Itochu Corporation avagy a japán textilipar császára

Itochu

Mit is kell tudnunk az Itochu Corporation cégről?

Az Itochu Corp egy japán vállalat, székhelye Umeda, Kita-ku, Osaka és Aoyama, Minato, Tokyo. Az egyik legnagyobb japán sogo shosha (általános kereskedelmi és befektetési vállalat), amelyet textilüzletágának erőssége és sikeres kínai üzleti tevékenysége különböztet meg. 2020-ban a Fortune Global 500 vállalat listáján a 72. helyet foglalta el, éves kereskedelmi bevétele 100 milliárd dollár lett. Ezenkivül az Itochu Corp gépekkel, fémekkel és ásványi anyagokkal, energiával és vegyi anyagokkal, élelmiszerekkel, általános termékekkel és ingatlanokkal, valamint IKT- és pénzügyi üzletágakkal kereskedik, székhelye Tokióban, Japánban található, és 1858-ban alapította Chubei Itoh.

Japan's Itochu sets minimum dividend payouts for next three years | Reuters

A vállalat kockázati és magántőke-befektetéseket is végez. Az ITOCHU Corporation nevezetes befektetései közé tartoznak: Spire Global, KeepTruckin, Knotel, Traxens, Dawex, Fyusion, Moixa Technology, Milleporte, Descente, ForeScout Technologies, OOYALA, Fab, Xevo, EnerDel, Sakti3, Affle és Asera.

Eredményei

Az ITOCHU Corp.  2023-as pénzügyi évre vonatkozó eredményei nagyjából a várakozásoknak megfelelően alakultak eddig . A vállalat 800,5 milliárd jent keresett a pénzügyi évben, ami majdnem megegyezik a legutóbbi 800 milliárd jenes előrejelzéssel. Illetve 2,4%-kal elmarad a 2022-es pénzügyi év 820,3 milliárd jenes eredményétől. Elmondható az is, hogy az Itochunak szokatlanul nagy rendkívüli nyeresége volt a 2022-es pénzügyi évben az olyan egyszeri  bevételek miatt, mint az eszközértékesítés, amelyek nem ismétlődtek meg a 2023-as pénzügyi évben. Ha mindkét évből kivesszük ezeket a nyereségeket, akkor azt látjuk, hogy az alapprofit 14%-kal javult a 2023-as pénzügyi évben, bár ennek nagy része a gyengébb jen árfolyamhatásának köszönhető.

A devizaárfolyamon kívül a nem nyersanyaggal foglalkozó üzletágak még mindig növekedtek, míg a nyersanyaggal foglalkozó üzletágak

visszaestek.

Itochu looks to supply ammonia for S'pore's zero-carbon push | Free Malaysia Today (FMT)

Miért is  most jön szóba az Itochu? Mert Warren Buffett is japánban gondolkodik

A japán kereskedőházak emelkednek, mivel Warren Buffett növeli részesedését Japánban. És azt mondja, hogy többet is vásárolhat japán vállalatokból.

  • Warren Buffett a Nikkei című lapnak elmondta, hogy további befektetéseket fontolgat Japán öt nagy kereskedőházába.
  • A Berkshire Hathaway mind az öt kereskedőházban 7,4%-ra emelte részesedését.
  • A Mitsubishi Corp. részvényei 2,1%-ot emelkedtek a délutáni japán kereskedésben, a Mitsui & Co. 2,7%-ot, az Itochu Corp. pedig 3%-ot.

Warren Buffett Japán iránti szeretete csak most nyílt meg. Warren Buffett a hírek szerint egyre több pénzt fektet a japán gazdaságba, és megvásárol néhányat a japán tőzsdén jegyzett vezető részvények közül. Miután eredetileg nyilvánosságra hozta, hogy 2020-ban 5%-os részesedést birtokol az ország öt legnagyobb kereskedőházának részvényeiben, Warren Buffett Berkshire Hathawayje fontolóra veheti, hogy további pénzeket helyezzen az ország legnagyobb “Sogo Shosha” vállalatainak részvényeibe köztük az Itochu vállalatba.

A “Sogo Shosha” vállalatok áruk széles skáláját importálják a nyersanyaghiányos Japánba, beleértve a textíliákat, az energiát és a fémeket. Emellett szolgáltatásokat is nyújtanak a gyártóknak. A kereskedőházak segítették a japán gazdaság bővülését és az üzleti szektor globalizációját.

