Normalizálódik a helyzet a tőzsdén vagy sem? Ez a kérdés foglalkoztatja a világot.

Anna nénit meg a minimális nyugdíjemelése. Mert eddig is szűkösen élt meg 70 évesen a havi 70. 200 Ft – os nyugdíjából. Anna nénit segíti szomszédja, Zsolt, aki egy nagy múltú cég tulajdonosa, akinek fontos az olaj ára. Fontos neki az olaj ára, mert évek óta ebből él. Volt is elég problémája az olaj ára miatt, még a horvát hatósággal is meggyült a baja.
Zsolt döbbenten nézi, hogy a Brent a 35,8 dollár közelébe süllyedt (európai benchmark olajfajta). 11 éve nem volt ilyen alacsonyan. De Anna nénit nem ez izgatja, hanem az, hogy Te…-ban éppen mennyi az olaj 310 vagy 240. Az se baj, ha származtatott.
Anna néni megélhetési költsége, a hitelek részletek az égig emelkedett évekkel ezelőtt. Emiatt nehézkesen tud a mindennapokban Anna megélni. Fiainak már van lakása, Anna néni unokáját Balázst támogatja, aki naplopó. Balázs kamasz, 16 éves és lusta tanulni, de a pénz kellene neki, szórakozásra, lányokra, bulikra….Balázs könyvelőnek tanul, ha tanul. Unalmában, tanulás mellett részvény görbéket néz. Most meglepően tapasztalja, hogy gyengülés van a piacon. Kína, Amerika. Nem érti. Megint a kínaiak?
Ezt hallja hétfőn, majd szerdán, a német, a francia, és az angol tőzsdeindex mínuszt produkál. A kínai gazdaságról érkező negatív hírek, a közel – keleti konfliktusok éleződése, az esetleges további amerikai kamatemeléssel kapcsolatos kérdések, és az alacsony olajár miatti tőkekivonás a feltörekvő piacok nyersanyag – kapcsolt vállalatainak részvényeiből mind felelősek az indexek eséséért.
De Balázsunk nem érti, nem tudja, nem ismeri az index fogalmát. Mert akkor is hiányzott az óráról. Barátnőjével csavargott. Neki az indexről a kocsi indexe jut eszébe. Leginkább apja volksvagen autója, hisz sok szép emlék kapcsolódik hozzá. Apjának húsz éves a kocsija. De az apuka bírósághoz fordul. Perelni akar. Ezt halotta: A minisztérium szerint a Volkswagen összesen 4 pontban sértette meg a törvényt, az amerikaiak beperelték a Volkswagen gyárat a 600. 000 kocsiba szerelt trükközés miatt. Összesen 4 pontban mondták őket bűnösnek. Pedig ő 20 éve vette ezt a kocsit, nem pár éve, csak a kedves apuka nem akarja elfogadni, hogy ő nem perelhet.
Zsolt is nézte a híreket. Hallja, hogy a forint megint elérte a 315 ft / eurós határt, ami nem lélektani már. A dollár erősödött, már 292,62 – n áll. A svájci frank 290 ft – nál mozog. A Mol 14. 155 Ft, míg az OTP 5951 ft / részvény.
Közben meg a részvénypiacon adásvételek folynak. Zavarosban sokan halászhatnak most.(Gondolja Anna néni, aki már egy jó éve nem evett halat, mert a minimálisan emelt nyugdíjból nem telik rá.).
Anna néni megörül, kap 2,9 százalék nyugdíjemelést. Hurrá. Vehet a következő hónapban 2 csmg papír zsebkendővel többet. Na, jó picit többet .Ez számára már nagy pénz,több mint 2000 ft
Közben kiderül, hogy rekord összegű, összesen 236 milliárd dollárt vittek a befektetők tavaly a passzívan kezelt befektetési alapjairól híres Vanguardhoz, ami az eddig mért legnagyobb éves tőkebeáramlás egy alapkezelőnél.
Balázsunk közbe jó magyar szokás szerint azon gondolkodik, hogyan kéne plusz pénzhez jutni. Hallja a tv – ben ezt a CSOK-ot vagy mit. Először el se hiszi 10 + 10 millió. Már csak két év és igénybe veheti. Elveszi a barátnőjét és lesz 3 gyermeke. Az úgyis megy neki, hisz nem védekezik. De aztán megtudja, hogy nem olyan könnyen osszák ezt. Megkéri az apját, hogy tegyenek már félre pénzt, havi 20 – 30.000 ft – ot. Apukának úgyis menyeget. Hisz vállalkozó, agrárban utazik barátjával.
Úgy döntenek, bemennek a Biztoshozam csapatához. Mert ott legalább pompás kávé van. Sőt egyik legjobb. Meg meleg is van. A tényleges igényfelmérés után tájékoztatást kapnak, hogy mibe és hogyan tegyenek félre. Örültek az igényfelmérésnek, ugyanis nem egy barátjuktól azt hallották, hogy eddig igényfelmérés nélkül adtak el nekik a „pénzügyesek” a terméket, Balázsék szemében ők ”szélhámosok”, üdülési joggal arannyal kereskednek. Balázs a tanácsadás után olvasta, hogy most már a biztosítóknál is 2016. március 1 – töl kötelező az igényfelmérés. Van is olyan iroda, ők azt tudják a XI. kerületbe, akik ezt már régóta betartják. Biztoshozam csapata Balázséknak ajánl végül egy olyan megtakarítási formát, ahol ezeket a részvények és kötvények esését egy vagyonkezelt számla esetén ki lehet védeni, vagy minimális vesztességgel meg lehet úszni.