Rövidtávon vajon tényleg az arany a “mentsvár”- a kiút most?

A piac pár napja lefele oldalazás után újra kezd erősödni, ennek több tényezője is van . Az egyik legnagyobb indok  a feszültség az Amerikai Egyesült Államok és Észak Korea között, illetve az amerikai politikai belharcok. Donald Trump nyilatkozatai kiakasztják a befektetőket, például 23-án szerdán az amerikai elnök kifejtette, hogy  “nem engedi , hogy leálljon az amerikai kormányzat a költségvetési plafon elérése miatt, de az USA és Mexikó között építendő fal költségét mindenképpen tartalmaznia kell az új költségvetésnek.”

falak-USA2

Az arany 1.290 dollárig erősödött múlt hét péntek reggel, miután egyre nagyobb az USA-ban a politikai bizonytalanság a Trump adminisztráció körül, míg a barcelonai terrortámadás is erősítette a nemesfém iránti keresletet Ázsiában. Trump  lemondta az új infrastruktúrával foglalkozó bizottság létrehozását, miután két tanácsadó testületet is feloszlatott. Trumptól látványosan fordulnak el tanácsadói, bár a hírek szerint a legfontosabb ideológus, Gary Cohn pozícióban marad. A Fed Jackson Hole-ban tartott éves összejövetele augusztus 24-én kezdődik, vagyis a mai napon amire szintén nagy figyelem irányul majd és meghatározhatja az arany kereskedési irányát. Egyes elemzők szerint “az arany tartása mellett szóló fő érv hogy a világgazdaságban olyan mértékű az eladósodottság, hogy egyrészt tartósan szükség van negatív reálkamatokra (ez a környezet pedig általában kedvez az arany árfolyamának)”

1155968404_5187403408001_5135293693001-vs

A dollár kezdetben megszerezte ugyan a vezetést a pénzpiaci szereplők között, de az arany továbbra is egy szűk tartományban maradt, ez kiderülhet  a Politico-jelentés-ből  is. Változott a piac akkor is,  amikor  Donald Trump legfontosabb tanácsadói   és kongresszusi vezetők előrelépést terveztek az új adóreform tervezetben.  Az arany korrigált az emelkedés után egy pillanatra, majd az emelkedés meg is állt, hiszen  a pénzügyi piacok hisznek abban, hogy elősegíthetik a gazdasági növekedést az adóreformok.

A gazdasági adatok “csalódást okoztak az utolsó FOMC-megbeszélés óta, az infláció gyengülésével az Atlanti-óceán mindkét oldalán” – nyilatkozta a tegnapi nap este Julian Phillips, az Arany Forecaster társalapítója. “

Egy öt évig tartó titkos művelet során a német központi bank 374 tonna aranyat költöztetett át 15 milliárd dollár értékben, Párizsba. A 91 tonna végső tételt ebben az évben helyezték vissza Frankfurtba, jelent meg ez a Bundes Bank közleményében a tegnapi nap folyamán.

ertek-szallito-auto

Jelen esetben még mindig azt ajánlom ügyfeleimnek és leendő ügyfeleknek is, hogy az arany csak menekülő “valuta” és a tőkéjük 10-15 %-nál többet ne itt helyezzenek el.

Forrás: Erstemarket,  CNBC, Politico;

www.bundesbank.de

Érdekelnek a gazdasági történetek?

Szeretnétek egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretnétek átnézetni meglévő biztosításotok?

Nincs más dolgod csak regisztrálj itt!

 Itt megteheted!

Jelentkezz most regisztrációra!