McDonald’s vs Yum! Brands: Melyik gyorsétterem-részvényt érdemes megvenni?

Te mit választasz? McDonald's vagy Stabucks, avagy a siker kulcsa.

Kedves olvasó! Gondolom Ön is elgondolkodott már egy kiváló portfolió elkészítésében. Itt persze értékpapírokra gondolok, mint pl részvények vagy befektetési alapok vagy kötvények, ETF-ek. Ezek kiválasztásban mindig szerepet játszik, hogy különböző valutákban tartsuk a pénzünk, tehát euró, amerikai dollár, japán jen, kanadai dollár, svájci frank akár dán korona. Különböző országok, különböző területére kell, érdemes befektetni. Itt gondolok :

  • tecnológia, streeming és AI, űrkutatás
  • élelmiszer-vendéglátás, fogyasztás
  • feldolgozóipar
  • szállitás-közlekedés, autóipar, emobility
  • vegyszer
  • kutatás és biotechnológia
  • ökológia, megújuló energia
  • pénzügy, biztosítás
  • utazás, szerencsejáték, dohányipar
  • egészségügy, gyógyszergyár
  • luxusipar és divat
  • ércbányászat, nyersanyag
  • mezőgazdaság, vadászat
  • stb stb
Portfolió
Portfolió

Portfolió kihagyhatatlan része az élelmiszeripar, a fogyasztás és a vendéglátás

Megvizsgálunk két, a gyorsétterem-ipart uraló vállalatot, hogy eldöntsük, melyik alkalmasabb a portfóliójába.

A gyorséttermek az egész világon megjelentek. Az IBISWorld, egy iparági piackutató vállalat szerint világszerte 536 825 gyorsétterem működik.  Mindezen éttermek közül két vállalat emelkedik ki: McDonald’s (NYSE: MCD) és a Yum! Brands (NYSE: YUM).

A világszerte több mint 41 000 helyszínen működő aranyt tojó tyúkot azaz a McDonalds-t nem kell bemutatni. Másrészt, sokan talán nem ismerik a Yum! Brands vállalatot.

Kfc vs mc donalds | PPT

Yum! Brands

Yum! Brands a világ legnagyobb éttermi franchishe vállalata, amely több mint 59 000 éttermet üzemeltet. A vállalat leginkább a Szingapúri központtal rendelkező népszerű KFC és Pizza Hut tulajdonosairól ismert. A KFC és a Pizza Hut mellett a Yum! Brands tulajdonában van a Taco Bell és a The Habit Burger Grill is, amelyek mindkettőnek nagy a jelenléte az Egyesült Államokban. Nemrégiben A Taco Bell, a Pizza Hut és a KFC anyavállalata a 2023-as második negyedévnél magasabb, 1,76 milliárd dolláros bevételről számolt be, ami alig maradt el a Visible Alpha által összeállított elemzői becslésektől. A nettó eredmény szintén elmaradt a becsléstől 367 millió dollárral, de a 386 millió dolláros korrigált nettó eredmény bizonyos egyszeri költségek elszámolása után a becslések felett alakult.

McDonald's: Burgers, Fries & More. Quality Ingredients.

McDonald’s

A McDonald’s Corporation a világ egyik legnagyobb gyorsétteremlánca. Az üzletek túlnyomó része nem a cég tulajdonában van, hanem franchise rendszerben működik. Ennek lényege, hogy az egyes éttermeket alvállalkozók létesítik és üzemeltetik, amelyek számára a McDonald’s mint anyacég ellenérték fejében engedélyt ad a védjegyeinek használatára, különböző szolgáltatásokra és az üzletviteli know-how alkalmazására. A cég részvénye egyike annak a harminc részvényből álló pakettnak, amelyből a Dow Jones Ipari Átlagot számítják. A McDonald’s az erősebb pénzügyekkel is büszkélkedhet, mint egy másik rivális igaz az kávézólánc a  Starbucks. Persze, a nyereségesség nem emelkedik oly mértékben mint évekkel ezelött, ez a növekvő költségeknek köszönhetően. Azok a befektetők, akiknek fontos a cash flow, a McDoland’s részvényeit  szeretni fogják. A vállalat minden évben szinte az összes bevételét szabad cash flow-ra fordítja, ami segít a vállalatnak részvényeket visszavásárolni és évtizedek óta növekvő osztalékot fizetni.

Pénzügyi teljesítmény

Nézzük meg a két vállalat legfrissebb pénzügyi eredményeit.

2024 második negyedévére (2Q 2024) vonatkozóan a Yum! Brands az előző évhez képest 4,5%-kal, 1,8 milliárd USD-ra növelte bevételét.

A nettó nyereség viszont rosszabbul teljesített, éves szinten 12,2%-kal 367 millió USD-re csökkent. A befektetőknek azonban nem kell túlságosan aggódniuk. Az adózás előtti eredmény kismértékben, 1,8%-kal 487 millió USD-re nőtt, az alacsonyabb nettó nyereséget a kifizetett magasabb adókkal magyarázva. A vállalat a negyedévben 606 millió USD pozitív szabad cash flow-t is generált. Eközben a McDonald’s nettó árbevétele 2024 2Q-ban változatlanul 6,5 milliárd USD volt. A nettó nyereség 12,5%-kal csökkent az előző évhez képest, és összesen 2,0 milliárd USD-t tett ki.

