Mit kell tudniuk az aranybefektetőknek most?

Arany bikapiac

Május végén jelent meg az “In Gold We Trust” című aranytanulmány 17. kiadása, “Showdown” 2023-ban címmel. A tanulmány szerzői többek között emelkedésekre, majd visszaesésekre is számítanak az arany árában, és hosszú távon jó kilátásokat látnak a sárga nemesfém számára.

The United States One Dollar Bill, A Macro Closeup Emphasizing The  Inscription Which Has Been Changed To "In Gold We Trust" On The Back. Stock  Photo, Picture And Royalty Free Image. Image

Picit bővebben:

A liechtensteini székhelyű Incrementum vagyonkezelő 2023-ban ismét kiadta az éves “In Gold We Trust” jelentést, amely több mint 430 oldalon keresztül veszi górcső alá a jelenlegi gazdasági helyzetet. Illetve beszél a jelenlegi gazdasági helyzet arany árára gyakorolt hatásáról. A tanulmány szerzői, élükön Ronald-Peter Stöferle és Mark Valek, az idei kiadvány címének megfelelően mind a monetáris politikában, mind a geopolitikában a Nyugat és Kelet, valamint a konkurens valuták közötti leszámolásra számítanak. Az arany árában is tükrözödni fog a valutaharc.

“Meggyőződésünk, hogy a monetáris és geopolitikai helyzet, valamint az arany árának grafikonszerű alakulása amellett szól, hogy a közeljövőben emelkedés majd visszaesésre kerül sor az arany árában” – áll a tanulmányban.

Az arany mint a különböző válságok haszonélvezője

Gold Seems to Be Misbehaving – But it Isn't | Morningstar
A központi bankok világszerte folytatott restriktív monetáris politikája miatt a tanulmány szerzői a következő tizenkét hónapban recesszióra számítanak. Ami az arany árfolyamát várhatóan fellendíti. Ezt a veszélyt azonban a piac jelenleg alábecsüli, bár egyre több jel utal a közelgő recesszióra, különösen az USA-ban. Az erősen inverz hozamgörbe, a lassan gyengülő munkaerőpiac és a “Leading Economic Indicator”, amely 1960 óta mind a nyolc recessziót helyesen jelezte előre, kevés teret enged a gazdasági optimizmusnak.

“Úgy gondoljuk, hogy a közeljövőben az egyre hangsúlyosabbá váló recessziós tendenciák lesznek az arany fő mozgatórugói” – áll a jelentésben.

Arany kontra Infláció

Gold's 50-year relationship with inflation

Kép:https://www.funds-europe.com/news/gold-s-50-year-relationship-with-inflation

A szakértők az inflációval kapcsolatban is kritikusak, amely az utóbbi időben már csökkent az Egyesült Államokban és az euróövezetben. Középtávon további inflációs hullámokra, valamint az inflációs ráták nagyfokú volatilitására számítanak. És strukturális és nem csupán átmeneti inflációs környezetet látnak – írja az “Institutional Money”. Ezért a jelentés szerint “egyre több befektető  fogja keresni a biztonságos befektetési formákat, hogy megvédje magát a tartós infláció, egy esetleges recesszió és a pénzügyi rendszerben növekvő nemteljesítési kockázatok ellen”, még akkor is, ha a nyugati pénzügyi befektetők többsége jelenleg még tartózkodik.

Felhalmozás

Más a helyzet a központi bankok esetében, amelyek az elmúlt hónapokban jelentős aranyvásárlóként tűntek ki. Az “In Gold We Trust” jelentés szerint 2022-ben az ázsiai központi bankok voltak a fő nettó aranyvásárlók. De Katar, Irak és az Egyesült Arab Emírségek is felhalmozták a sárga nemesfémet. A tanulmány szerzői szerint ennek egyik oka valószínűleg az, hogy az USA 2022-ben befagyasztotta Oroszország devizatartalékait. Ennek következtében sok feltörekvő piac kivonná a pénzt az amerikai állampapírokból, és aranyba fektetne. Mivel ez nem tartozik kibocsátói kockázat alá, és a világ bármely pontján kereskedhető. Ez a tendencia valószínűleg folytatódni fog.

Goldpreis und Ehering - Verlobungsring Magazin

A tanulmány szerzői arra számítanak, hogy ez az aranyár alakulása

A tanulmány szerint, míg a rövid távú modellek és a szezonális minták jelenleg “inkább óvatosabb kilátásokat támasztanak alá” az arany árfolyamára vonatkozóan.  A hosszú távú mutatók egyértelműen emelkedőek.

“Ennek ellenére úgy véljük, hogy legalább az új történelmi csúcsok elérése az idén reális az USD-ben” – folytatódik a jelentés.

