Ha most gondolkozol hogy befektess, rá fogsz jönni, hogy minden adat kedvező a papírjaid számára.

Sokan sőt egyre többen kérdezik tőlem, mikor érdemes befektetni a tőzsdén bármilyen eszközbe? Mikor van kedvező pont? Vajon menetel -e tőzsde felfelé, még? Mindig egy válaszom van, ha személyes tanácsadód segít a döntésekben és megfelelő eszközökbe fektet, nézi a kockázattűrésedet és a hozamelvárásodat és ráadásul azt is, hogy olyan eszközökbe fektessen ami megfelel a te igényeidnek, tehát rövid- közép- vagy hosszútáv, akkor jó helyen vagy. Már csak egyre figyelj a költségen kívül, hogy diverzifikálj.

images (5)

Így nincs rossz időpont vagy jó időpont. A piaci elemzők szerint, illetve a mostani gazdasági helyzetnek és a harmadik negyedéves vállalati  kiváló eredmények miatt most a részvényeknek kedvez a piac. Ebben az évben eddig volt minden, Amerika eredményei csak erősítették a vételi oldalt, főként a FED és az EKB hozzá állása. Janett Yellen szavai, az EKB lazítás mérséklése, egy populista politikus Donald Trump elnökké avatása és az ott megszerzett hatalomnál fogva adókedvezmények bevezetése és az egészségügyi rendszer megszilárdulása miatt. Rengeteg egyéb tényező  is közrejátszott, ilyen a jó ingatlaneladás, a leszorított munkanélküliség, a megindult munkaerőáramlás, az export-import, a szabad kereskedelem, a jó bevételi és kiadási adatok , a jó BMI mutatok, a fogyasztási jókedv. Csak egy év alatt a  Dow Jones (amerikai részvényindex) 30,49%-os emelkedést követően 23.435 ponton zárt, míg a Nasdaq 100 indexe éves 32,19%-os növekménnyel 6248 ponton fejezte be a kereskedést. Európában a DAX 30 indexe ugyanezen időszak alatt 29,84%-ot, míg az ötven  vezető európai részvény az Euró Stoxx 50 indexe 24,05%-ot emelkedett. A DAX 30 indexe 13467 ponton, míg az Euro Stoxx 50 indexe 3698,30 ponton zárt. 

chart_year_DowJonesIndustrialAverage

Piaci elemzők véleménye szerint a gyorsjelentés szezon eddigi tanulsága, hogy a profitnövekedések, -stabilizációk elkezdődtek és folytatódtak is. Mind árbevételi szinten és mind kiadási szinten a harmadik negyedéves adatok kedveznek most a nagyvállalatoknak és az új vagy megújulás előtt álló vagy megújulni  akaró cégeknek is. Kedvez most minden a fejlődésnek, hiszen ha körülnézünk mindenki technikai fejlődést szeretne. A 21 század vívmánya lesz az önvezető autó, az elektromos autó, a robotika, a mesterséges intelligencia és a fogyasztóbarát termékek, illetve az online megoldások. Ha ezeket a szektorokat és a technikai szektorokat megnézzük itt értünk el a legnagyobb emelkedést. Csúcson vagyunk? Messze kimondhatjuk, hogy nem. Hiszen minden afelé tendál, hogy ezeket a szektorokat még fejleszteni kell , fejleszteni fogják. Példának okáért a  mesterséges intelligencia pozitív erő, amely forradalmasítja a vállalatok működését. A mesterséges intelligencia (Artificial Intelligence, AI) széles körben vitatott téma, és a jövőben is az marad. A vállalatok számos iparágban kezdik felismerni a benne rejlő értéket, miközben naponta új jelentések táplálják a félelmet, miszerint az AI elveszi az emberek munkáját. A mesterséges intelligencia villámgyors térhódítása és gyakorlati haszna tagadhatatlan.

images (6)

Kiemelnék egy jó pár ilyen céget aki ezt alkalmazza. Nézzük meg a számaikat. Nvidia (egy év alatt 185,66%) AMD ( 52,4%) és az Intel (27,73%) , de akár a Google (Alphabet/A 26,79%)  és a Facebook  (45,15) is igénybe veszi néha. Mesterséges intelligencia van már a számítógépekben és az önvezető autókban és nagyon sok hardverban illetve a hozzájuk kapcsolódó szoftverben is. A digitalizáció terjedése nem kis falat a munka világában. Legyen szó a képzési rendszerről, hatékonyságról, foglalkoztatásról vagy pénzügyekről, annak szinte minden egyes területére hatással lesz a robotok és algoritmusok terjedése. De nézzük meg ugyanezt a robotikában két cégnél . Az egyik az ABB(+22,33%), másik egy méltán híres cég a KUKA AG (176,82% persze ez is pluszban:)). A robotika nagy utat tett meg 1961 óta, amikor New Jersey-ben kifejlesztették az első ipari robot prototípusát. 1974-ben, az ABB cég Björn Weichbrodt vezette munkacsoportja megalkotta az IRB 6-ot, a világ első kereskedelmi, mikroprocesszor vezérlésű robotját, amely mintául szolgált a mai ipari robotok fejlesztéséhez. Azóta a robotika óriási fejlődésen ment keresztül. A robotok alkalmazása teret nyert minden iparágban, az autógyártástól a logisztikáig. A KUKA AG a világ egyik vezető szállítója a robotika valamint a berendezés- és rendszertechnika terén, továbbá az Ipar 4.0 úttörője. A KUKA több mint 40 éve gyárt ipari robotokat. Már az 1970-es években lerakta a mai Ipar 4.0 alapkövét a FAMULUS nevű első ipari robotával. A cég német , de több országban van telephelye.1996-ban a KUKA Robotics újabb kvantumugrást hajtott végre az ipari robotok fejlesztésében: akkor dobta piacra az első, KUKA által fejlesztett, PC alapú vezérlést. Ezzel kezdődött a „valódi” mechatronika korszaka, amit a szoftver, a vezérlés és a mechanika pontos összjátéka jellemez. Ma a KUKA Robotics széles termékpalettát kínál a legkülönfélébb iparágakban és személyre szabott automatizálási megoldásokat. Integrátorok és rendszerpartnerek széles hálózatával végzi az ipari robotok tervezését és megalkotását.

