2020.Q3. negyedév makrogazdasági jelentés- Európa 1. rész

2020.Q3. negyedév makrogazdasági jelentés

Európában a Covid 19 megjelenése válságokat és gazdasági visszaeséseket okozott.

A nyár vége még reményre adott okot, de szeptember elején a járvány erősödésével sorra zártak le az országhatárok és vállalatok álltak át online kereskedelemre és home office munkára.

Az elmúlt negyedévben a koronavírus időszaka mellett a Brexit, a közelgő amerikai elnökválasztás és a határzárások, terrorcselekmények, Irán fegyverkezése és számtalan kisebb külső tényező befolyásolta Európa gazdaságát.

Nagy-Brittaniában a Bank of England több közleményt is kiadott a jelenlegi munkanélküli segélyhez folyamodókkal kapcsolatban és a közelgő munkanélküliek számáról.

A hivatalos munkanélküliség növekedése eddig alacsony volt, de ez változhat. A munkanélküliségi ráta 4,1 százalékra kúszott fel a júliusig tartó három hónapban.  Mindössze 0,3 százalékponttal erősödött a januárban elért 45 éves hosszabb mélyponttól. A közelgő Brexit mellett a növekvő koronavírusos betegek száma miatt is a brit gazdaságnak nehéz negyedévvel kellett számolnia. Ez rányomta a a bélyegét a gazdaságra, és várhatóan a negyedik negyedévben magasabb negatív visszaesés várható.

Gazdaság: Bevégeztetett: Nagy-Britannia nem tagja többé az Európai Uniónak  | hvg.hu

Ugyanis október végére az Egyesült Királyságban átlépte a 900 ezret a beigazolt fertőzöttek száma.

Az angol monetáris politikai jelentésében (MPR) a Bank of England előrejelzése szerint a munkanélküliségi ráta „csak” 7,5 százalékra emelkedhet meg. Miközben 8,5%-os pénzügyi visszaesést okozott a koronavírus járvány.

A munkanélküliség kilátása a jövőben attól függhet, hogy a cégek mennyire ragaszkodnak a munkaerőhöz, milyen módon képesek a kialakult gazdasági helyzetre válaszolni a cégek és megtartani a munkaerőt, a kialakult a vírus miatt kialakult gazdasági gyengülés, illetve a Brexit mennyire befolyásolja az angol, a brit és a skót gazdaságot.

Annak ellenére, hogy a brit gazdaság az elkövetkezendő időszakban kettős recesszió előtt áll. Elmondhatjuk, hogy az Egyesült Királyság domináns szolgáltatási szektorában a múlt hónapban lassuló növekedés volt tapasztalható.

How the Bank of England is modernising its systems for the future |  Computerworld

A szolgáltatási szektor legutóbbi, IHS Markit havi felmérése azt mutatta, hogy a nyári fellendülés októberben megtorpant.

Ez a visszaeséses időszak további nyomást gyakorolt a Bank of Englandre, hogy ösztönző programokat vezessenek be a gazdaság fellendítése érdekében.

A Brit Jegybank ezért kijelentette, hogy további fiskális politikát vezet be és előreláthatóan még novemberben pénzt pumpálhat a brit gazdaságba.

A Citigroup elemzői előrejelzése szerint közel 100 milliárd font növekedés várható a lazítás hatására. A brit gazdaság a második negyedévben 3,2%-os növekedéssel lábalt ki a Covid járvány miatt okozott veszteségekből, viszonylag normális állapotba került a harmadik negyedévben.

 

2020.Q3. negyedév makrogazdasági jelentés
Európai GDP hiány 2020 Q3 negyedév

Szektorok

A szolgáltatási szektor beszerzési menedzsereinek indexe (PMI), amely a kiskereskedelemtől kezdve a vendéglátásig és a pénzügyi szolgáltatásokig számos ágazatot ölel fel, októberben 51,4%-ra esett vissza, a szeptemberi 56,1%-ról.

A feldolgozóipart magában foglaló összetett PMI index viszont 52,1%-ra csökkent a szeptemberi 56,5%-ról. A PMI jelentése szerint a foglalkoztatás az egész szolgáltató szektorban nyolc egymást követő hónapban csökkent, míg az ügyfélbarát szolgáltatások, különösen a szállodák, vendéglátóhelyek, turizmus, légiforgalom, vasúti közlekedés által hozott forgalom teljesen visszaesett.

Gazdaság

Az is visszavetette a brit gazdaságot, hogy akár megegyezés nélküli Brexit forgatókönyv is lehetséges a közeljövőben. Ami Európának akár sokkal nagyobb problémát okozhat, mint a jelenlegi amerikai elnökválasztás. Nagy-Britannia és az Európai Unió közötti kereskedelmi és biztonsági tárgyalásoknak 50-50% esélyük van jelenleg arra, hogy megállapodással záruljanak-közölte több Brüsszeli politikus, de az 50%-os megegyezés nélküli Brexit még mindig veszélyt jelent mind az import, mind az exportforgalomra.

Gazdaság: Katasztrofálisan indult az év a francia gazdaságban, a folytatás  még rosszabb lehet | hvg.hu

A belga fővárosban folytatódnak az Egyesült Királyság és az Európai Unió közötti Brexit-megbeszélések. Amelyeknek befejezését november közepére tűzték ki. Franciaország például azt nehezményezte, hogy a szigetország nem tesz engedményeket különböző kvóták betartásában. A Moody’s szerint, már igy is visszafordíthatatlan károkat okozott a Brexit a brit gazdaságnak. A Moody’s szerint maga a Brexit ténye akár a 2,5%-os gazdasági visszaesést okozott úgy is, hogy jelenleg a 11 hónapos átmeneti időszakban van az Egyesült Királyság a Brexiti kilépéshez képest.

A Moody’s október végén Aa2-ről egy fokozattal Aa3-ra rontotta a hosszú futamidejű brit államadósság-kötelezettségek osztályzatát. A folyó pénzügyi év szeptemberben zárult első felének végén a nettó brit államadóság állomány 2059,7 milliárd font lett, ami 259,2 milliárd fonttal több, mint egyévvel korábban.

(% change)

Q4 2019 Q1 2020 Q2 2020 Q3 2020
Eurozone 0.0 -3.7 -11.8 12.7
EU 0.1 -3.3 -11.4 12.1
Germany 0.0 -1.9 -9.8 8.2
Spain 0.4 -5.2 -17.8 16.7
France -0.2 -5.9 -13.7 18.2
Italy -0.2 -5.5 -13.0

16.1

A GDP növekedése évről évre

forrás:ecb.europa.eu

Jogi nyilatkozat:
Ezek az adatok kizárólag termékinformációként szolgálnak, és nem értelmezhetők sem ajánlatként, sem meghatározott pénzeszközök eladására, ill. vételére történő felhívásként vagy ajánlásként a nevezett pénzeszközök, eszközosztályok, országok, ágazatok, kibocsátók stb. javára. Nem vállalunk felelősséget a megadott adatok helyességéért és teljességéért.
Ha kérdése van, vagy befektetne, keressen bátran:

• Telefonon:06706051490
• skypon:koncz.peter.ivp@gmail.com
• emailben:koncz.peter@portfolife.hu
• másodlagos email: koncz.peter@biztoshozam.hu

Szeretné egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretne átnézetni meglévő biztosítását, értékpapírját?

Nincs más dolga csak regisztráljon ide kattintva!

Mi válaszolunk a kérdéseire és tájékoztatjuk a piaci lehetőségekről.