Makrogazdasági gyorsjelentés 2019 Q3 negyedév negyedik rész

Nyersolaj, feltörekvő piacok és Oroszország

putyin-indiaban

Az amerikai könnyűolaj árfolyama az elmúlt negyedévben megközelítőleg 10%-ot veszített értékéből. Köszönhető ez az olaj túltermelésének, illetve annak, hogy az OPEC intézkedései szerint meghatározott termelési számokat több ország nem tartotta be, illetve az Egyesült Amerikai Államok és Kína közti kereskedelmi háború miatt csökkentek az árak. De a negyedév végén, szeptember közepén a szaúd-arábiai olajlétesítményeket ért támadás után hatalmasat emelkedett a kőolaj ára.

O1dktkqTURBXy81NjA0YWUwNDBhZWJmNmM4YjY1ZjE2MjgzNWMwNjBiMy5qcGVnkpUDAETNB9DNBGWTBc0B88zC

A dróntámadások miatt napi 5,7 millió hordónyi kapacitás esett ki, ami miatt újra emelkedésnek indulhatott a nyersolaj. Több amerikai elemző viszont egyetértett abban, ha maradt volna az alacsony olajár, akkor várhatóan lefelé nyomást gyakorolna az az inflációra, különösen a fejlett gazdaságok körében. A feltörekvő piaci részvényei ebben a negyedévben akkor kezdtek csökkenni, amikor az USA és Kína közötti feszültség eszkalálódott, és a globális növekedéssel kapcsolatos aggodalmak egyre növekedtek. Az argentin piac volt a leggyengébb, ami nem meglepő a most bekövetkezett választások miatt, itt jelentésekben valuta és részvény eladást láthattunk. Az erősebb amerikai dollárra érzékeny piacok megsínylették ezt a negyedévet, így nyomás alá került Dél-Afrika, Brazília, Indonézia, de Szaúd-Arábia is. Ezzel szemben Törökország erőteljes hozamot regisztrált, mivel a jegybank a vártnál jobban, 7,5%-kal csökkentette a kamatlábakat a negyedév során. Az ipari fémek nyersanyagpiaca (pl.: bányászat, vaskohászat, alumíniumipar) enyhén negatív hozamot hozott a negyedév végére, amit a kínai fémek iránti kereslet okozott. Ezzel szemben az importált nemesfémek értékesítése nyereséget hozott, az arany és az ezüst 4,5%-kal, illetve 11%-kal növekedett ezen időszak alatt. Ugyanis a befektetők a védett menedékjellegű eszközökbe kezdetek el befektetni a vámtarifák, pótvámok emelkedése miatt.

880x495_345260

Oroszország kulcsszerepet játszott az olajkitermelés csökkentésében, összefogott más OPEC országokkal az árak fenntarthatóságának érdekében. Oroszországnak azonban vegyes motivációja van az olajkivitel korlátozására. Az ország továbbra is részleges szankciókat alkalmaz az Egyesült Államokkal szemben. Oroszország bevételeinek nagy része a természeti erőforrásaitól függ, illetve attól, hogyan értékesíti azt. Ezért lehet, hogy engedélyezi a kitermelés csökkentést, de ez nem feltétlenül exportforgalom csökkentést jelent jövőben. Oroszország gazdasága 2016 óta ismét gyengén, de növekedési pályára állt. Az öt évvel ezelőtti szinthez, vagyis a 2014-es mélyponthoz viszonyítva emelkedett, viszont rövidebb távon, vagyis ebben a negyedévben Oroszország gazdasági termelése majdnem hogy stagnált. 2019-ben folytatódott az orosz export diverzifikációja. Az Orosz Központi Bank becslései szerint az olaj- és gázkivitel aránya az áruk teljes exportjában 2019 első kilenc hónapjában 57,7 százalékra esett vissza. Az olaj- és gázkivitel értéke 8,3 százalékkal 176,5 milliárd dollárra csökkent. Az egyéb áruk exportjának értéke 129,2 milliárd dollárra, 0,8 százalékkal nőtt.

russian-central-bank

Ha tetszett akár egy kis részlet is, bátran vedd fel vagy a PortfoLife céggel a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kapsz és tudsz majd a saját befektetéseidben dönteni diverzifikáltan.

e-logo-portfolife_light

Szeretnétek egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretnétek átnézetni meglévő biztosításotok?

Nincs más dolgod csak regisztrálj itt!

 Itt megteheted!

vagy akár

 Itt is megteheted!