CNBC on Twitter: "Warren Buffett's Berkshire has acquired a slightly more than 5% stake in each of Japan's 5 biggest trading companies: Itochu Corp., Marubeni Corp., Mitsubishi Corp., Mitsui & Co., and

Itochu elemzése

Az elmúlt negyedévben az Itochut tartásra minősítették, mivel az árupiaci árak olyan szinten voltak, ahol mind az öt kereskedelmi vállalat jól teljesíthetett. Ebben a környezetben az Itochu alacsonyabb árupiaci koncentrációja relatív hátrányt jelentett.

Azóta sok nyersanyag ára keményen csökkent. A széntermelés a negyedév nagy részében erős volt Kínában és Indiában. Az Ázsián kívüli kereslet az éghajlatváltozás mérséklése miatt tovább folytatódik a nyilvánvalóan szekuláris csökkenés. Még a kínai termelés egy részének a közelmúltban biztonsági problémák miatt történt leállítása miatt is 52 hetes mélypontra süllyedt a szén ára.

A vasérc ára hasonló kereslet-kínálati egyensúlytalansággal szembesül. Más nagy gyártók, mint a Rio Tinto (RIO) és a Vale (VALE) növelték a termelést, de az építkezések megkezdése Kínában 20% -kal csökkent a naptári 1Q 2023-ban. Ez azt okozta, hogy a vasérc ára a tavalyi átlag 117 $/tonna alá esett a folyó negyedév kezdetére. Áprilisban a kínai kereslettel együtt némi fellendülés volt tapasztalható, de még nem világos, hogy ez folytatódni fog-e.

Az Itochu Corp 8001.T japán kereskedőház  nemrégiben közölte, hogy a szénmentesítés előmozdítására törekvő Itochu Corp 2024 márciusáig tervezi kivonulását a termikus szénüzletágból, és eladja a kolumbiai és ausztráliai bányákban lévő részesedését. Az Itochu nyilatkozata volt az első megerősítés a vállalat részéről, hogy teljesen kivonul a termikus szénüzletágból. Korábban azt mondta, hogy nem fektet be új részesedésekbe a termikus szénbányákban.A lépésre azért került sor, mert más japán kereskedőházak, köztük a Mitsubishi Corp 8058.T, a tüzelőanyag környezeti hatásával kapcsolatos növekvő aggodalmakra hivatkozva termikus szénvagyonukat eladják.

Neste, Fuji Oil, and ITOCHU to demo SAF blending | Bioenergy International

Stratégia

Az Itochu jelenleg részesedéssel rendelkezik a kolumbiai Drummond bányában, ami évi 6 millió tonna termikus széntermelésnek felel meg. Két ausztráliai bányában is részesedéssel rendelkezik: a Maules Creek bányában, amely évi 0,9 millió tonnás termeléssel rendelkezik, és a Ravensworth North bányában, amely évi 1,5 millió tonnás termeléssel rendelkezik.

Itochu Chart

Javaslat

Vásároljon vagyis fektessen be Warren Buffettel együtt a japán cégekbe. Vegyen Itochu részvényt, kerüje ki a 13% szociális hozzájárulást, hiszen részvények után ezt nem kell kifizetni Tartsa biztonságban , tartsa Ausztriában egy kiszámitható országban a pénzét. Kiváló vásárlásnak tűnik a NIKE , a Microsoft, a Berkshire Hathaway, a Novo-Nordisk részvénye és a Magyar Államkötvénye mellé az Itochu részvénye amit 2500 euró azaz 930 ezer forintért Ön is megvehet.

Ha kérdése van, vagy befektetne, keressen bátran:

 Telefonon:0670-605-1490

• skypon:koncz.peter@portfolife.hu 

emailben:koncz.peter@portfolife.hu

Ha tetszett akár egy kis részlet is, bátran vegye fel vagy a Biztoshozam.hu csapatával a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika, nyugdíjtervezés elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kap és tud majd a saját befektetéseiben, megtakarításaiban diverzifikáltan dönteni.

Nyugdíjbiztosítás jellemzői szakértő segít

Szeretne egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretne átnézetni meglévő biztosítását, értékpapírját?

Nincs más dolga csak regisztráljon ide kattintva!