Fitch: az év második felében fellendülés kezdődik a közép- és kelet-európai gazdaságokban

 A tágabb értelemben vett közép- és kelet-európai térség gazdaságait is komolyan megterheli az idén a koronavírus-járvány, a régióban azonban az év második felétől már fellendülés, jövőre lendületes növekedés várható – áll a Fitch Ratings pénteken Londonban ismertetett átfogó előrejelzésében.

Fitch affirms Bulgaria at 'BBB' with positive outlook

    A nemzetközi hitelminősítő közölte: modellszámításai arra vallanak, hogy az általa vizsgált 22 gazdaságban – köztük az egykori szovjet térség több országában – a hazai össztermék (GDP) idei egész éves visszaesésének mediánüteme 4,6 százalék lesz, de 2021 egészében – ugyancsak mediánértéken számolva – az országcsoport gazdaságai 5 százalékkal növekedhetnek.     A Fitch Ratings a magyar gazdaságban 2020-ra 5,9 százalékos GDP-csökkenést, 2021-re 5,4 százalékos növekedést valószínűsít.     A cég közölte: a Magyarországra általa érvényben tartott stabil kilátású “BBB” államadós-osztályzat tényezői között vannak az erőteljes szerkezeti jelzőszámok, és az is, hogy Magyarország makrogazdasági teljesítménye stabilabb és erősebb a térségi társgazdaságokénál.     A besorolás figyelembe veszi ugyanakkor a magas államadósság-rátát, a szakpolitika pro-ciklikus jellegét és a kiszámíthatósági kockázatokat is – hangsúlyozza pénteki elemzésében a Fitch Ratings.
A hitelminősítő szerint a magyar gazdaság valószínűleg áprilisban jutott túl a mélyponton, és már kezdődik a kilábalás: a járműgyártás emelkedik és a bizalmi jelzőszámok is felfelé indultak.

szerviz01-660x400
A Fitch Ratings közölte: modellszámításai szerint a hazai össztermékhez mért magyar államháztartási hiány – mindenekelőtt a GDP-érték 12 százalékának megfelelő költségvetési támogatási csomag hatására – az idén 4 százalékra emelkedik.
A hitelminősítő azonban 2021-ben 2,1 százalékra csökkenő deficittel számol.
A cég várakozása az, hogy a GDP-arányos magyar államadósság-ráta az idén 72,1 százalékra emelkedik a tavalyi 65,8 százalékról, jövőre azonban ismét 70 százalék alá, 68,5 százalékra csökken.

A bruttó hazai termék (GDP) változása Magyarországon

    Csaknem azonos előrejelzést állított össze a minap a magyar gazdaság várható növekedési pályájáról egy másik globális hitelminősítő, a Moody’s Investors Service.
A Moody’s e hét elején Londonban ismertetett éves országjelentésében közölte: várakozása szerint a magyar GDP 2020 egészében 4,8 százalékkal csökken, de 2021-ben 4 százalékkal növekszik reálértéken.
 A Moody’s szerint az általa “Baa3” befektetési ajánlású minősítéssel ellátott magyar szuverén adósprofilt a sok lábon álló, az európai beszállítói hálózatokba szorosan integrált magyar gazdaság támasztja alá, valamint a magyar költségvetési politika, amely az elmúlt években folyamatosan a maastrichti 3 százalékos küszöb alatt tartotta a GDP-arányos államháztartási hiányt.
A hitelminősítő azt valószínűsíti, hogy a koronavírus-járvány okozta idei GDP-visszaesés következtében a magyar államadósság-ráta 2020-ban a hazai össztermék 73,6 százalékára emelkedik.
A cég előrejelzése szerint ugyanakkor az adósságállomány emelkedése átmeneti lesz, és a GDP-értékhez mért adósságráta már 2021-ben 71,2 százalékra csökken.
  A Moody’s Investors Service jelenlegi “Baa3” magyar államdós-besorolása a másik két globális hitelminősítő, a Fitch Ratings és a Standard & Poor’s módszertanában “BBB mínusz”-nak felel meg.

A Mol BBB mínusz besorolását megerősítette a Fitch - Figyelő

kép forrás:figyelö

A Fitch és az S&P azonban tavaly egyaránt “BBB”-re javította a hosszú futamú magyar adósosztályzatot, így a Moody’s a másik két hitelminősítőnél egy fokozattal alacsonyabb besorolást tart érvényben Magyarországra.

Forrás: mti_hirfelhasznaloLondon, 2020. június 26., péntek (MTI)

Jogi nyilatkozat:

Ezek az adatok kizárólag termékinformációként szolgálnak, és nem értelmezhetők sem ajánlatként, sem meghatározott pénzeszközök eladására, ill. vételére történő felhívásként vagy ajánlásként a nevezett pénzeszközök, eszközosztályok, országok, ágazatok, kibocsátók stb. javára. Nem vállalunk felelősséget a megadott adatok helyességéért és teljességéért.

Ha kérdése van, vagy befektetne, keressen bátran.

• Telefonon:06706051490
• skypon:koncz.peter.ivp@gmail.com
• emailben:koncz.peter@portfolife.hu
• másodlagos email: koncz.peter@biztoshozam.hu

Ha tetszett akár egy kis részlet is, bátran vedd fel vagy a PortfoLife céggel a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kapsz és tudsz majd a saját befektetéseidben dönteni diverzifikáltan.

e-logo-portfolife_light

Szeretnétek egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretnétek átnézetni meglévő biztosításotok, értékpapírotokat?

Nincs más dolgod csak regisztrálj itt!

 Itt megteheted!

vagy akár

 Itt is megteheted!