Fuchs Petrolub: Újra lendületbe jön a részvény?

Fuchs Petrolub

A Fuchs Petrolub elsőbbségi részvénye  április végén jelentős, -7,1%-os árfolyameséssel reagált az első negyedév időközi eredményeire. Az eladási hullámot azonban hamarosan ismét megállították és a részvény árfolyama erösödni kezdett. Az MDAX-részvény néhány hete a 30 eurós szint körül mozog, de az 50 napos vonal  alatt tartja magát.

Mire számíthatnak a befektetők a következő hetekben, években?

History | FUCHS LUBRICANTS SWEDEN AB

De egyenlőre a Fuchs Petrolub vállalatról egy pár szó!

  • A Fuchs Petrolub SE egy német multinacionális kenőanyagok és kapcsolódó speciális termékek gyártója.
  • A cég székhelye Mannheimben, Baden-Württembergben, Németországban található, ahol a céget 1931-ben alapították.
  • 1936-ban Münchenben megnyílt az első külföldi fióktelep, és a vállalat megkezdte saját gyártását.
  • A második világháború alatt (1939-1945) a pennsylvaniai olajok importtilalom alá kerültek, és ezzel elveszítették a legfontosabb beszállítójukat. A vállalat is átköltözött a mannheimi ipari kikötőbe.
  • A háború befejezése után a vállalat újrakezdte.
  • 1951-ben megalapították a Fuchs Lubritechet a nagy teljesítményű kenőanyagok számára.
  • A cégalapító Rudolf Fuchs 1959-ben bekövetkezett halála után 1963-ban fia, Manfred Fuchs vette át az irányítást.
  • 1968-ban következtek az első franciaországi és spanyolországi leányvállalatok.
  • A vállalat 1981-re 80 gyártó- és kereskedelmi vállalatot magában foglaló, diverzifikált csoporttá fejlődött.
  • 1985-ben a vállalat tőzsdére lépett Frankfurtban és Stuttgartban. 2000-ben mintegy 4000 alkalmazott mintegy 900 millió eurós forgalmat bonyolított le.
  • 2004-ben Stefan Fuchs lett az igazgatótanács elnöke. A forgalom 2006-ra 1,2 milliárd euróra emelkedett.
  • A Fuchs Petrolub elsőbbségi részvényeit 2008. június 23. óta jegyzik az MDAX-en.
  • 2013-ban a részvénytársaságot Fuchs Petrolub SE-vé alakították át.
  • 2014-ben tőkeemelést hajtottak végre, többek között a Fuchs részvények kereskedési likviditásának növelése érdekében.
  • Ennek során a részvények számát 2014. június 4-től megduplázták, miközben a részvények árfolyama látványosan megfeleződött.
  • 2017-ben Manfred Fuchs visszavonult a felügyelőbizottságból, utódja a lánya, Susanne Fuchs lett.
  • 2022-re a forgalom 3,4 milliárd euróra emelkedett.
  • A stratégia ismételten magában foglalta kisebb, régóta fennálló kereskedelmi partnerek (többek között Egyiptom, Ausztrália, Finnország, Olaszország, USA) és ritkán nagyobb gyártók, köztük a Statoil Fuel & Retail Lubricants AB (SFR Lubricants)  a Deutsche Pentosin-Werke GmbH  és a Nye Lubricants Inc  vállalatot
  • A 2023. évi éves közgyűlésen határozat született arról, hogy a FUCHS PETROLUB SE elnevezést FUCHS SE-re változtatják.

Termékek

A Fuchs Petrolub több ezer kenőanyagot kínál. Az ügyfelek köre a bányászattól az acéliparon át a mezőgazdaságig, az autóipartól a háztartási szektorig, valamint a motorolaj-kereskedelemig terjed. Az értékesítés szempontjából a csoport számára a legfontosabb régiók Nyugat-Európa, Ázsia és Észak-Amerika.

FUCHS - Caribbean Automotive Distributors Ltd

Fókuszban vannak a biogén nyersanyagok

Az Európából származó biogén nyersanyagok, mint a fosszilis nyersanyagok megújuló, környezetbarát alternatíváinak felhasználása számos olyan kutatási kezdeményezés középpontjában áll, amelyben a FUCHS részt vesz. Fő előnyük, hogy nem növelik a szénmérleget és felhasználásuk gyakran új bevételi forrást jelent a hazai mezőgazdaság számára.

