be, vagy bővítse jelenlétét az olyan jól teljesítő országokban, mint az Egyesült Királyság, Spanyolország vagy Mexikó.

A Costco Wholasale vállalatnak lehetősége van arra is, hogy tovább növelje üzleti központjait, amelyek közvetlenül szolgálják ki a vállalkozásokat országszerte, és további üzletekkel bővítse a jól teljesítő, nagy népsűrűségű államokban.

Arról nem is beszélve, hogy a vállalat üzleti modellje a gazdaság alakulásától függetlenül releváns marad. Mivel a Costco a tömegáruk kedvezményes árát közvetlenül a vásárlókra hárítja, nem érinti olyan erősen az infláció, amely a haszonkulcsot emészti fel, mint más kiskereskedőket.

A vállalat bármikor megemelheti tagsági díjait, hogy segítse a bevételek növekedését, ha az eladások továbbra is lassúak maradnak, és ezt a tervet a közeljövőben meg is fogja tenni. Mindazonáltal a termékek alacsony árazása segít a tagok vonzásában és megtartásában, különösen akkor, amikor a költségvetések szűkülnek.

Costco Wholesale Corporation sales growth slows during November, sending  shares falling

Javaslat

Vásároljon dolláros számlára vagy eurós számlára dolláros Costco Wholasale részvényt. A mai azaz (2023.04.14-i ) árfolyamon egy db részvény ára 491,30 dollár. Ne feledjük azt a tényt, hogy már 3000 dollár vagy 2500 euró mellett nyithat értékpapírszámlát Ausztriában a Partner Banknál. Ha Ön 10 db  részvényt vásárol akkor 4931,3 dollár azaz 340 forintos árfolyamon 1.676540 forint plusz költség most megteheti. Ezt a részvényt érdemes megvásárolni és diverzifikálva a portfoliójában tartani a következő részvények mellett: Apple, Netflix, Nvidia, Berkshire Hathaway, Total Energy,Nestlé ,McDonalds, Coca Cola, Nutrien és Linde, Tesla de még sorolhatnám.

A New Costco With Unique Items Opens In Montreal This Month - MTL Blog

Ha nyereséggel szeretne befektetni minden  út a Biztoshozamhoz visz.

Pontosabban a www.biztoshozam.hu szakértőjéhez. Látja ilyen könnyedén is lehet beszélni a pénzügyekről. Személyesen még hatékonyabbak tudunk lenni így már csak ennyi maradt hétre:

Fókuszkönyv - Portfolife

Jogi nyilatkozat:

Ezek az adatok kizárólag termékinformációként szolgálnak, és nem értelmezhetők sem ajánlatként, sem meghatározott pénzeszközök eladására, ill. vételére történő felhívásként vagy ajánlásként a nevezett pénzeszközök, eszközosztályok, országok, ágazatok, kibocsátók stb. javára. Nem vállalunk felelősséget a megadott adatok helyességéért és teljességéért.

Ha kérdése van, vagy befektetne, keressen bátran:

 Telefonon:0670-605-1490

• skypon:koncz.peter@portfolife.hu 

emailben:koncz.peter@portfolife.hu

• másodlagos email: koncz.peter@biztoshozam.hu

Ha tetszett akár egy kis részlet is, bátran vegye fel vagy a Biztoshozam.hu csapatával a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika, nyugdíjtervezés elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kap és tud majd a saját befektetéseiben, megtakarításaiban diverzifikáltan dönteni.

Nyugdíjbiztosítás jellemzői szakértő segít

Szeretne egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretne átnézetni meglévő biztosítását, értékpapírját?

Nincs más dolga csak regisztráljon ide kattintva!