Fejlett piac vagy fejlődő világ-megfogsz lepődni avagy a Guru beszéde az egyetemen

Ismét egyetemünkre (Corvinus Egyetem ) látogatott Mark Mobius, a befektetési világ egyik élő legendája. A Templeton feltörekvő piacokkal foglalkozó vezetője szerint ahhoz, hogy pontos képet kapjunk a feltörekvő országok valós erejéről, le kell számolni a sztereotípiáinkkal.

A 80 éves Mark Mobius az év túlnyomó többségét utazással tölti. Nem tűnik fáradtnak így sem, lendületesen áll ki a sokszínű közönség elé: az egyetem hallgatóitól kezdve a Budapesti Értéktőzsde elnökéig a pénzügyek iránt érdeklődők széles skálája képviseltette magát a rendezvényen.

Mark Mobiust olyan nevekkel szokás együtt emlegetni, mint Warren Buffet, John Neff, vagy Soros György, nem csoda hát, hogy világszerte sokakat érdekelnek a befektetési guru előadásai – aki  számára egyébként az egyetemi katedra sem idegen, maga is PhD fokozattal rendelkezik. 1999-ben egy több száz szakember megkérdezésével zajló közvéleménykutatás a 20. század tíz legelismertebb befektetési szakembere közé sorolta, számon tartják a világ legbefolyásosabb személyei között, és számtalan egyéb szakmai kitüntetés is elismeri Mark Mobius valóban figyelemre méltó életútját.

Az előadó szűk fél óra alatt sorra vette azokat a szempontokat, melyeket követve reálisabb képet kaphatunk a feltörekvő piacok dinamizmusáról, versenyképességéről, és az azokban rejlő potenciálról. Habár egy közönségkérdésre válaszolva a végén hozzáteszi, hogy leegyszerűsítő az érintett államokat és térségeket egy kalapba tenni és homogénként kezelni, mégis jó kiindulási pont az országok gazdasági szempontból hasonló pályája és geopolitikai helyzete miatt.

Az előadó számtalan példán keresztül bemutatta, hogy csupán négy évtized alatt egy, a társadalom szinte minden szegmensét érintő, globális gazdasági és kulturális forradalom zajlott le, és tart a mai napig is. Ennek következtében sok, a korábbi időszakokból származó sztereotípiánkkal kell leszámolnunk, hogy valós képet alkothassunk ezen országok jelenlegi állapotáról. Mutatott képeket Shanghajról és Dubajról a ’80-as évek közepén és ma, illusztrálva, hogy lassan bizonyos fejlődő országok technológiai fejlettsége, infrastruktúrája, jólétének szintje eléri, vagy akár meg is haladja egyes fejlett országokét. A Templeton 1987-ben 100 millió dollárral indította el a feltörekvő országokra fókuszáló csoportját, az Emerging Markets Groupot, amely akkoriban hat országban volt potenciális befektető: a Távol-Keleten és Mexikóban. Mára ez a szám a hetvenet is meghaladja, és folyamatosan növekszik. Mobius arra is rámutatott, hogy egyre kevésbé érvényesülnek olyan korábbi, bevettnek számító paradigmák, mint hogy a fejlődő országok kamatlábai összefüggésben állnának a FED kamatlábaival, mely szintén a gazdasági erejüket bizonyítja.

Az előadó azzal zár, hogy az elmúlt 28 évből 19-ben a feltörekvő piacok gazdasági teljesítménye túlszárnyalta a fejlett világét. A mindannyiunk számára legizgatóbb kérdésre pedig, azaz hogy hol tart jelenleg most a piac, annyit válaszolt csak, hogy befektetni mindig akkor a legjobb, amikor az embernek pénze van.

Forrás: http://portal.uni-corvinus.hu

Érdekelnek hasonló történetek?

Szeretnétek egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretnétek átnézetni meglévő biztosításotok?

Nincs más dolgod csak regisztrálj itt!

 Itt megteheted!

red-arrow-curved-down

Konzultációra való jelentkezés