Lovi vagy szerencsejáték? Biztonságos részvények fókuszában ültünk egy kifőzdében….

Szeptember 12-ét irtunk, még javában a 20 c fok napi hőmérséklet felett volt az időjárás. Akkor még nem kellett a nagykabát, hisz az irodámtól egy saroknyira lévő Selmeczi utcából csak át kellett sétálnom az Európa étteremben. Ádám akkor ott várt. Szeptember elején még az amerikai indexek mínuszban zártak, de most amikor jó hírek érkeztek akár az autóiparban ,vagy akár a munkanélküliségi adatokban a Dow Jones is pluszban 18138 ponton zárt.

Azon a hétvégén a Deutsche Bank és a Lufthansa , most viszont az American Express 2,84% és az Intel 2,74 % plusszal zárta a hetet. Azon a héten nem hangzott el az Amerikai Jegybank elnökének a beszéde. De most pénteken erről volt szó. images Hiszen Janet Yellen arra figyelmeztette a pénzügypolitika alakítóit, hogy recesszió esetén gyorsan kell cselekedniük és a pénzügyi válság utáni évek rossz gazdasági teljesítményének következményeit csakis “erős nyomás” alatt lévő gazdasággal lehet felszámolni.

De miről is beszélgettünk akkor hétfőn Ádámmal?

Biztoshozam és a Portfolife kft. ügyfelei ismerik ezt a történetet már, és szeretném ha ti is olvasnátok a teljes történet minden részletét . Ezért megosztom veletek ezt az szeptember második heti hétfői történetet.De hogy mi is történt akkor, vagyis egy hónapja érdekel?

Illetve ha érdekelnek a hasonló történeteink akkor csak regisztrálj itt.

20160907_073530

“Ádámmal hétfőn Budapesten az iroda mellett lévő, Európa gyorsétteremben találkoztam. A selmeci utcai étteremben szívélyesen fogadtak, ahol gyakorta megfordulok, mivel szeretek ott ebédelni. Ádám, mint kiderült úgy készült, hogy ha kell, hétfő reggel utazik velem Linzbe, a Partner Bankba és viszi „bőröndben” a pénzét. Amin jót nevettem és elmeséltem neki, hogy ezt Magyarországon is intézheti, nincs szükség ehhez a kiutazásra. Helyfoglalás után mindketten egy-egy kólát kértünk, ezen kívül Ádám hosszú kávét, én cappuccinot fogyasztottam a teraszon. A beszélgetés előtt a nálam lévő, letöltött sajtóanyagot Ádám olvasásra elkérte. A Financial Timesban megjelent cikk egy része az Unicredit Bankról szólt, hogy akár 10 milliárd eurós tőkeemelésre is sor kerülhet a banknál. Jelenleg az Unicredit saját tőkéje viszont így is több mint 20 milliárd euró.39128

A cikket átolvasva Ádám hirtelen a tárgyra térve elmondta, sokat gondolkozott a múltkori találkozót követően és egyre szimpatikusabb volt az a gondolat a számára, hogy a vállalkozás szabad tőkéjét, a 12 millió forint feletti összeget a lekötetlen eurós számlán tárolja. Amelyhez rugalmasan hozzáfér és a legoptimálisabb egy magyar vállalkozó számára. A szabad pénze számára természetesen létezik úgynevezett Konto számla, a bent lévő pénz akár éves szinten 0,5% kamatot hoz. Ezenkívül tájékoztattam arról, hogy a vállalkozása számára átnéztük az összes befektetési lehetőséget a Partner Bank Fókuszkönyve alapján. Amely szerint több alternatíva közül is választhat a tőkéjének hosszabb elhelyezésére. Tájékoztattam Ádámot, hogy a Bank is pont olyan értékpapírt ajánlott az értékesítőknek szóló szeptember 09-i hírlevélben, mint amit én ajánlottam Ádámnak a kockázattűrő képességének és a hozamelvárásainak megfelelően. A döntéshozatal előtt átnéztük a heti történéseket a nagyvilágból

