Chipp hiány utáni ehetőségek a félvezető gyártásban rejlik. Bombabiztos részvény a TMSC

TMSC, mint a chippgyártás fellegvára

Lockdown

Bizonyára mindenki tisztában van, hogy 2021 október 31-én leállt Kínából (azon belül Peking kiadta a teljes zárást) ki és bemenő forgalom. Teljes Lockdown lett elrendelve. Szállitási láncok szakadtak meg. Chipphiány alakult ki. Tajvan viszont az egyik legnyagobb chippgyártó vállalat volt. A 2022-es év azaz a  tavalyi kemény korlátozások és zárlatok visszavetették Kína gazdasági növekedését. Illetve az egész világ nyersanyagprobémával küszködött. A kínai zárlatok szüntelen, kiszámíthatatlan és a legtöbb beszámoló szerint pokoliak voltak. Élelmiszerhiányt okoztak, megbénították az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést, súlyosan sújtották a gazdaságot, és még a tiltakozás ritka jeleit is kiváltották. Peking azonban ragaszkodott a zéró kovid politikához egészen 2022 október végéig amikor feloldották a tialmat. Itt indult be igazán a chipp kereskedelem. Innentől érdekes az, hogy Nvidia,  Taiwan Semmiconduktor Manufactoring Company, Broadcom, AMD, Inte vagy IBM vagy Qualcomm , hogy csak a nagy neveket emlitsük.

China's Covid Lockdowns Set to Further Disrupt Global Supply Chains - The  New York Times

Jó beszállási lehetőség?  Érdekes, lehet még Tajvan?

 

A Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Limited  egy tajvani multinacionális félvezetőgyártó és -tervező vállalat. A világ egyik legértékesebb félvezetőgyártó vállalata. Történelmileg nem árt tudni, hogy 1986-ban Li Kwoh-ting, a végrehajtó jüan képviseletében felkérte Morris Changot, hogy legyen az Ipari Technológiai Kutatóintézet elnöke. Abban az időben a tajvani kormány fejleszteni akarta a félvezetőipart, de a magas befektetések és a magas kockázat miatt nehéz volt befektetőket találni. Egyedül a Philips volt hajlandó Tajvannal vegyesvállalati szerződést kötni a TSMC tőke 27,5%-ának befektetésére. Azóta a vállalat folyamatosan növekszik, bár a kereslet ciklikusságától függően. A vállalat 2011-ben a növekvő verseny kivédésére a kutatás-fejlesztési kiadásokat közel 39%-kal, 50 milliárd NT$-ra tervezte növelni.A vállalat 2011-ben 30%-os kapacitásbővítést is tervezett az erős piaci kereslet kielégítése érdekében.

TSMC: Taiwanese chipmaker ramping production to end chip shortage

2014 májusában a TSMC igazgatótanácsa 568 millió dollár  tőkejuttatást hagyott jóvá a gyártási kapacitások növelése és javítása érdekében, miután a vállalat a vártnál nagyobb keresletet prognosztizált. 2014 augusztusában a TSMC igazgatótanácsa 3,05 milliárd USD összegű további tőkejuttatásokat hagyott jóvá.

2017 márciusában a TSMC piaci kapitalizációja először haladta meg a félvezetőóriás Intelét, elérve az 5,14 billió NT$-t (168,4 milliárd USD), az Intelé pedig 165,7 milliárd USD volt. 2020. június 27-én a TSMC rövid időre a világ 10. legértékesebb vállalata lett 410 milliárd USD piaci kapitalizációval.

Tőke

2017 márciusában a TSMC piaci kapitalizációja először haladta meg a félvezetőóriás Intelét, elérve az 5,14 billió NT$-t (168,4 milliárd USD), az Intelé pedig 165,7 milliárd USD volt. 2020. június 27-én a TSMC rövid időre a világ 10. legértékesebb vállalata lett 410 milliárd USD piaci kapitalizációval.

