Megvolt az első idei Fed kamatemelés ! 25 bázispont.

Ahogy a piac és a befektetők is , úgy én is feszülten vártam a március 15.-ét.

 Nemcsak a márciusi ifjak és a Nemzeti ünnep miatt , hanem  a FED nyílt piaci bizottság kamatdöntésű ülése miatt is. Azt már tudtuk, hogy a kamatemelési ciklus a tervezettnél később és vontatottabban indult meg a nagy recessziót követően  csak 2015 decemberében. Már március 14-én is azt nyilatkozták a piaci elemzők , hogy szinte biztosra veszik, hogy a kamatemelés mellett dönt az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve. Lassú folyamat  előzte ezt a döntést meg, mivel csak 2016 decemberében emelt újra a Fed, s 2017-re három emelést vetített előre. fed-650x360Majd szerdán összeült a FED bizottsága . Pro és kontra érvek hangzottak el.  A döntés előtt már olyan adatok megjelentek, hogy a munkanélküliségi ráta februárban 4,7 százalékon állt, de már hónapok óta 5 százalék alatt tartja magát. Az infláció is elérte a Fed célját, januárban éves összevetésben 1,7 százalékra emelkedett.A Fed döntését közép-európai idő szerint szerda este hozták nyilvánosságra. Kiderült ,hogy a FED nyílt piaci bizottsága egyre egységesebb és egyre szigorúbb. A döntés elllen egy szavazat volt csupán .A döntés  lényege pedig az hogy, az irányadó kamatot negyed százalékponttal a 0,75-1,00 százalék közötti sávba tolta el. A kamatemelés 25 bázispontot jelent. Már a bejelentés előtt elkezdték ütni a  részvényeket. A részvénypiac hirtelen megindult felfele. A S&P 500 0,8%-os, a Nasdaq 0,7%-os, a Dow Jones pedig 0,5%-os emelkedéssel zárta a napot. Viszont az amerikai dollárral szemben az euró nagyot tudott erősödni, estére vagyis zárásra 1,073 felé kapaszkodott.  Ez mintegy 5 hetes eurócsúcsnak felel meg. A FED bejelentést is tett, miszerint idén 2,1 százalékos növekedés, kétszázalékos infláció és 4,5 százalékos munkanélküliségi ráta várható. Valószínűleg idén még két kamatemelés lehetséges , így a kamatpálya sem módosul. chart_week_EURUSDEuroUS-DollarA kamatemelés hatására átmenetileg véget érhet a forint gyengülése az euróval szemben. A negatív reálkamat  pozitív hatással volt az arany árfolyamára, ami egészen 1.228 dollárig tudott emelkedni a tegnapi napon.

Érdekelnek a rövid gazdasági hírek?

green-dollar-sign-1436292668ftJ

Szeretnétek egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretnétek átnézetni meglévő biztosításotok, banki terméketek ?

Nincs más dolgod csak regisztrálj itt!

 Itt megteheted!

Ha érdekelnek akár a magyar gazdasági folyamatok, vagy az európai vagy amerikai döntéshozás akkor csak regisztrálj itt !

red-arrow-curved-down

Konzultációra való jelentkezés