Két hónapja történt: Forint erősödés és szigorú FED kamatpolitika

Január óta kétszer is beszéltem Leventével. Sőt egyszer egy közös vadászaton is részt vettünk. Nekem sajnos sikerült Levente szerint nem éppen vadászatra való ruházatban menni. Pedig úgy készültem rá, felvettem egy melegítőt és arra egy neonos világító mellényt, de pont mint kiderült ez verte ki a biztosítékot nála. De sebaj, mert volt tartalék vadászmellénye. Miért is mondom el mindezt, mert januárban Döbröntén találkoztunk és beszéltünk a gazdaságról. Ma reggel érdeklődve  hívott fel, érdekelte például az akkor vásárolt Pepsi részvénye is. Elmondtam neki, hogy a január elején vásárolt Pepsi 102 dolláros részvény/db most 112,12 dollárt ért darabonként. Továbbá tájékoztatást kért arról, hogy pepsiKína a következő öt évben 750 milliárd dollárt (több mint 215 ezer milliárd forint) tervez befektetni külföldön – jelentette be Csang Kao-li, az ázsiai ország miniszterelnök-helyettese szombaton a dél-kínai Hainan szigetén évente megrendezett gazdasági konferencia, a Boao Fórum Ázsiáért (BFA) megnyitóján.

De ha érdekel, hogy  miről beszélgettünk akkor Leventével csak olvasd tovább…..bisnode_aa_suriel

AA (dupla A) tanúsítványra a magyarországi vállalatok 1,75 %-a jogosult. Velük az üzleti kapcsolat kialakításának pénzügyi kockázata nagyon alacsony.

De miről is beszélgettünk a január elején bő két hónapja Leventével, a profi vadásszal?

“Leventével Döbröntén volt találkozó megbeszélve, de a találkozót váratlanul betegség miatt lemondta, így a hétvégére három napra Prágába utazhattunk. A karácsonyi menüt végre egy kis a knédlivel fejeltem meg, leöblítve finom cseh sörökkel. A vonaton is olvastam a magyar gazdasági híreket, amiben szinte tényszerűen közölték, hogy a forint erősödéssel kezdte a 2017-es évet. Az EUR/HUF árfolyam az első hétvégén a 307 forintos szintet is megközelítette. A forintot elsősorban a kedvező külső környezet, a Fed gazdaságpolitikájával kapcsolatos információkra való globális piaci reagálás, illetve a kedvező európai részvénypiaci hangulat által is jelzett befektetői kedv támogatta.

20170106_173415

A cseh fővárosban a rendkívüli hideg időjárás ellenére sokat sétáltunk és a főbb látnivalókat megnéztük, többek között a Várat, a Károly hidat, a Rudolfiniumot, illetve az Orlojt, azaz a prágai óvárosban található óratornyot is. Majd szombaton betértünk az Óvárosban található, Krčma U Pavouka–ba, ahol egy régi ügyfelemmel, gyerekkori barátommal, Csabával futottunk össze. Egy barna Kozel Cerný sör mellett beszéltük meg a vasárnapi találkozót. Vasárnap a Naměsti Republiky–on még közösen egy-egy nimburkit elfogyasztottunk, hiszen Bohumil Hrabal kedvenc söre is ez volt.

