Makrogazdasági gyorsjelentés 2019 Q3 negyedév ötödik rész

Amerika és a nyersolaj

chart_year_BrentCrudeRohölICERolling

Amerikában maradtak a stabil alapok, egyre többször csúcsokat döntöttek a munkanélküliségi adatok, viszont decemberre nem várt fordulat történt, a júliusi 49 éves mélypontot jelentő 3,7%-os munkanélküliségi adatok 3,9%-ra ugrottak fel. A dollár stabilitása ugyan megmaradt, de egyre jobban érezhető volt a kereskedelmi háború hatása az amerikai fizetőeszközre. Több ellentét állt fenn az amerikai elnök és a FED vezetése között. Decemberben ismét kamatot emelt a FED, nem vette figyelembe az amerikai elnök intését sem. Az irányadó kamat 2,25%-ról 2,5%-ra emelkedett. Így a befektetők beárazták a Jegybank hosszú távú szigorítását. Amerikában a 10 éves állampapírok hozama januárban már 2,55%-on is tartózkodott. A negyedik negyedévet a külső és belső feszültségek jellemezték. Ugyanis az amerikai kormányzat több esetben szorgalmazta a mexikói fal építését, akár olyan drasztikus fenyegetéssel, hogy akár kormányzati szereplők és alkalmazottak nem kapnak fizetést, ha ehhez nem járulnak hozzá. A kereskedelem esett egész negyedévben, illetve a karácsonyi ünnepek ideje alatt sem érte el a korábbi évek eredményeit. Ment az adok-kapok a kínai és az amerikai felek között.

fal_fit_1200x10000

Egyre többször került előtérbe a vámok emelése és az, hogy Kína a túlzott értékesítéseiből vegyen kissé vissza és ne kapjanak túlzott állami támogatást azok a cégek, amik így versenyelőnyhöz juthatnak Amerikával szemben. Többször elhangzott, hogy az amerikai kormányzat arra szeretné rászorítani Pekinget, hogy tegyen érdemleges lépéseket a szellemi tulajdon eltulajdonítása ellen és könnyítse meg amerikai vállalatok bejutását a piacaira. Az azért szemmel látható volt, hogy az internetes áruházak gond nélkül tudták javítani eladásai számaikat. A FED 2019-ben 425 milliárd dollárral kívánja a mérleg főeszközét csökkenteni, ezért hosszútávon a kamatemelés előnyös is lehet. Eleinte még 2019-re három kamatemelést tervezett az Amerikai Jegybank, de a túlzott bizalmatlanság miatt Jerome Powell amerikai jegybank elnök beszédében kihangsúlyozta, hogy 2019-re két kamatemelés is elégséges lehet.

fed_650-970x300

A tőzsdei eséseket a technológiai szektor vezette, viszont az esések kiterjedtek az autóiparra és a kiskereskedelmi szektorra is. A befektetők az arany vásárlásában látták a menekülés lehetséges útját, főleg azért mert a nyersolajpiacon egyre nagyobb kitermelés mutatkozott meg. Az olaj árában egy negyedév alatt több, mint 43 %-os esés jelentkezett. A csökkenés mögött az erős dollár, a részvénypiaci beesés és a kereslet kínálat egyensúlyának felborulása állt. Ugyan Szaud-Arábia és Oroszország megígérte, hogy ellensúlyozza a piacot, mivel Iránnal szemben egy újabb szankció került bevezetésre. De végezetül az export kiesést egyik ország sem ellensúlyozta érdemben.

kép 5

Várakozások

Egyfajta enyhülés jelei látszódnak, ugyanis már elindult egy tárgyalássorozat az amerikai pénzügyminisztérium és Kína között. A kínai gazdaság lassulása és az estleges vámok bevezetése miatt Kína bejelentette, hogy kész lenne teljesen eltüntetni kereskedelmi többletét az USA-val szemben. Látható jelek jelentek meg Európában a jegybanki kamatok és a piaci elvárások szoros együttműködésében. Egyfajta iránymutatás indult el a szolgáltatói szektor felé. A jövőben várható az amerikai valuta erősödése. Európában egyfajta lazítási folyamatot kezdett meg az EKB. Míg Magyarországon viszont az MNB alelnöke monetáris politika szigorítását jelentette be, ha a maginfláció eléri a 3%-os szintet. Magyarország 2020-ra várja a munkaerő-piaci fordulatot és a munkaerő-kereslet mérséklődését. Hosszútávon érezhető lesz a javulás, a befektetési piac erősödik, de óvatosabb alapkezelések kerülnek előtérbe. Európában inkább a belső válság, ami gondot okozhat, így például az, hogy az olasz államadósság az Európai Bizottság szerint 2020-ra átlépheti a 3 százalékos határt, ami miatt túlzottdeficit-eljárás indulhat el.

Ha tetszett akár egy kis részlet is, bátran vedd fel vagy a PortfoLife céggel a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kapsz és tudsz majd a saját befektetéseidben dönteni diverzifikáltan.

e-logo-portfolife_light

Szeretnétek egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretnétek átnézetni meglévő biztosításotok?

Nincs más dolgod csak regisztrálj itt!

 Itt megteheted!

vagy akár

 Itt is megteheted!