.focusbook_hu

A hét Európa és Amerika számára sem volt túl kedvező, de nem volt veszélyes sem. Minden befektető várta, hogy a héten az EKB lazításokat vezet be, de ez elmaradt. Ráadásul a QE futamideje sem hosszabbodott. Ádám kérdésére válaszolva elmondtam, hogy a QE mennyiségi lazítást jelent, (quantitative easing) a központi bankok nem szokványos gazdaságösztönző eszköze, amennyiben a devizapolitika standard eszközei kevésbé hatékonyak. Az EKB részéről ennek kellett volna a héten megtörténnie, de ez most elmaradt. A mennyiségi lazítás alapvető lényege az, hogy a központi bank a kereskedelmi bankoktól vagy más magánintézményektől pénzügyi eszközöket vásárol.

Európában a központi kötvények és a centrumhoz kapcsolt indexek estek a tétlenségre, a periféria viszont emelkedett. A hozamok kilőttek, persze nem nagyon, de a mostani szintjükhöz képest jelentősebben mozdultak el felfelé.36470_ekb

A dollár euróval szembeni mozgása új és gyors irányváltásokat hozott magával, egyértelműen az euró erősödését hozta a hét második felében a világgazdasági politika. A hét végére, péntekre a DAX kicsit alacsonyabban állt, 10478 ponton zárta a hetet. A hét végére a korrekció volt a jellemző. Amelyet Ádám egy poénnal próbált elviccelni: „Service pack javítócsomagot pakolt fel Európa”. Péntekre a Deutsche Bank és a Lufthansa zárta nyereségesen a hetet. A Deutsche Bank 3,96% plusszal, míg a Lufthansa 1,46% nyereséget hozott. A hét vesztese Európának a Vonovia lett, mert 3,94%-os negatív hozamot hozott. A héten Olaszországban is történt meglepetés, hiszen váratlanul lemondott az olasz Banca Monte dei Paschi di Siena vezérigazgatója. Hirtelen történt mindez és felborította az épp jelentős átalakítás alatt álló bank életét. A hét elején még a német gazdaság az erősödésről szólt. Németországban az idei júliusban a várt 0,2-0,3%-os emelkedés helyett 2,6%-kal esett az export az előző hónaphoz képest. Eléggé visszahúzta a gazdaságot, hogy a júniusi számot is lefelé alakították, így csak szerény 0,2%-os növekedés lett a vége.Viszont a spanyol gazdaság a harmadik parlamenti választás előtt is kitűnően áll, hiszen a második szavazáson sem választotta újra miniszterelnökké Mariano Rajoyt a spanyol parlament péntek esti ülésén Madridban. Jelenleg egy ügyvezető kormány irányítja az országot, de így is elmondható, hogy a második negyedévben például éves összegzésben 3,4 százalékkal tudott a spanyol GDP növekedni, a nagy munkanélküliség ellenére.

Ádám a beszélgetés közepette megszomjazott és mindkettőnk részére rendelt egy-egy frissen facsart narancslevet és közölte, hogy nemcsak az európai, hanem az amerikai gazdaságra is kíváncsi. Tájékoztattam, hogy az ISM beszerzési menedzser indexek alakulása és az NFP is gyengébb lett Amerikában. Az augusztusi hónapban a mezőgazdasági szektoron kívül foglalkoztatottak (NFP) száma is csak 151 ezerrel bővült a 180 ezres elemzői várakozásokkal szemben. Péntekre a vegyes hírek miatt (az egyik az, hogy kamatot emelhet a FED szeptemberben, másik hír pedig pont ennek az ellentétes kijelentése volt, amelyre a Wall Street eséssel válaszolt a Dow Jones több mint 2 százalék mínuszban zárt. Az S&P 500 összes szektora magasabban tudott zárni. A hét nyertese a Goldman Sachs és a JP Morgan Chase lett, az előbbi 1,56%, míg az utóbbi „csak” 1,00%-os pluszban tudott zárni. Amerikában az egyik hiba az volt a héten, hogy a feldolgozóiparban 14. 000-rel, míg az építőszektorban 6000-rel kevesebben dolgoznak. Az állami intézményekben ezzel szemben 25. 000 fővel többen. Tehát az alapvető elosztás is rossz. Ez viszont kihat a gazdaságra is. A fogyasztásbővülésnél fontos adat, hogy magasabb keresettel rendelkező emberek meg tudják vásárolni a hazai termékeket, illetve ne kelljen importálni bizonyos mezőgazdasági árukat. Probléma továbbá, hogy a magasabb keresetű emberek száma csökkenő tendenciát mutat a feldolgozóiparban, 80. 000 főről 24. 000 főre csökkent a foglalkoztatottak száma, ami kihat az amerikai autó eladási-, értékesítési szektorra.screen-shot-2016-04-15-at-7-36-19-am-1280x960

