Ha erős államkötvényről beszélünk, akkor az Német vagy Amerikai.

Húszhavi mélypontra süllyedt közép-európai idő szerint hétfő hajnalra  az euró dollárral szembeni árfolyama. Matteo Renzi lemondásáról beszélt már. De négy hete erről még szó se volt. Akkor még András bácsival a BMI mutatókról beszélgettünk, igaz már akkor küszöbön volt az Amerikai elnök választás. renziveresegreutersalessandrobianchiDurván egy hónapja az amerikai indexek (Dow Jones) 18161 ponton álltak, jelenleg ugyanez a részvényindex 19242 pont. Egy hónap alatt elértük azt, hogy ma azaz december 5-én  hajnalban 1,05-ös EUR/USD árfolyamot láttunk. A december 4-i olasz népszavazás hírére a japán jen pedig menekülőeszközként szárnyalni kezdett. Négy hete András bácsival és Alexandrával a biztonság volt a tét. Most is ugyanezt tartom szem előtt. Sokat beszéltem azóta is velük,hisz számomra az ügyfél az első. Ők büszkék arra, hogy   Ausztriában Linzben tartják a pénzüket.Hiszen a letétkezelést profi szakemberek végzik. De akarod ismerni András bácsi és Alexandra történetét ? Csak olvasd tovább……

bisnode_aa_suriel

AA (dupla A) tanúsítványra a magyarországi vállalatok 1,75 %-a jogosult. Velük az üzleti kapcsolat kialakításának pénzügyi kockázata nagyon alacsony.

De miről is beszélgettünk a négynapos október végi ünnepekkor András bácsival és Alexandrával?

20160907_073530

Biztoshozam és a Portfolife kft. ügyfelei ismerik ezt a történetet már, és szeretném ha ti is olvasnátok a teljes történet minden részletét . Ezért megosztom veletek ezt a november elejei történetet.

“A négynapos ünnep alatt egy kicsit felkészülhettem a heti tárgyalásokra. Persze a megemlékezés, a pihenés és a felkészülés sem telt teljesen zökkenőmentesen. Végül is András bácsival és lányával, Alexandrával a négynapos ünnep alatt találkoztam, így András bácsiék el tudtak utazni szerdán a befizetett egyiptomi útra. A találkozóra a Pusztaszeri úti Rézkanál Bisztróban került sor. A találkozó előtt átfutottam a gazdasági híreket, arra lettem figyelmes, hogy a héten az amerikai makró gazdasági adatok és a Fed vezetők megszólalásai akár be is betonozhatták a decemberi kamatemelési várakozásokat. Jó számokat mutatott a feldolgozóipar Amerikában, a technikai szektor teljesítményét mérő BMI viszont megugrott októberben, az új munkanélküliek száma rendkívül alacsony szinten stabilizálódik az országban, az új építésű lakóingatlan eladások–a havi csökkenés ellenére-még mindig 9 éves csúcson állnak. Amerikában látszódik a fogyasztói bizalom visszatérése.rezkanal_kezdo

A találkozóra előkészítettem egy biztosító teljes kondíciós mutatóját, amire az ügyfél külön felkért. Helyfoglalás után mindenki egy-egy doppió kávét rendelt. Alexandráék több papír-írószer boltot üzemeltetnek vidéken, illetve egyet a fővárosban. Az eddig összegyűlt 10 millió forint céges vagyonukat, az összespórolt, illetve egy Washingtonban élő családtagtól örökölt 30.000 dollárt szeretnék elhelyezni Ausztriában vállalati kötvények vásárlásával. A beszélgetés elején átbeszéltük a heti gazdasági eseményeket. Tájékoztattam őket, hogy az ázsiai piac erősödött, főleg a japán tőzsde. A Nikkei225 kiesebb eséssel ugyan, de 17386 ponton zárt. Japánban a három hónapja nem látott alacsony jen szint segítette a tőzsdét. A jüan árfolyama 247 bázisponttal csökkent a dollárral szemben, így 6,7558 jüan/dollár szintre, vagyis hatéves mélypontra esett a pénteki nap folyamán. Indiában viszont oldalazás látszódott. A hét végére Európában is vegyes kép mutatkozott. A német részvényindex, a Dax 10659 ponton zárt. A hetet jól zárta a Linde, hiszen 2,60% pluszban teljesített. Részvényeknél pedig a legnagyobb veszteséget a Merck 3,13% mínusszal és a Fresenius 2,89% zárta. Európában magas, erős BMI adatok kerültek napvilágra. AZ IFO, egy müncheni gazdaságkutató intézet, amely magas értékeket lát jelenleg Európában. Azt látni, hogy a német és az osztrák vállalatok is kiheverték a BREXIT sokkot. Látszódik Európa erősödése. Az EKB összesen havonta 80 milliárd eurót kötvényvásárlással pumpál bele a gazdaságba, ahogy kiderült egy elemzői hírből. Több nagyvállalat adta ki a harmadik negyedéves jelentését. A BASF a harmadik negyedévben 4 milliárd eurós árbevételt ért el, a tisztított üzemi eredmény pedig 1,5 milliárd euró volt. Egy nagy német Bank 256 millió eurós profitot ért el, annak ellenére, hogy több százmilliós veszteségre számítottak az elemzők. Alexandra csodálkozott is, hiszen a médiában negatív kampányt kapott Deutsche Bankról volt szó. A pár hete még részvényenként 10,56 eurót érő értékpapír péntekre már 13,325 eurós árfolyamon állt. Majdnem 30% hozam, nem egész egy hónap leforgása alatt.