McDonalds Vs Yum!
McDonalds Vs Yum!

Az üzletág 1,1 milliárd dollár pozitív szabad cash flow-t generált.

Mindkét gyorséttermi vállalat szilárd pénzügyi teljesítményről számolt be az inflációs és fogyasztói keresleti nyomásnak tulajdonítható nehéz környezet ellenére. Felmerül azonban egy furcsa pont: Annak ellenére, hogy a Yum! Brands több mint 18 000-rel több éttermet üzemeltet, hogyan képes a McDonald’s több mint háromszor több bevételt termelni?

 

Üzleti modelljük elemzése

Az ok, amiért a McDonald’s jelentősen többet keres, az üzleti modelljében rejlik. Mindenekelőtt mind a McDonald’s, mind a Yum! Brands nem üzemelteti éttermeinek egy részét, sajnos a Civid-19 és a magas bérleti díjak miatt több bezárt vagy/és átalakult.

Mindkét vállalat franchise keretében üzemelteti éttermei többségét, franchise díjakat és jogdíjakat szedve. A McDonald’s az éttermeinek csak körülbelül 5%-át üzemelteti közvetlenül. Hasonlóképpen, a Yum! Brands éttermei franchise-üzemeltetésűek.

Ami a McDonald’s-t megkülönbözteti, az a jelentős ingatlanvagyona. A McDonald’s 2024 2 negyedévrea vonatkozó mérlegében a vállalat több mint 43,8 milliárd dollár értékben rendelkezik ingatlanokkal, berendezésekkel és felszerelésekkel. Ez lehetővé teszi a McDonald’s számára, hogy a jogdíjakon felül bérleti díjat is felszámítson a franchise-üzemeltetőknekés ezt a modellt éttermeinek 55%-a alkalmazza.

Ezzel szemben a Yum! Brands PPE-je 1,4 milliárd dollárt tesz ki 2024. június 30-án. 2023-ban a Yum! Brands 115 millió dollár ingatlanbevételt könyvelhetett el. Ezzel szemben a McDonald’s tavaly elképesztő 9,8 milliárd dollár bérleti díjbevételt termelt.

A McDonald’s üzleti modellje olyannyira hatékony volt, hogy az előző vezérigazgató, Harry J. Sonneborn híresen úgy jellemezte a vállalatot, mint egy ingatlanüzletet, nem pedig mint gyorsétteremláncot.

Nagyobb bevétel a McDonalds-nál?

A McDonald’s azonban felülmúlta a Yum! Brandsnél szinte minden szempontból, magasabb bevételeket ért el mind a vállalat organikus eladásai, mind a franchise partnerektől származó bevételek tekintetében. Ez annak tulajdonítható, hogy a McDonald’s egyszerűen a népszerűbb márka. A QSRMagazine szerint 2022-ben a McDonald’s az első helyen állt a gyorséttermi ételek forgalmában az Egyesült Államokban, messze maga mögé utasítva a Yum! Brands láncokat, a Taco Bell pedig a negyedik helyen teljesít a legjobban. Valójában a Yum! Brands vezérigazgatója, David Gibbs elismerte a KFC népszerűségének csökkenését más versenytársakkal szemben.

McDonalds
McDonalds

Melyik vállalatba fektessek be?

Mondanám gyorsan , mindkettőbe apránként vagy egyösszegbe.  A legjobb javaslat a Partner Bank Ag.-nél levő vagyonkezelt Kopernikus kosár hiszen ez tartalmazza mindazt amit az ügyfél keres profit, jó cash-flow és híres cégek, osztalékfizetés. De nézzük mit is mondanak az elemzők. Melyik vállalatba fektessek be akkor minimum 1,2-1,3  millió forintomat vagy annál nagyobb összegemet?

A nyereség szempontjából úgy tűnik, hogy a McDonald’s jobbnak tűnik, mint a Yum! Brandsnél. McDonald's vs Yum! Brands: Which Fast Food Stock Should You Buy?

Azonban nem szabad teljesen figyelmen kívül hagynunk a Yum! Brands értékeléseit. Az értékelés szempontjából mindkét vállalat hasonló ár/nyereség (P/E) aránnyal kereskedik. Jelenleg a McDonald’s P/E aránya 23,6x, míg a Yum! Brands P/E-aránya valamivel magasabb, 24,8x.

Ez a kis különbség arra utal, hogy a piac hasonlóan értékeli a két vállalatot. Hosszabb távon a McDonald’s nettó árbevétele és nettó nyeresége ötéves összehasonlításban 4,0%-os, illetve 5,9%-os éves átlagos növekedési ütemmel (CAGR) nőtt. Ehhez képest a Yum! Brands valamivel magasabb, 6,1%-os nettó árbevétel CAGR-rel, de alacsonyabb, 4,9%-os nettó nyereség CAGR-rel rendelkezik. A Yum! Brands magasabb árbevétel-növekedési rátája mögött a lánc némi külföldi népszerűsége áll. Míg az olyan márkák, mint a KFC és a Pizza Hut az Egyesült Államokban alulteljesítenek, addig a feltörekvő országokban, különösen Latin-Amerikában, Afrikában és Indiában jelentős térnyerést érnek el.

