Kötvénynyomda ezerrel

Március 15-i hírlevelem

Ezen a márciusi napon a családdal kirándulni mentünk volna külföldre. De sajnos közbeszólt az élet, egy tárgyalás képében. Két nappal később megyünk Szicíliába. Nem a Keresztapát látogatjuk meg, hanem az Agrigentot, ahol Görögországon kívül a legcsodálatosabb ókori görög emlékek találhatók, mégpedig a Templomok – völgyében, olíva – és mandulaligetek között. Itt található a Concordia.

Elutaztam a tárgyalásra, itt tudtam meg a barátomtól, Andrástól, hogy a nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel, az európai és az amerikai piaci zárások után Londonban bejelentette, hogy az eddigi “Ba1” – ről egy fokozattal “Ba2” – re rontotta a hosszú távú horvát adósosztályzatot. Tehát Horvátország is leminősítve lett.

De végre elérkezett a nagy nap és útnak indultunk Szicíliába. A Catania Fontanarossa repülőtérre érkeztünk. Elfoglaltuk a palermói szállásunkat, és itt találkoztam a család barátjával, Bianchival. Aki Palermo mellett Cefalu nevezetességeit is megmutatta nekünk. Végül egy szicíliai kávézóban kötöttünk ki. A szicíliai kávé keményebb, erősebb, feketébb és magában hordozza az arabos jegyeket is, viszont eszpresszó jellegű. Persze szóba került a gazdaság. Bianchi örül Draghi bejelentésének. Ugyanis Mario Draghiék az Európai Központ Bank keretében az irányadó rátát 0,05% – ról 0% – ra csökkentette és az EKB az eszközvásárlási program havi keretét 60 milliárd euróról 80 milliárdra növelte.

Bianchinak a család szent, a biztonságuk az első, ezért szereti tudni, hogy hol van a pénze. Igazi szicíliai, a kedvenc mondása is a Keresztapából van: A barátság mindennél fontosabb. A barátság több mint a tehetség. Több mint a kormány. Majdnem ugyanannyi, mint a család. Ezt sose felejtsd el.”

Bianchi egy időben, a Banca Marche Bankban tartotta a pénzét, de az tavaly a csőd szélére került másik három kis olasz bankkal egyetemlegesen. A kormány csak az utolsó pillanatban mentette meg őket. Bianchi most már értékpapírban tarja a pénzét a Partner Bankban. Viszont a gazdaság lassulásától tart. Igaz a héten a részvények és a vezető amerikai részvényindexek kivétel nélkül erősödéssel zárták a pénteki kereskedést. Szerinte a dollár erősödése még fajlagos, de az amerikai makró gazdasági mutatók javultak és Európa is kezd megerősödni. Ezzel szemben Brazília és Oroszország gazdasága zsugorodik. Brazília gazdasága – akárcsak Törökországé – az ország devizaadóssága miatt rendkívül sebezhetővé vált.

Oroszországban pedig a folyamatos recesszió, az alacsony olajár és a rubel meredek gyengülése miatt továbbra sem javul az orosz bankrendszer működési környezete.

A beszélgetés elment egészen a Németországi gazdasági adatokig, hiszen Németországban, az energiaárak egy év alatt 8,5 százalékkal csökkentek, az élelmiszerárak viszont 0,8 százalékkal emelkedtek, így szerinte ebbe lehetne kapaszkodni. Várható a DAX magas teljesítménye, amit hétfőn is bemutatott az index.

Bianchi kb. egy évvel ezelőtt Templeton Global Bond Fund kötvényt vásárolt, amit jó befektetésnek tartok. Bianchinak nyeresége származik abból is, ha az Európai Központi Bank (EKB) és a Bank of Japan (BoJ) mennyiségi könnyítési intézkedései nyomán devizaleértékelődés következik be.

Jelzem a barátomnak, hogy az amerikai dollár és a jen február elejei zuhanás óta egy sávban mozog, ha semmi drámai dolog nem történik, akkor ez is maradhat egész a jövő héten.

Bianchi egy ingatlan eladásból felszabadult 100. 000 eurót szeretne egyösszegű kötvénybe befektetni, négy – öt éves időtartamra. Nagyobb kockázatot is képes lenne vállalni. Eddigi Templeton vagyona mellett, öt éve vásárolt hazaszeretetből olasz államkötvényeket is. Amelynek nem éppen impozáns a grafikonja most. Illetve 2012 – ben vásárolt Facebook részvényt 38 dolláros árfolyamon, amely jelenlegi értékén pedig 109,41 dollár. Akkor 30.000 dollárt fektetett be, jelenleg 86. 000 dollár értékű értékpapírja van ebben a szegmensben.

Akkor is és most is az én, illetve a Portfolife Kft tájékoztatását kérte.

Bianchi 50 éves. A család mellett, igazi olasz férfiként minden szembejövő nőnek udvarol. Igazi gentleman. Nehéz a gazdasági témánál tartani, nehezen tudok a nőkkel versenyezni.

A nők mellet szóba kerül a kínai gazdaság, nem lesz kemény esés már Kínában, de a következő öt évben az eddig megszokottnál lassúbb növekedés lesz a normális. Bianchi szerint, pedig a világ legnagyobb feltörekvő gazdaságai közé tartozó India fog majd a középmezőnyben nagyot robbantani a jövőben. Bianchi rendszeresen olvassa a The Wall Street Journalt, mert az információ hatalom. Várja, hogy március 16 – án a FED mit fog bejelenteni a kamatdöntő ülésén. Szerinte most a bázisponton nem változtatnak. Várja még a héten a Bank of England és a Bank of Japan döntéseit is.

 Bianchi érdekelt a BMW részvényekben is. Ezért meglepődve fogadja, hogy a BMW közzétette előzetes negyedéves eredményét. Az árbevétel és az EBIT eredmény is pozitív meglepetést okozott, hisz 2010 óta a 30 dolláros értékpapír 78,72 eurón áll.

Végül is Bianchi és én is megnyugodva látjuk a piacot. A jó március idő, az európai, ázsiai és az amerikai pozitívabb előrejelzés és a brit jegybank, a Bank of England monetáris enyhítési ciklusai most neki pozitív befektetési vágyat hoz a vállalati kötvények válogatásához és nagyobb biztonság mellett, aránylag magasabb 4-6 % hozam eléréséhez.

Végezetül Szicília egyik legjobb éttermében, az Al Fondaco del Conte – ban egy vételi megbízással zárjuk a napot.

Másnap a sajtó a Goldman Sachs elemzésétől hangos, miszerint a hedge fundok befektetői március végéig összesen körülbelül 25 milliárd dollárt fognak kimenekíteni az alapokból. Hírként jelent meg, hogy a Kőolaj – exportáló Országok Szervezetén kívüli államok termelése 2016 – ban napi 750 ezer hordóval, napi 57 millió hordóra csökken. Ezen belül csupán az Egyesült Államok termelése napi 530 ezer hordóval esik vissza, ez engem még jobban megnyugtat, hogy az olaj ár emelkedése és a részvénypiacnak a felfele való elmozdulása stabil és év végére a januárhoz képest magas nyereséget termelhet, akár nekem és Bianchinak is.

Majd a családdal mi is folytatjuk a kirándulást Szicília partvidékén. Március 16 – án pedig Szicíliát fájó szívvel otthagyva újra itthon és a Portfolife Kft az irodájában egy finom olasz Pellini kávéval várom következő tárgyalásra egy régi ismerősöm.

Konzultációra való jelentkezés