China urged to seize TSMC if US ramps up sanctions - TechCentral

Kína és Tajvan

Mivel a Tajvan és a Kínai Népköztársaság közötti háború kockázata növekszik, a TSMC és befektetői olyan lehetőségeket vizsgáltak. Amelyekkel enyhíthetik egy ilyen esemény következményeit. A 2020-as évek eleje óta a TSMC kiterjesztette tevékenységét Tajvan szigetén kívülre. Új gyárakat nyitott Japánban és az Egyesült Államokban  és további tervei vannak a németországi terjeszkedésre. 2020 júliusában a TSMC megerősítette, hogy szeptember 14-ig leállítja a szilíciumszeleteket a kínai Huawei távközlési berendezésgyártó és leányvállalata, a HiSilicon számára.

Egyre nagyobb a feszültség Kína és Tajvan között Pelosi látogatása miatt

TMSC és Amerika

2020 novemberében az Egyesült Államokban, az arizonai Phoenixben a tisztviselők jóváhagyták a TSMC tervét, hogy 12 milliárd dolláros chipgyárat építsen a városban. A döntés, hogy az üzemet az Egyesült Államokba telepítsék, azután született, hogy a Trump-kormányzat figyelmeztetett a világ Egyesült Államokon kívül gyártott elektronikájával kapcsolatos problémákra. 2021-ben a hírek szerint a létesítményt megháromszorozhatják, és nagyjából 35 milliárd dolláros beruházást jelenthet hat gyárral.

A 2020-2022-es globális félvezetőhiány miatt a United Microelectronics körülbelül 7-9 százalékkal emelte az árakat, a TSMC érettebb processzorainak árai pedig körülbelül 20 százalékkal emelkedtek

Taiwanese chip giant invests $40bn in US plant - BBC News

Tervek 2021-ből amik szinte egytől egyig már majdnem meg is valósutak

2021 novemberében a TSMC és a Sony bejelentette, hogy a TSMC új leányvállalatot alapít Japánban, Kumamotóban, Japan Advanced Semiconductor Manufacturing  néven. Az új leányvállalat 22 és 28 nanométeres folyamatokat fog gyártani. A kezdeti befektetés körülbelül 7 milliárd dollár lesz, a Sony pedig körülbelül 500 millió dollárt fektet be a kevesebb mint 20%-os részesedésért. A gyártóüzem építése várhatóan 2022-ben kezdődik, a gyártás pedig két évvel később, 2024-ben kezdődik meg a tervek szerint

Lapkák

A legtöbb autós beszállító a TSMC-vel gyártatja a lapkáit, ezeknek ugyanakkor jóval strapabíróbbnak és stressztűrőbbnek kell lenniük, mint a fogyasztói elektronikai eszközökre kerülő chipeknek . Ez az oka annak, hogy speciális gyártási folyamatot alkalmaznak. Így a hasonló szintű fogyasztói chipeket több éves lemaradással követik csak az autós chipfejlesztések.

Az új szoftverrel az autós chipek tervezői 2 éves előnybe kerülnek, így lényegében hamarosan a TSMC N3-as technológiájának autós változatát használhatják. A világjárvány és az autóipari chiphiány előtt a TSMC szerint az autós cégek a chipkérdéseket a beszállítókra hagyták, de most mindkét fél aktívan egyeztet velük, a legnagyobb autógyártók rendszeresen dolgoznak már a TSMC-vel.

TMSC válaszai a chiphiányra - Portfolife

Első negyedév

A Taiwan Semiconductor Manufacturing  gyenge negyedévről számolt be, mivel a félvezető szektor továbbra is nyomás alatt van. A chipgyártó vállalat továbbra is agresszívan beruház a chipek mélypontjára utaló jelek és az ügyfelektől érkező, erős jövőbeli keresletre utaló jelek miatt. Warren Buffett a geopolitikai félelmek miatt eladta a részvényeket, pedig a jelek arra utalnak, hogy a Berkshire-nek olcsó részvényeket kellett volna vásárolnia. A részvények olcsóak, 13x ’24-es EPS célok mellett.