Ezek az országok jelentős növekedési lehetőségeket jelentenek, és kulcsfontosságúak a Yum! Brands hosszú távú stratégiai kilátásai szempontjából. A bevételek erőteljesebb növekedése ellenére az árrés kulcsfontosságú kihívást jelentett a Yum! Brands számára. Ennek illusztrálására a működési árrés 2019 2. negyedévben 36,0% volt, de azóta 34,4%-ra csökkent 2024 2. negyedévben. A vállalat e kihívásokat felismerve intézkedéseket kezdeményezett a hatékonyság és a jövedelmezőség javítása érdekében. A 2021-es évben a Yum! Brands bejelentette a Dragontail Systems felvásárlását.

A Dragontail platform egy olyan innovatív rendszer, amely mesterséges intelligencia (AI) segítségével igyekszik optimalizálni az ételkészítés teljes folyamatát.

A Dragontail mellett a Yum! Brands más technológiákat is integrált a működésébe, például a Poseidont, egy felhőalapú platformot a rendelés- és készpénzkezeléshez. A befektetők bíznak abban, hogy a Yum! Brands működési árrése javulni fog, ahogy a vállalat folytatja a csúcstechnológia bevezetését.

McDonald

Osztalékok bőven

Azoknak a befektetőknek, akik értékelik a következetes üzleti modellt és a stabil nyereségesség történetét, a McDonald’s talán megfelelőbb. Ezzel szemben a Yum! Brands a növekedésre éhes, magasabb kockázattűrő képességgel rendelkező befektetők számára lehet vonzó. Befektetési stílustól függetlenül mindkét vállalat jó osztalékfizető. A McDonald’s 2024 2 negyedévre 1,67 dollár negyedéves osztalékot hirdetett, ami az előző évi 1,52 dollárhoz képest növekedést jelent. Hasonlóképpen, a Yum! Brands 0,67 dollár negyedéves osztalékot jelentett be, ami a tavalyi 0,605 dolláról emelkedett. Ez a McDonald’s esetében 2,5%-os, a Yum! esetében pedig 2,0%-os osztalékhozamot eredményez. Brands esetében.

Dividends
Dividends=osztalék

Javaslat!

Míg nem késő befektetni mindkét részvénybe ami kb 2,4 millió forintnyi kiadást de hatalmas megtérülést jelenthet. Vagy ha dinamikusabb nagyobb kíhivást szeretne a Yum ! Brands részvényébe elhelyezni a kis tőkénket. De ugyanakkor mégis a Kopernikus kosarat javaslom, hiszen ebben a vagyonkezelt kosárban több olyan neves vállalat van amibe egyenként befektethet. Ezek a vállalatok a világ vezető és leginnovatívabb vállalatai közé tartoznak. A közvetlen részvénybefektetés különlegessége, hogy Ön a “tulajdonos család” tagjává válik, és a vállalatban lévő részesedését közvetlenül a saját értékpapírletétjén tartja. Ilyen részvények a McDonaldson kivül, Visa, Starbucks, Novo-Nordisk, Nike, Unilever, EssilorLuxxotica és a Walt Disney vagy az Alphabet (Google).

Ha nyereséggel szeretne befektetni minden minden út a Biztoshozamhoz visz.

Pontosabban a www.biztoshozam.hu szakértőjéhez. Látja ilyen könnyedén is lehet beszélni a pénzügyekről. Személyesen még hatékonyabbak tudunk lenni így már csak ennyi maradt hétre:

Fókuszkönyv - Portfolife

Jogi nyilatkozat:
Ezek az adatok kizárólag termékinformációként szolgálnak, és nem értelmezhetők sem ajánlatként, sem meghatározott pénzeszközök eladására, ill. vételére történő felhívásként vagy ajánlásként a nevezett pénzeszközök, eszközosztályok, országok, ágazatok, kibocsátók stb. javára. Nem vállalunk felelősséget a megadott adatok helyességéért és teljességéért.

Ha kérdése van, vagy befektetne, keressen bátran:

 Telefonon:0670-605-1490

• skype-on:koncz.peter@trimontalkusz.hu 

emailben:koncz.peter@trimontalkusz.hu 

• másodlagos email: koncz.peter@biztoshozam.hu

Ha tetszett akár egy kis részlet is, bátran vegye fel vagy a Biztoshozam.hu csapatával a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika, nyugdíjtervezés elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kap és tud majd a saját befektetéseiben, megtakarításaiban diverzifikáltan dönteni.

Nyugdíjbiztosítás jellemzői szakértő segít

Szeretne egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretne átnézetni meglévő biztosítását, értékpapírját?

Nincs más dolga csak regisztráljon ide kattintva!

 

Vélemény, hozzászólás?