Jó kezdés az új évre

Az első negyedév számai azt mutatják, hogy a kenőanyaggyártó számos kihívás ellenére jól kezdte az új évet. Amint azt a vállalat április végén bejelentette, a forgalom 16%-kal, 936 millió euróra nőtt a vizsgált időszakban. Ezzel egyidejűleg az üzemi eredmény (EBIT) 11%-kal 103 millió euróra javult. A megfelelő árbevétel-arányos megtérülés így 11% volt.

A mannheimi székhelyű vállalat a megnövekedett nyersanyagköltségek és a tavalyi magas inflációs ráták miatt végrehajtott árkiigazításokból is profitált. Az eredményhez a legnagyobb mértékben az EMEA-régió járult hozzá, amely az európai, afrikai és közel-keleti gazdasági térséget foglalja magában. Itt az EBIT 6 millió euróval, azaz 14%-kal nőtt.

Emellett az észak- és dél-amerikai régió is hozzájárult az eredmények javulásához, az EBIT 2 millió eurós vagy 12%-os növekedésével. Az ázsiai-csendes-óceáni térségben az üzletmenetet a Corona vírus okozta lassú évkezdet terhelte Kínában. Itt az EBIT 1 millió euróval vagy 3%-kal csökkent.

12h Bathurst 2023 | Audi MediaCenter

Mikor került sor a Fuchs Petrolub 2023. évi közgyűlésére?

A Fuchs Petrolub éves közgyűlését 2023. május 3-án, szerdán tartották.

Ki volt jogosult részt venni a 2023. évi éves közgyűlésen?

A Fuchs Petrolub éves közgyűlésén csak az időben regisztrált részvényesek vehettek részt és gyakorolhatták szavazati jogukat. A részvényeseket harmadik személyek is képviselhették az éves közgyűlésen.

Milyen magas a Fuchs Petrolub osztalék 2023-ban?

A Fuchs Petrolub igazgatósága és felügyelőbizottsága a 2022-es pénzügyi évre 1,07 eurós osztalékot javasolt.

Mikor fizettett legutóbb  a Fuchs Petrolub 2023-as osztalékot?

Az osztalékot általában az éves közgyűlést követő harmadik banki napon fizették ki a részvényeseknek. Az osztalék kifizetésére tehát 2023. május 8-án, pénteken került sor.

FUCHS Petrolub startet erfolgreich ins Jahr 2023

Mikor jegyzik a Fuchs Petrolub részvényét “ex-dividend”?

Az “ex-dividend” nap az éves közgyűlést követő nap. A Fuchs Petrolub részvény árfolyamát ekkor csökkentik a közgyűlésen elhatározott osztalékkal, és ennek megfelelően jelölik

Javaslat!

A Boerse.de elemzői és a Deutsche Bank privátbankárai egyértelműen vételi lehetőségre minősítették a Fuch Petrolub Vz. részvényt. A Fuchs Petrolub részvényára 2023.06.16-án darabonként 37,74 euró. 3000 euróért azaz 374 forint/ euró árfolyamon  1122000 forintért 79 db részvénynek lehet a tulajdonosa. A Fuch Petrolub Vz. részvénye hosszútávon kifizetődö megtakarítást jelent. Emelett a részvény mellett természetesen diverzifikálva tartsunk Nike, Adidas, McDonalds, Tesla, Microsoft, Alphabet és Nestlé , illetve LVMH és Estee Lauder részvényt is. De jó megoldás lehet a szochómentes másodlagos piacon kibocsátott 5%-os eurós Magyar Államkötvény amely 2027-ben jár le.

Fuchs Petrolub Vz Chart

Jogi nyilatkozat:

Ezek az adatok kizárólag termékinformációként szolgálnak, és nem értelmezhetők sem ajánlatként, sem meghatározott pénzeszközök eladására, ill. vételére történő felhívásként vagy ajánlásként a nevezett pénzeszközök, eszközosztályok, országok, ágazatok, kibocsátók stb. javára. Nem vállalunk felelősséget a megadott adatok helyességéért és teljességéért.

Ha kérdése van, vagy befektetne, keressen bátran:

 Telefonon:0670-605-1490

• skypon:koncz.peter@portfolife.hu 

emailben:koncz.peter@portfolife.hu

Ha tetszett akár egy kis részlet is, bátran vegye fel vagy a Biztoshozam.hu csapatával a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika, nyugdíjtervezés elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kap és tud majd a saját befektetéseiben, megtakarításaiban diverzifikáltan dönteni.

Nyugdíjbiztosítás jellemzői szakértő segít

Szeretne egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretne átnézetni meglévő biztosítását, értékpapírját?

Nincs más dolga csak regisztráljon ide kattintva!