Kamatot csökkentett az orosz jegybank

20140903vlagyimir-putyin-orosz-elnok-kreml

Moszkva, 2017. március 24., péntek (MTI) – Kamatot csökkentett és javította gazdasági növekedési előrejelzését Oroszország központi bankja.

A jegybank igazgatótanácsa pénteki ülésén 25 bázisponttal 9,75 százalékra vitte le az alapkamatot az infláció mérséklődésére hivatkozva. A döntés meglepetést okozott, ugyanis az elemzők nagy többsége az alapkamat szinten tartására számított. A központi bank egyúttal jelezte azt is, hogy lehetségesnek tartja az alapkamat fokozatos csökkentését a második és a harmadik negyedévben – derült ki orosz sajtóbeszámolókból.

apotheke-neu-marked
Legutóbb tavaly augusztusban csökkentett kamatot a jegybank, akkor 50 bázisponttal mérsékelte a rátát.
A pénteki tanácskozás után kiadott nyilatkozatában a kormányzótanács rámutatott, hogy az infláció a vártnál gyorsabban mérséklődik, folytatódott az inflációs várakozások gyengülése és a recesszióból való kilábalás. Januárban az éves infláció 5 százalékra rúgott, március 20-ra viszont már 4,3 százalékra esett vissza. Februárban tovább lassult az árak növekedésének üteme az áruk és szolgáltatások minden fő csoportjában.
A pénzromlás ütemének lassulásában jelentős szerepet játszott az olaj világpiaci árának emelkedése, az oroszországi befektetések iránti külföldi érdeklődés fennmaradása és az országkockázati prémium mérséklődése. Ilyen feltételek között mérsékelten szigorú monetáris politika mellett az év végére lesz elérhető a 4 százalékos inflációs célszám – hangoztatta a jegybank, amely az infláció és a gazdasági növekedés alakulásának függvényében lehetségesnek tartja az alapkamat további csökkentését. 13824_copy_1_jegybank
A központi bank az olajpiaci bizonytalanságokra való tekintettel továbbra is konzervatív, 40 dolláros olajárral számoló forgatókönyv alapján frissítette gazdasági előrejelzését. Az orosz jegybank szakértői 1-1,5 százalékra javították a hazai össztermék (GDP) növekedésének 2017-re várható ütemét a korábbi 0,5-1 százalékról, míg a következő két évre 1-2 százalékos gazdasági növekedést jósolnak a korábbi 1,5-2 százalék helyett. Egyúttal arra is figyelmeztettek, hogy a pozitív tendenciák fenntartásához és megerősítéséhez strukturális átalakításokra és időre van szükség.
A jegybank döntése után kissé erősödött a rubel árfolyama a moszkvai tőzsde devizakereskedésében: a dollár jegyzése 16 kopejkával 57,2 rubelre, az euróé pedig 17 kopejkával 61,85 rubelre csökkent.
Oroszország központi bankja 2014. december 16-án, a pénzügyi válság kellős közepén emelte váratlanul 17 százalékra a korábbi 10,5 százalékról az alapkamatot, hogy így próbálja megvédeni a rubel árfolyamát és megfékezni az inflációt. Miután 2015 elején bizonyos mértékben stabilizálódott a rubel árfolyama, a jegybank elkezdte fokozatosan csökkenteni az alapkamatot.

Russische Rubel [ (c) www.BilderBox.com, Erwin Wodicka, Siedlerzeile 3, A-4062 Thening, Tel. + 43 676 5103678.Verwendung nur gegen HONORAR, BELEG, URHEBERVERMERK nach AGBs auf bilderbox.com]

mti_hirfelhasznalo

Érdekelnek a gazdasági történetek?

Szeretnétek egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretnétek átnézetni meglévő biztosításotok?

Nincs más dolgod csak regisztrálj itt!

 Itt megteheted!

red-arrow-curved-down

Konzultációra való jelentkezés

 

Vélemény, hozzászólás?