letöltés (2)

Visszatérve, ha csak az elmúlt hetet megnézzük, jó volt a hangulat a nemzetközi részvénypiacokon annak köszönhetően, hogy a vállalatok sorra tettek közzé az elemzői várakozásokat meghaladó negyedéves beszámolókat. 

Tehát befektetni mindig érdemes, már csak azért is, hogy vagyonkiépítést érj el, megtartsd a tőkét vagy növeld annak vásárló erejét. Egyet ne felejts el, mindezt diverzifikálva tedd meg. Illetve használd ki a kamatadó mentességet. Miről is szól az előbbi és az utóbbi. Az utóbbi egy lehetőség ami mellett nem szabad elmennünk, öt év kamatadómentességet tudok például olyan országban javasolni amely a jogbiztonságáról híres és 100.000 euróig érvényes a betétgarancia . Ez Ausztria. Ha már vásárolsz azt tedd Tartós Befektetési Számla keretében ami amúgy is költségmentes. A Tartós Befektetési Számla segítségével a befizetett összeget adómentessé teheted néhány év alatt. De mi is ez a TBSZ? Ez egy másik kérdés . Az MNB állásfoglalása és tájékoztatása és törvénye szerint, a Tartós Befektetési Számla  lényege, hogy az a természetes személy, aki ilyen számlán helyezi el magtakarításait, a törvényben meghatározott feltételek teljesülése esetén, 3 év után részben vagy 5 év után egészben mentesül a kamat- és az árfolyamnyereség-adó alól. 

29237969-Austria-flag-map-three-dimensional-render-isolated-on-white-Stock-Photo

Hagy válaszoljak a másik kérdésre is, miért javaslom a diverzifikálást. Mert ha nagyobb összeged van, tartsd minél kockázatmentesen , úgynevezett szétporlasztással, több részvénybe, kötvénybe vagy befektetési alapokba , egy esetleges válság (ami most ugye nem fenyeget) , vagy cég bejelentett csődje se vigye el a vagyonodat. Egy kicsit szemléltetőben mondom. Kicsit olyan ez, mint a Casino: bemegyek a pénzemmel, és felteszem mondjuk a pirosra, ami vagy bejön, vagy nem… Ha csak egy részvényt, vagy értékpapíralapot választok, járhatok hasonlóan, főleg, ha nem vagyok kellően körültekintő! De ha én ezt 8-10 vagy netalán 20-25 db papírba fektetem kevesebb a kockázatom. Ha diverzifikált a befektetésünk, előfordulhat, hogy egy-egy negatív hatás nem érződik a teljes portfóliónkon, hanem csak egyes elemeire hat ki, így a kockázatunk alacsonyabb a hozamot tekintve. A befektetni szánt pénzünket így meg tudjuk védeni a negatív hatásoktól.

20160907_073556

Végezetül igen is leszögezem minden a piacnak kedvez, bátran fektess be.

Nem hiszel nekem illetve az elemzőknek? Akkor nézz meg  egy-két másik szektort is. Érdemes befektetnünk-e? Akár az autóipart BMW (17,6), Volksvagen (34,97%), Tesla (52,78), Geely Automobily jelenleg a Volvo a Proton és a Lotus tulajdonosa, a maga kis évi 179,69% növekedéssel) ,stb, vagy akár a fogyasztási szektort Nestlé (8,5%), Essilor (5,64%), McDonald’s (40,31%) is kiemelném. De ilyen lehet a technológiai Microsoft (32,85 %), Apple (41,91%) és akár a dél koreai Samsung (124,74%) is.  Ha úgy gondolod , hogy mellé a bankpapírok nem kedveznek óriásit tévedsz, hiszen a Frank-Dod törvény stabilizálta a bankokat. Csak nézzünk rá akár a Visa  (30,76%) vagy a Mastercard (36,87%) papírjaira.

Ha tetszett akár egy kis részlet is, bátran vedd fel vagy a PortfoLife céggel a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kapsz és tudsz majd a saját befektetéseidben dönteni diverzifikáltan.

e-logo-portfolife_light

Szeretnétek egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretnétek átnézetni meglévő biztosításotok?

Nincs más dolgod csak regisztrálj itt!

 Itt megteheted!

vagy akár

 Itt is megteheted!