2020.Q3 negyedév makrogazdasági jelentés – Európa 2. rész.

2020.Q3-negyedév makrogazdasági jelentés-Európa 2.rész

Folytatnám a 2020.harmadik negyedév makrogazdasági jelentésem összefoglalóját Európával.  A saját földrészünkről már a múlt héten írtam, amiben kifejtettem Nagy-Brittania és az Unio közti megegyezés hiányáról vagy a no -deal Brexitröl, a feldolgozóiparról, a munkanélküliségről és a szolgáltatóiparról ami 2020 harmadik negyedévében történt.

 

It's Brexit Time – Dividend or Disappointment? – The Brexit Effect

Most folytassuk a sort az euróövezettel.

Előzetes becslésként elmondhatjuk azt is, hogy 2020 harmadik negyedévére a GDP 12,7%-kal emelkedett az euróövezetben. Illetve 12,1%-kal nőtt a GDP az EU-ban az előző negyedévhez képest az Eurostat által közzétett előzetes gyorsbecslés szerint. Azonban az előző év azonos negyedévéhez képest a szezonálisan kiigazított GDP 4,3%-kal csökkent az euróövezetben és 3,9%-kal az EU-ban a harmadik negyedévben. Legnagyobb fellendülést a tagállamok közül Franciaország (+18,32%) hozta, amelyet Spanyolország (+16,7%), illetve Olaszország (+16,1%-kal) követ. Míg minden kiadási oldallal küzdő kelet európai országban éves növekedési ütem negatív lett.

España registra el número diario de nuevos casos de COVID-19 más bajo en la pandemia

kép forrása:aa.com.tr

A COVID-19 az utóbbi hat hónapban mindenféle módon kihívást jelentett az európai döntéshozók számára.

Az előzetes becslés szerint az euróövezet gazdasága 12,7 százalékkal nőtt a 2020 szeptemberét megelőző három hónapban, felépülve a második negyedévben tapasztalt rekord 11,8 százalékos visszaesésből és könnyedén felülmúlta 9,4 százalékkal a piaci várakozásokat. Éves összehasonlításban a GDP 4,3 százalékkal zsugorodott, enyhítve a második negyedévben elért 14,8 százalékos visszaesést. Rövid távon az olajárak korábbi összeomlása az euró felértékelődéséhez vezetett.  Az EKB és az EU vezetősége az elmúlt időszakban azon volt, hogy 0%-on tartsa az alapkamatot, így megelőzve a hiperinflációt. Az előrejelzések szerint az energia és élelmiszerárak kivételével Európa nagyobb részében továbbra sem számolnak év végéig magas árakkal, viszont ehhez az is kell, hogy folyamatosan segítsék külső behatásokkal az európai országok gazdaságait.

Németország a legsikeresebb uniós országok között volt a járvány és gazdasági esés kezelésében.

Gross domestic product in 1st quarter of 2020 down 2.2% on the previous quarter - Statistisches Bundesamt

GDP alakulása Németország

kép forrása: Destatis.de

A Citigroup, illetve az Európai Unió vezetősége is arra számít, hogy Németország reál GDP-je 2022-re visszatér a válság előtti szintre. Németország 2021-ben nagy kihívás előtt áll, Angela Merkel 16 év után távozik a kancellári székből. De nézzük is meg pontosan mi történt 2020. harmadik negyedévében Németországban. A német gazdaság fokozatosan emelkedett fel a lassulásból. Májusban és júniusban töretlenül emelkedtek az ország gazdasági mutatói. A harmadik negyedévben, mivel az ország gyorsan reagált a koronavírus második hullámára nem fordult meg drasztikusan ez a dinamika. Augusztusban főként a járművek és a járműalkatrészek ágazatának lassulása miatt megtört a lendület, de az új megrendelések és a vállalati hangulat jelentős mértékben javult, a fogyasztási szokások helyre álltak. A hangulati mutatók a fogyasztói növekedésre utalnak akkor is, ha Angela Merkel egy időre kijárási korlátozásokat vezetett be. Ellenben a koronavírus-járvány továbbra is erősen befolyásolja a munkaerőpiacot. A munkanélküliség szeptemberben tovább csökkent, viszont a rövidtávú foglalkoztatást már a vállalatok is kezdték elhagyni. Németország különböző gazdasági intézkedéseket, törvényeket vezetett be, amely egyik eleme volt, hogy a csődbejelentés eredeti, szeptember végi határidejét decemberre tolták ki.