Ádám egyébként erősen részvényekben gondolkodó fiatalember. Számára elképzelhetetlen, hogy ne fektesse be a pénzét hosszútávon. Elmesélte, hogy a családjából mindenki anno kijárt a lovira, mert szerettek fogadni és hittek abban, hogy ha több lovat is megtesznek kis téttel egyszerre, akkor milliókkal térhetnek haza a monori kis házukba. Persze ez sosem jött össze nekik. Ezért most Ádám, aki a vállalkozását már sikerre vitte, kérdőn nézett rám. Vajon, milyen befektetést ajánlok neki és a döntés előkészítésben hogy tudok neki segíteni.

A 12 millió forintját én mindenképp több alapba osztanám szét, egy részét a Partner Bank hírlevele által is közétett BlackRock Global Fund részvényalapban kerülne elhelyezésre. Az alap a teljes vagyonának 70%-át olyan vállalkozások részvényeibe fekteti, amelyek európai illetőségűek, vagy üzleti tevékenységük nagy részét Európában végzik. Hiszen az éves 7,1%-os teljesítménye magáért beszél. A fennmaradó tőkét több amerikai és európai részvényben helyezné el. Ádám kérdésére válaszolva elmondom, hogy azért esett a választás ezekre a részvényekre, (amely a Coca -Cola és Aptargroup, illetve az Unilever és McDonalds) mert hosszú távú vagyonfelépítéshez nyújtanak megfelelő lehetőséget. Ezen cégek kimagasló szakmai múlttal, magas tőkehányaddal és erős cash flow-val rendelkeznek. Minden kiválasztott részvény minimum 10 éve megtalálható már a tőzsdén.

Ádám kérte, hogy a lejáró ingatlan alapját is nézzük át és a döntés előkészítés után a Fókuszkönyv segítségével ING-NN Energy és a KBC Equity Fund Consumer Durables szolgáltatóipari részvényalapja került megvásárlásra, vagyis ennek a vásárlására adott Ádám megbízást.

Majd a papírok kitöltése után az ázsiai gazdaságra és az olaj állására volt kíváncsi. Ádámot tájékoztattam, hogy az olaj piacán sincs egyelőre komoly változás. De az látható, hogy a kereskedelem szempontjából a legjelentősebb két nyersolajkeverék, a Brent és a WTI ára csökken, miután tartósan sem a befektetők sem az államok nem bíznak abban, hogy az olaj kitermelési válság és az egyensúly belátható jövőben helyreáll. Jelenleg a WTI olaj hordónkénti ára 3,22%-os gyengülés után, 45,997 dollár. Ázsia viszont a héten erősödött. Péntekre a japán és a kínai indexek erősödtek. A héten változatlanul 1,5%-os szinten hagyta irányadó kamatát az Ausztrál Jegybank a szeptember 06-ai hajnal döntése értelmében. A jegybank folyamatosan csökkentette a kamatát 2012 óta, legutóbb erre augusztusi hónapban került sor. A hét folyamán az ausztrál és az új-zélandi tőzsde indexek estek.

Ádám ezt követően udvarolni kezdett a mellettünk ülő hölgynek. Én pedig megrendeltem kedvenc vaslapos csirkémet és beszélgettem az étterem tulajdonosával.”10466_1

Érdekelnek hasonló történetek?

Szeretnétek egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretnétek átnézetni meglévő biztosításotok?

Nincs más dolgod csak regisztrálj itt!

 Itt megteheted!

Konzultációra való jelentkezés