Új, nagycímletű bankjegyeket vezetnek be Venezuelában az infláció miatt.

Caracas, 2016. december 3., szombat (MTI/AFP) – Új, nagycímletű bankjegyeket vezetnek be Venezuelában – közölte Nicolás Maduro, az egekbe szökő infláció és likviditási problémák sújtotta dél-amerikai ország elnöke.

Az árak több éves lankadatlan emelkedése és a “csillagos égig” emelkedő infláció következtében Venezuela legnagyobb, 100 bolívaros bankója teljesen elértéktelenedett, a AFP francia hírügynökség szerint jelenleg mindössze egy cukorkát lehet a legnagyobb értékű bankóval vásárolni. Nicolás Maduro pénteken jelentette be egy televíziós beszédében, hogy december közepétől kerülnek forgalomba az új, 500 és 5000 bolívaros bankók.
nicolas-maduro
Beszámolók szerint az utóbbi hetekben kígyózó sorokban kellett várnia a venezuelaiaknak arra, hogy fizetni tudjanak a boltokban. Ennek oka az, hogy a fizetőeszközt már nem pénztárcákban, hanem szatyrokban és táskákban kell hordani, annyira elszálltak az árak. A Bloomberg hírügynökség jelentése szerint egyes árusok már nem is számolják a pénzt, hanem a bankók súlyát mérik, hogy ezzel is időt takarítsanak meg.

Maduro beszédében kijelentette: a határ közelében fekvő kolumbiai Cúcuta városban lévő “fasiszta szövetségnek és a kolumbiai maffiának” a művelete miatt van kevés papírpénz az országban. Mint mondta, a határ menti városban vannak boltok, amelyek tele vannak venezuelai bolívarral.

A venezuelai kormány két év után nyáron nyitotta meg ideiglenesen a kolumbiai határt, aminek következtében venezuelaiak százezrei utaztak a határ menti kolumbiai városokba, hogy élelmiszert vásároljanak a szomszédos országban. Bár Kolumbiában más valutát használnak, az árusok a bolívart is elfogadták. venezuella

A venezuelai bolívar az utóbbi három hónapban 75 százalékot veszített az értékéből a dollárhoz mérten, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) becslése szerint Venezuela 475 százalékos inflációval zárja az évet, 2017-ben viszont már 1660 százalékra is rúghat a pénzromlás.

A Bloomberg értesülései szerint a venezuelai hatóságok idővel 1000-es, 2000-es, 10 ezres és 20 ezres bolívaros bankókat is be fognak vezetni.

Henkel García gazdasági szakértő az AFP-nek azt mondta: 2008-ban 100 bolívart fizettek azért, ami most 10 ezer bolívarba kerül.

A Bloomberg egy venezuelai tisztviselőre hivatkozva azt is írta: Caracas emellett különleges turista övezeteket tervez létrehozni, amelyekben csak dollárral lehet majd fizetni, valamint a legtöbb idegenforgalmi területen is el fogják fogadni a dollárt.

A venezuelai gazdaság az ország legfőbb bevételét jelentő kőolaj árának zuhanásával egy időben mélyrepülésbe kezdett. A dél-amerikai állam három éve gazdasági recessziótól és három számjegyű inflációtól szenved, az alapvető fogyasztási cikkek hiánya mellett az üzletek előtt kialakuló hosszú sorok is felbőszítették a 30 milliós Venezuela polgárainak többségét, akik így nem véletlenül akarnak kormányváltást. vennezuella

A latin-amerikai országban nagyon feszült a politikai helyzet is, a parlamenti többséggel bíró ellenzék hónapok óta követeli Maduro lemondását, emellett nem ritkák a kormányellenes és kormány-párti tömeges demonstrációk sem.

Forrás: MTI

Szeretnétek egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról?  Szeretnétek átnézetni meglévő biztosításotok, banki terméketek ?

Nincs más dolgod csak regisztrálj itt!

 Itt megteheted!

red-arrow-curved-down

Konzultációra való jelentkezés