Fogyasztás

Tiefkühlkost: Pro-Kopf-Verbrauch steigt 2019 auf 46,9 Kilo – backnetz:eu

kép forrása:www.backnetz.eu

Emiatt a német csődbejelentések száma 6%-kal esett 2020 első félévében az előző év azonos időszakához képest. A július és szeptember közötti hónapokban a német gazdasági növekedési ütem a Reuters által készített 7,3%-os előrejelzést is felülmúlta. Az erőteljesebb gazdasági teljesítménybővülés elsősorban a magasabb magánfogyasztás, az eszközberuházások megerősödése és a nagyon erős exportteljesítmény miatt jöhetett létre. A kormány várakozása szerint a következő két év a fellendülés időszaka lesz. Jövőre 4,4 százalékkal, 2022-ben 2,5 százalékkal növekedik a GDP, és a német gazdaság 2021-2022 fordulóján éri el a járvány előtti szintet.

Spanyolország és Franciaország

Economic Perspectives November 2020

kép forrás:kbc.com

A harmadik negyedév végén az Európai Bizottság rontotta a spanyol gazdaság teljesítményére vonatkozó előrejelzését, annak ellenére, hogy a harmadik negyedévben jól teljesített. Spanyolország GDP-nél viszont a negyedik negyedévre 12,4%-os visszaesésre számolnak, szemben a néhány hónappal ezelőtt becsült 10,9%-kal. Az új brüsszeli előrejelzések szerint a spanyol gazdaság a következő két évben fellendülést mutathat. Emmanuel Macron francia elnök a harmadik negyedév végén bejelentette a második gazdasági nagyobb leállást a fertőzések számának erőteljes növekedése miatt. Jean Castex francia kormányfő arra figyelmeztetett, hogy újabb intézkedések nélkül a kórházak két héten belül teljesen megtelnek. Franciaország gazdasága annak ellenére, hogy a harmadik negyedévben nagyot menetelt, 4,3%-kal múlta alul a tavaly évi hasonló negyedévet. Franciaország vezetőinek a gazdasági nehézségek mellett meg kellett küzdeni a zavargásokkal, illetve az iszlám radikalizmussal. A francia kormány az október végi támadásokat követően akciótervet jelentett be az iszlamista körökhöz és személyekhez közel álló egyesületek és szervezetek ellen, ennek részeként 51 muszlim szervezetet világítanak át, és közülük hármat már fel is oszlattak.

Olaszország

Firebreak' lockdown in Wales, Italy's new measures: COVID-19 Bulletin - CGTN

Olaszországban a kormány 5 milliárd eurós segélycsomagot ígért a korlátozásokban érintett ágazatoknak. Az uniós járvány-helyreállítási alapok hatékony felhasználása fontos tényező lehet Olaszország gazdasági fellendülésének erősségében és ezáltal Olaszország államháztartásának fenntarthatóságában-nyilatkozta ezt a harmadik negyedév végén a Fitch Ratings. Az olasz gazdaság 2020-ban 10%-kal zsugorodhat állítja több köztisztviselő a Confindustria (Olasz Ipari Általános Szövetség) olasz munkaadói szövetség vezetői közül. Szerintük jövőre részlegesen helyreáll a GDP egy méréskelt 4,8% -os növekedéssel.

német gazdaság 2020.q3 és a jövőbeli alakulása

kép forrás: de.statista.com

Jogi nyilatkozat:
Ezek az adatok kizárólag termékinformációként szolgálnak, és nem értelmezhetők sem ajánlatként, sem meghatározott pénzeszközök eladására, ill. vételére történő felhívásként vagy ajánlásként a nevezett pénzeszközök, eszközosztályok, országok, ágazatok, kibocsátók stb. javára. Nem vállalunk felelősséget a megadott adatok helyességéért és teljességéért.
Ha kérdése van, vagy befektetne, keressen bátran:

• Telefonon:06706051490
• skypon:koncz.peter.ivp@gmail.com
• emailben:koncz.peter@portfolife.hu
• másodlagos email: koncz.peter@biztoshozam.hu

Szeretné egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretne átnézetni meglévő biztosítását, értékpapírját?

Nincs más dolga csak regisztráljon ide kattintva!

Mi válaszolunk a kérdéseire és tájékoztatjuk a piaci lehetőségekről.