A szakértők szerint ezt alátámasztaná, hogy az arany ára más devizákban már eddig is új rekordokat ért el. Ezért valószínűleg küszöbön áll az , hogy az arany árfolyama dollárban is emelkedne. A tanulmány szerzői emellett azt feltételezik, hogy “az új történelmi csúcsoknál a ‘megosztás és uralkodás elve’ beindul.Illetve új szereplők lépnek be villámgyorsan a játéktérre”, ami tovább hajtaná az arany árát.
Ha a várakozásoknak megfelelően idén bekövetkezik a recesszió kezdeti szakasza, a tanulmány szerzői szerint az arany ára az év végére 2300 dollár körül alakul, és 2024 végére 2500 dollár körüli szintre emelkedik.

Ezen írás  szakértői 2030-ra az arany árát 4800 dolláron látják, megerősítve ezzel az eredetileg a 2020-as “In Gold We Trust” jelentésben kiadott évtizedes árcélt.

Goldpreis steigt, wenn die US-Wirtschaft in eine Rezession rutscht - FOCUS  online

Az arany jelenéte fontos a portfóliók számára

“A pókerben az ászhoz hasonlóan az arany a befektetők és a befektetők számára az erős lapok kifejezője. Az arany nemcsak biztonságos befektetésként működik bizonytalan időkben, hanem megbízható védelmet nyújt a pénzügyi piacok volatilis ingadozásaival szemben is.”

Az arany, az ezüst, a részvények, a nyersanyagok és a bányatőzsdei részvények elmúlt recessziókban elért teljesítményének értékelése azt mutatta, hogy “összességében az arany a legalkalmasabb recessziós fedezeti eszköznek, átlagosan 10,6 százalékos teljesítményt ért el a teljes recesszió alatt”.

Az arany teljesítménye különösen erős a recesszió korai szakaszában, a későbbi szakaszokban viszont csökken, de mindig pozitív marad. A részvények és a nyersanyagok ezzel szemben átlagosan negatív teljesítményt mutatnának egy recesszió alatt. A tanulmány szerzői ezért biztosak abban: “Ha a bizonytalanság tovább fokozódik az elkövetkező hónapokban, és a piac az év folyamán beárazza a recessziót, az arany teljes mértékben ki fogja használni a benne rejlő lehetőségeket.

Edelmetall unter Preisdruck: Goldpreis bleibt trotz hoher Inflation im  Keller | Finanz und Wirtschaft

Javaslat

Vegyen Ön is aranyat rendszeres megtakarítással hosszútávra és így elkerülheti a nagyobb visszaeséséket és azt, hogy lemarad a mélypontokról.

Kérem keressen hogy Önnek is nyissunk egy arany számlát és Önnek is legyen befektetési aranya!
Az arany mint termék A Partner Bank AG kizárólag a legjobb minőségű (999,9 tisztaságú) aranyrudakat vásárolja meg, és azokat egy osztrák páncélteremben tárolja.

Generációkra elegendő előgondoskodás az aranynak köszönhetően

Az arany több mint 6000 éve értéktárgy, és a világ egyik legrégebbi és legjobban bevált pénzbefektetése. A Partner Banknál a legjobb minőségű aranyhoz juthat hozzá (999,9 tisztaságú, 24 karátos színarany „Good Delivery” minőséggaranciával). Az eszközök széles körű diverzifikációja bizonyult a legjobb stratégiának az előtakarékosság területén. Ennek alapját a pénzbeli és nem-pénzbeli eszközök képezik.

FINE GOLD

  • Éljen az arany nyújtotta előtakarékossági lehetőséggel!
  • Egyösszegű befektetés Minimális befektetés már 2500,00 eurótól
  • Egyéni arany-megtakarítási terv
  • Már 50,00 euró havi befizetéstől
  • Eseti befizetés Bármikor lehetséges
  • Az arany véd az inflációval szemben is
  • bármikor hozzáférhető
  • A fizikai arany mindenkor az ügyfél tulajdonát képezi
  • Az arany áfamentes

 

Fókuszkönyv - Portfolife

Jogi nyilatkozat:

Ezek az adatok kizárólag termékinformációként szolgálnak, és nem értelmezhetők sem ajánlatként, sem meghatározott pénzeszközök eladására, ill. vételére történő felhívásként vagy ajánlásként a nevezett pénzeszközök, eszközosztályok, országok, ágazatok, kibocsátók stb. javára. Nem vállalunk felelősséget a megadott adatok helyességéért és teljességéért.

Ha kérdése van, vagy befektetne, keressen bátran:

 Telefonon:0670-605-1490

• skypon:koncz.peter@portfolife.hu 

emailben:koncz.peter@portfolife.hu

• másodlagos email: koncz.peter@biztoshozam.hu

Ha tetszett akár egy kis részlet is, bátran vegye fel vagy a Biztoshozam.hu csapatával a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika, nyugdíjtervezés elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kap és tud majd a saját befektetéseiben, megtakarításaiban diverzifikáltan dönteni.

Nyugdíjbiztosítás jellemzői szakértő segít

Szeretne egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretne átnézetni meglévő biztosítását, értékpapírját?

Nincs más dolga csak regisztráljon ide kattintva!