Várokozás

A legfrissebb kínai hírek szerint Xi Jinping kínai vezető globális béketeremtő akar lenni. Mind Ukrajnában, mind a közel-keleti rivális Iránnal és Szaúd-Arábiával kötött békeszerződések közvetítésén dolgozott. Egy katonai konfliktus Tajvanon visszavetné a gazdasági ambíciókat.

A technológiai óriásvállalat agresszív nyomulással távolodik Kínától az indiai kiskereskedelmi üzletek és gyártóüzemek felé. Azért, hogy csökkentse a kommunista országra való összpontosítás kockázatát. Ha valami, akkor az Apple-nek valószínűleg nagyobb a koncentrációs kockázata Kínával szemben, mint a TSMC-nek Tajvan és Kína esetében.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company ADR Chart

Apple kontra TMSC

Bár úgy tűnik, hogy az Apple még mindig a termékek túlnyomó többsége Kínán belül készül, a JPMorgan becslése alapján a cél, hogy a Macek, iPadek, Apple Watch-ok és AirPodok 25%-a 2025-re Kínán kívül készüljön, szemben a mostani mindössze 5%-kal. Bármilyen kínai lépés, amely Tajvan katonai megszállására irányul, hatással lesz az Apple azon képességére, hogy Kínában gyártassa termékeit. A Taiwan Semiconductor Manufaktoring Company új gyárakat épít az Egyesült Államokban, Japánban és potenciálisan az EU-ban, hogy csökkentse a kockázatot. Csak azért, hogy az üzlet csak Tajvanra koncentráljon, hasonlóan ahhoz, ahogyan az Apple is áthelyezi a gyártást a kínai Foxconntól.

Apple partners with TSMC to develop ultra-advanced displays - Nikkei Asia

Javaslat

Vásároljon TMSC azaz Taiwan Semiconductor Manufaktoring Company részvényt a Partner Bankon keresztül Minimum besállási lehetőség 3000 dollár azaz (346 ft/usd *3000 usd) 1038000 forint + vételi költség. Egy részvény  98,94 dollár, tehát 3000 dollárért kb 30 darabot tudunk megvenni június 02-án a cikk irásakor.  Ha rendelkezik Ön egymillió forinttal minimum, akkor ez a részvény is közép illetve hosszútávon egy nagyon jó megoldás lehet Önnek. Mindezt eurós vagy dolláros számlán Ön megvásárolhatja a Partner Bankon keresztül. A részvény portfólióba javaslat a Microsoft, Google, Amazon, Coca-Cola, Tesla, General Mills és a Netflix mellett a Fortis részvény és a Xerox illetve az Eurós Magyar Államkötvény amely ráadásul évi 5%-nál több hozamot fizet stabilan.

TSMC: how a Taiwanese chipmaker became a linchpin of the global economy |  Financial Times

Jogi nyilatkozat:

Ezek az adatok kizárólag termékinformációként szolgálnak, és nem értelmezhetők sem ajánlatként, sem meghatározott pénzeszközök eladására, ill. vételére történő felhívásként vagy ajánlásként a nevezett pénzeszközök, eszközosztályok, országok, ágazatok, kibocsátók stb. javára. Nem vállalunk felelősséget a megadott adatok helyességéért és teljességéért.

Ha kérdése van, vagy befektetne, keressen bátran:

 Telefonon:0670-605-1490

• skypon:koncz.peter@portfolife.hu 

emailben:koncz.peter@portfolife.hu

Ha tetszett akár egy kis részlet is, bátran vegye fel vagy a Biztoshozam.hu csapatával a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika, nyugdíjtervezés elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kap és tud majd a saját befektetéseiben, megtakarításaiban diverzifikáltan dönteni.

Nyugdíjbiztosítás jellemzői szakértő segít

Szeretne egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretne átnézetni meglévő biztosítását, értékpapírját?

Nincs más dolga csak regisztráljon ide kattintva!