András bácsi mivel érdekelt volt az európai piacon, érdeklődött néhány európai vállalatról is.basf_fluor_ludwigshafen_toluene_diisocyanate

A Partner Bank fókuszkönyvében is szereplő vállalat, a Volkswagen jó számokat hozott, hiszen az üzemi eredménye a várt 3,23 milliárd dollár helyett 3,31 milliárd dollár lett, az árbevétel pedig 1 milliárd dollárral meghaladva a piaci konszenzust, 52 milliárd dollárra emelkedett. A Volkswagen részvénye tavaly októberi 102 euróhoz képest 135,65 eurót ér. Tavaly a Morgan Stanley és a Goldman Sach elemzői is magas hozamot vártak. Pár hónapja az elemzők a Volkswagen és Deutsche Bank értékpapír vásárlását javasolták. Jó eredmények érkeztek egyébként Nagy Britanniából is, hiszen a szigetország 3. negyedéves adataiban látszódik, hogy nagyot nőtt a gazdasága. A tengerentúlról, vagyis Amerikából is vegyes kép érkezett. A Dow Jones 18161 ponton zárt. A héten az Apple folytatta az esését. Viszont a 10 éves USA államkötvényhozam emelkedése (amely most a héten napvilágot látott) már régóta esedékes volt. Az emelkedés a 10 éves hozamoknál 5 bázispontot, 1,84%-ra való emelkedést jelentett, vagyis május óta nem látott szintekre erősödött. Igaz sem az IT, sem a bányászati szektornak ez nem volt jó. De egy két amerikai vállalat így is magas eredményt produkált a héten. A Bank fókuszkönyvében szereplő Freep McMoran így is emelkedni tudott. Ráadásul ez az amerikai cég éves szinten 5,861% kamatot fizet. A Chevron 3,9%-os emelkedésével kiemelkedett a pénteki részvények közül, de ezt tette a héten veszteségesen záró Merck&Co. is, a 4% veszteségével.

Das Consumer-Care-Geschäft des US-Konzerns Merck & Co., Inc. gehört zu den großen Anbietern von rezeptfreien Produkten weltweit und hat eine starke Position in Nordamerika. Zu dem Geschäft gehören Produkte vorwiegend in den Bereichen Erkrankungen der oberen Atemwege, Dermatologie inklusive Sonnenschutz, Fußgesundheit und Magen-Darm-Erkrankungen. Die wichtigsten Marken sind ClaritinTM (Allergien), Coppertone™ (Sonnenschutz), Dr. Scholl’s™ (Fußgesundheit), MiraLAXTM (Magen-Darm-Erkrankungen) und Afrin™ (Erkältung). --------------------------------------------------------------- The consumer care business of U.S. company Merck & Co., Inc. is among the world's largest suppliers of over-the-counter products and holds a strong position in North America. The business primarily includes products in the cold, allergy, sinus & flu, dermatology (including sun care), foot health and gastrointestinal categories. The principal brands are Claritin™ (allergy), Coppertone™ (sun care), Dr. Scholl's™ (foot health), MiraLAX™ (gastrointestinal) and Afrin™ (colds).

Elemzők szerint rövidtávon csak a kamatemelés, vagy a novemberi választások kedvezőtlenebb kimenetele fékezheti az amerikai részvényeket. Viszont közép-és hosszabb távon a fiskális politika meghozza a gyümölcsét és további dollár erősödés várható. A tárgyalás végén elkészítettük a konstruktív konzultációt, átnéztük a meglévő életbiztosítást, a magas költségek miatt tervezik annak visszavásárlását és befektetését kötvényekbe, melynek részletes átbeszélésre az utazást követően kerül sor.”

Érdekelnek hasonló történetek?

focusbook_hu

Szeretnétek egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretnétek átnézetni meglévő biztosításotok?

Nincs más dolgod csak regisztrálj itt!

 Itt megteheted!

red-arrow-curved-down

 Konzultációra való jelentkezés