Hétfőn délelőtt találkoztunk újra a Budavári Mátyás étteremben. Csaba hamar a tárgyra tért, szeretne újabb részvény és befektetési alap vásárlásokat kezdeményezni a meglévők mellé. Tavaly március óta az irodában több alkalommal találkoztunk, de mivel most év végén látta, hogy az építőipari cége nyereséges és sikeres, így újra szeretne befektetni. A tavaly márciusban megvásárolt Johnson&Johnson, a Catterpillar, Microsoft és a McDonalds, illetve az IBM és Nestlé részvényei mind nyereséget hoztak eddig. Ezért most kb. 12-12,5 millió forintot szánna újabb részvények vásárlására. Mielőtt azonban részvényeket és alapok teljesítményét és adatlapjait nézegetnénk, javasolta, hogy beszéljük át a múlt heti gazdasági történéseket. Tájékoztattam őt, hogy a héten jelent meg a Fed jegyzőkönyve. Ebben láthattuk azt, hogy a Fed szigorú hangvételűre fogta a kamatpolitikája közlését. Az világosan látszik, hogy a döntéshozók túlnyomó többsége Trump választási győzelmét követően magasabb növekedést és magasabb inflációt vár. A Fed nyíltpiaci bizottsági nyilatkozatából kiderül, hogy szeretnék az alapkamat gyorsabb ütemben való emelését, illetve szembemenni a Fed által eddig kommunikált lassú, fokozatos emelésekkel. A többség 2017-re három kamatemelést lát szükségesnek, és ezzel a piaci árazás is nagyjából összhangban van. A határidős jegyzések két kamatemelést teljes biztonsággal beáraztak az idei évre, a harmadik emelésnek pedig 50%-os esélyt ad a piac. A dollár erősödése akár komoly visszatartó erő is lehet az idei évben. Amerikában napvilágot láttak továbbá a foglalkoztatási adatok is. Ezek a vártnál jóval rosszabbak lettek, amelyek a befektetéseket is megmozgatták. 684x384_349912A várt 175 ezerrel szemben csupán 156 ezerrel nőtt a nem-mezőgazdasági foglalkoztatottak száma, míg a munkanélküli segélyért jelentkezők száma a vártnál nagyobb mértékben süllyedt. A hét végére ennek ellenére az amerikai részvényindex, a Dow Jones 19963 ponton, míg a S&P500 2282 ponton zárt. Tájékoztattam, hogy a héten a Sony megjelentette az eladási adatokat, amelyből kiderül, hogy a Sony eladott 6,2 millió darab a PlayStation4 konzolt az ünnepek alatt. A teljes globális értékesítése 53,4 millió darabot jelent a három éve indult új konzoloknál. Andrew House, a Sony Interactive Entertainment vezérigazgatója kijelentette, hogy szélesíti a palettát és továbbra is lendületet ad idén a Sony PS4 és PS4 Pro hálózati és szoftveróriás fejlesztésének és eladásának. A héten, csütörtökön a Hilton céget három darabba szeletelték. Kiderült, hogy az Apple megnyitja riválisa, a Samsung dél-koreai otthonában az első üzletét.

images (1)

A Brent típusú kőolaj jegyzés ára pénteken már elérte az 56,59 dollárt, amely két dolognak köszönhető. Egyik oka a befektetők amerikai növekedési kilátásokkal kapcsolatos optimizmusai, a másik pedig az, hogy az OPEC csökkentette a kitermelést. Kuvait már napi 130 ezer hordóval, Szaúd-Arábia pedig napi közel 490 ezer hordóval vágta vissza kibocsátását.

Európában pénteken a Dax indexe 11539 ponton zárt. A német tízéves hozam +2bp-tal, 0,26%-ra emelkedett, míg az olasz 1bp-tal, 1,47% alá csökkent. Az Európai Bizottság legfrissebb üzleti hangulat indexének közzététele után megváltozott a részvények állása. Javuló növekedési és inflációs kép a BMI mutatók alapján, az összes nagy régióban erősebb feldolgozóipart láthattunk decemberben. Pénteken az euró övezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 0,34%-kal emelkedett. 32.855,87 ponton zárt pénteken a Bux indexe, amely történelmi csúcsot jelentett. Gyógyszerpapírokból jól bevásároltak a befektetők, a Richter 6,6 milliárdos forgalmat mutatott. A hírre még a Bloomberg is pozitívan reagált. Európában kirótták a 95 milliárdos büntetést a Deutsche Banknak, ami egy kicsivel több, mint a fele ahhoz képest, amit az amerikai állam odaítélt 2014-ben. Egy kicsi oldalazás és megnyugvás után estek a bank papírjai. 19003173_303

Csaba kis szünetet kért és elfogyasztottunk egy amerikai mogyorós cappuccinót. Tájékoztattam arról, hogy Hongkongban szeptember 9-e óta nem látott heti teljesítményt produkált a Hang Seng index. A Toyota papírjai nagyot estek, miután Donald Trump megijesztette a külföldi cégeket. A jen 1,6%-os drágulással zárt, amire öt hónapja nem volt példa. Ausztráliában a kormány és a spekulánsok is a vasércben látják a jövőt. Jelenleg mintegy 80$ tonna vasércet termelnek ki és szeretnék Kína vezető hatalmát megtörni.

Végezetül Csaba négy részvény vásárlása mellett döntött. Megbízást adott a Tesla Motors, a Pepsi és a Colgate –Palmolive megvételére, illetve vásárolt még ING-NN Energy befektetési részvényalapot is. “

Érdekelnek hasonló történetek?

focusbook_hu

Szeretnétek egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretnétek átnézetni meglévő biztosításotok?

Nincs más dolgod csak regisztrálj itt!

 Itt megteheti

red-arrow-curved-down

Konzultációra való jelentkezés