Makrogazdasági gyorsjelentés 2019. Q3. negyedév második rész

Amerika

Képtalálat a következőre: „amerikai Trump”

Az amerikai gazdaságot ebben a negyedévben a kereskedelmi háború mozgatta. Mini pánikok alakultak ki a tőzsdéken. Miközben kis befektetők eladták a részvényeiket, a politikai hadszíntéren ment az adok-kapok. Donald Trump ellen ebben a negyedévben is több nyomozás indult. Egyrészt az ukrán választásba való beavatkozása miatt, másrészt a 2016-os választásával kapcsolatban. Mindeközben a munkanélküliségi adatokról változó adatok és számok jelentek meg, illetve több olyan tényező is napvilágot látott, ami rossz színben tüntette fel az amerikai gazdaságot. Donald Trump és a FED viszonya is megromlott, már a Twitteren üzengettek egymásnak. Emellett több országnak, köztük Szíriának is „hadat üzent” az Egyesült Államok elnöke. Július végén, közel tíz év után, ismét kamatot csökkentett az Amerikai Jegybank. Ami rövidtávon kihatott az amerikai és európai gazdaságra, de nem tudta visszafogni a dollár erős szerepét. A globális infláció július 2,9%-ról augusztusban 2,7%-ra csökkent, ami fenn tudta tartani a dollár erős szerepét. Donald Trump egy augusztus végi beszédében Kína elleni több büntetővám bevezetését december 15-ig tolta ki. Először a megegyezés hiánya miatt szeptember 1-vel vezette be a pótvámokat, mert Kína több amerikai terméket ismét vám alá helyezet. Szeptemberben életbe léptetett 15 százalékos amerikai vám 112 milliárd dollárnyi kínai termékre vonatkozott. A december közepi újabb, szintén 15 százalékos pótvám csaknem 160 milliárd dollárnyi kínai terméket fog sújtani az akkori bejelentések miatt. A negyedév végén a felek viszont tárgyalóasztalhoz ültek. Ebben a negyedévben, ha megnézzük a tőzsdei teljesítményeket, az amerikai részvények szerény nyereséget értek el. A pénzügyi, közmű- és energiaágazatban a készletek növekedtek a legnagyobb mértékben.

Képtalálat a következőre: „amerikai egészségügy”

Az egészségügyi szektor gyengébb volt a politikai érzékenység miatt. A Federal Reserve kétszer csökkentette az alapkamatokat. Az Egyesült Államokban a kockázati tőkebefektetések igencsak erőteljesek maradtak. Miközben több elemzői cég Donald Trump öngyilkos külpolitikája miatt felhívta a figyelmet arra, hogy az amerikai gazdaság belassulhat. Szeptember végén már kedvezőtlen munkanélküliségi adatok is megjelentek. Ugyanis első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma háromezerrel, 213 ezerre nőtt a szeptember 21-én zárult héten. Elemzők kisebb, kétezer fős emelkedést, 212 ezres értéket vártak. Ami önmagában nem probléma, de ehhez rosszabb feldolgozóipari eredmények párosultak. A kamatvágásokat a FED a globális gazdaság és amerikai üzleti beruházások lassulásával, a kereskedelmi háborúval és a tartósan alacsonynak mutatkozó inflációval magyarázza. A nagy amerikai egészségbiztosítók ebben a negyedévben az ügyfeleik számát csak megőrizni tudták, de növelni nem. Ráadásul azt is csak az utolsó hetekben. Viszont az amerikai biztosítók, eszközalapok kiemelten jól teljesítettek. Az egészségügyi ellátás továbbra is heves vita tárgyát képezi a 2020-as amerikai elnökválasztás előtt. A politikai érzékenység miatt az egészségügyi ágazat elmaradt a piaci elvárásokhoz képest. A CIG részvényében megtalálható Berkshire Hathaway részvény és az abból származó alap stabilabb lett, hiszen a tulajdonos nagyszámú Amazon részvényt vásárolt fel az elmúlt negyedév alatt. Mind az amerikai, mind az európai államkötvények hozama jelentősen csökkent a negyedév során, amikor az USA és Kína közötti feszültségek eszkalálódtak.

kép 3

Fotó: Az IMF globális pénzügyi stabilitási jelentése figyelmeztet mindenkit a feltörekvő piaci tőkeáramlások súlyos kockázataira ezzel a grafikonnal

Ha tetszett akár egy kis részlet is, bátran vedd fel vagy a PortfoLife céggel a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kapsz és tudsz majd a saját befektetéseidben dönteni diverzifikáltan.

e-logo-portfolife_light

Szeretnétek egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretnétek átnézetni meglévő biztosításotok?

Nincs más dolgod csak regisztrálj itt!

 Itt megteheted!

vagy akár

 Itt is megteheted!