Warren Buffet befektetései 5.rész – Anheuser-Busch InBev , avagy a világ egyik legnagyobb multinacionális sörfőző vállalat

“A meccset azok a játékosok nyerik, akik a pályát figyelik, és nem azok, akik le sem tudják venni a szemüket az eredményjelző tábláról.”

tiago-darocha-jpg-a8ebdc611b2e34f5

Többször írtam, már Warren Buffetröl. A gazdasági szakember és befektető több cég tulajdonosa és egy igazi klasszikus befektető. Mindig megihlet ha olvasok róla. Most is ,amikor a világ  legnagyobb sörgyártó cégéről olvastam és osztom meg nektek. Ennek  a cégnek is részben vagy majdnem teljesen a Berkshire Hathaway (ejtsd: Berksör Hetövéj, jelentése fantázianév) a tulajdonosa. A cég többször alakult már át, mire Anheuser-Busch InBev NV (röviden AB InBev) cég lett . A piaci részesedése közel harminc százalék világ összes sörfőzői közül. A cég központja a belgiumi Leuvenben található. Tizenhat főbb márkája már önmagában több, mint egymilliárd dolláros éves forgalmat hoz. Ezek a márkák a  Stella Artois, a Budweiser, a Corona, a Beck’s, a Hoegaarden, vagy a Leffe. Ezen kívül további 200 kis márkával rendelkezik. Az Anheuser-Busch világszerte sikeresnek bizonyult a saját sörkészítményeivel, és most a cég a St. Louis munkásainak lehetőséget ad saját fejlesztésére. Ugyanis most olvastam, hogy a St. Louis Post-Dispatch arról számolt be, hogy egy régóta üres épület újra nyitott, amely egykor kezdeti és erjedési műveletekkel foglalkozott. A cég úgy nyitotta meg , mint egy kis sörgyár, a “Star Shop Sörgyár” néven. A Dusty Rhodes, a Star shop főnöke szerint az alkalmazottak először azonosítani tudták és kitalálták, milyen sört kívánnak főzni. Ezután több tucatféle komlót és többféle malátát választanak ki. Majd helyben a darálás és erjesztés után helyben fogják értékesíteni.buffet-puppet

De visszatérve a cégre. A cég mármint az Ambev amely még nem volt tulajdonosa az Anheuser-Busch-nak 1999-ben alakult, a két legnagyobb brazil sörgyár, az Co. Antarctica Paulista és a Co. Cervejaria Brahma összeolvadásával. Majd rengeteg átalakításon esett át. Így hamar a dél-amerikai és karibi térség meghatározó szereplőjévé vált. Az  Anheuser-Busch 2008-ig a legmeghatározóbb vállalat volt az Amerikai Egyesült Államokban. 2008-ban például 12 amerikai és 17 külföldi gyárával a világ harmadik legnagyobb söripari cége volt kapacitása alapján, forgalomban pedig az első volt az Államok teljes területén. A fejlődés végén a két cég egyesült 2013-ban. De előtte 2008-ban egyesült az Anheuser-Buschsal egy másik cég az Interwebb, így jött létre a világ vezető söripari cége az AB InBev. 2013-tól viszont Anheuser-Busch InBev NV  cégként szerepel nyilvántartásban.

De a másik legnagyobb húzása a vállalatnak, amikor 2015. október 13-án az AB InBev egy 70 milliárd fontos ajánlatot (részvényenként 44 font) nyújtott be legnagyobb riválisa, az SABMiller felvásárlására. A fúzió  2016. szeptember 28-án létre is jön.A SAB Miller tavalyi megvásárlása után a vállalat messze a világ egyik  legnagyobb sörfőzőjévé vált, így a kisebb versenytársak számára elképzelhetetlen méretgazdaságosságot jelent és nem számít potenciális versenytársnak. Ugyanakkor a cég márkáit – a Budweiser, a Corona, a Modelo és a Stella Artois, hogy néhányat említsünk – leginkább felismerhetjük a világon bármelyik kocsmában, vendéglőben hotelben, vagy pubban esetleg a boltban vásároljuk és ízleljük meg.

letöltés

 Warren Buffett, a világ leggazdagabb embere és a Berkshire Hathaway Inc. elnőke 2008-ban már több, mint 35,3 millió részvényt birtokol vagyis 4,9 százalékát az Anheuser-Busch állománynak. A Business Journal számolt be 2008 június 6-án arról, hogy  az InBev hivatalosan meghosszabbította vételi ajánlatát, és ha Buffett értékes lehetőséget kínál az InBev és az Anheuser-Busch közötti megállapodásban akkor a fúzió létrejön.

corona-extra-usa

Warren Buffett meglátta a lehetőséget ebben is, majd  beszállt a fúzióba, akkor Warren Buffett által birtokolt  Berkshire Hathaway részesedése Anheuser-Buschban közel 2,3 milliárd dollárt ért.

images

Érdekelnek a gazdasági történetek?

Szeretnétek egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretnétek átnézetni meglévő biztosításotok?

Nincs más dolgod csak regisztrálj itt!

 Itt megteheted!

Jelentkezz most regisztrációra!