2020.Q3 negyedév makrogazdasági jelentés- Kína

Folytatnám a 2020.harmadik negyedév makrogazdasági jelentésem összefoglalóját, de most Kínával. Mint bizonyára tudjátok november elején  ért véget a harmadik negyedév a világ számod pontján gazdasági szempontból.

Azok az adatok, amik ekkor megjelentek vagy ezen időszakban fontosak  gazdasági értelemben a jövőben is. Hiszen befolyásolják a mindennapi tevékenységünk menetét. Illetve azt, hogy éppen merre is tart a világ, vagy milyen befektetések lehetnek jók a jövőben, illetve mely vállalatok vagy befektetési alapkezelők, hogy tudnak reagálni az elmult időszak Covid 19 és egyéb gazdasági és politikai eseményeire.

 

Makrogazdaság Mikor lesz magyar euró? Az oroszok és a kínaiak is kivetették  ránk a hálójukat

 

Kína hamar tanult az első koronavírus hullámból. Sokkal fegyelmezettebben álltak a maszkok viseléséhez, illetve a fertőtlenítésekhez és a tisztasági és higiéniai előírások betartásához, mint európai társai.

A megfelelő korlátozások miatt biztonságosan újranyitották az ország gazdaságát. A Covid-19 kitörése óta Kína meghozta a legátfogóbb, legszigorúbb megelőzési és ellenőrzési intézkedéseket. Az olyan intézkedések végrehajtásával, mint a korai felismerés, a korai bejelentés, illetve a korai elszigetelés és a korai kezelés, Kína alapvetően a járvány napvilágra kerülte után alig több, mint egy hónap alatt megfékezte a vírus terjedését az országon belül.

Salát Gergely: bevetés előtt a kínai vakcina és a 'kettős keringésű'  gazdasági program - AzÜzlet

A legtöbb fertőzöttszám Kínában július 31-én volt, akkor elérte az 50 főt. De augusztus 1-én az esetszám nullára redukálódott le. Kína támogatta a munka és a termelés rendezett folytatását, mindenféle erős óvintézkedések mellett és makrogazdasági politikájában a piac előtt járt két lépéssel. Kína a külkereskedelmi exportját növelte, míg belső fogyasztását is ki tudta szolgálni.

Kína GDP

A harmadik negyedévben a GDP 4,9%-os növekedést ért el, és a világon elsőként ért el fellendülést. A világ főbb gazdaságai közül Kína az egyetlen ország, amely ebben az évben pozitív GDP-növekedést érhet el. A belföldi gazdasági növekedés támogatása érdekében a Kínai Népi Bank (PBoC) adatai szerint a reálgazdaság teljes összesített finanszírozása (AFRE) az első félév során elérte a 20,83 billió jüant.  Ami 6,22 billió jüannal volt több, mint az előző év azonos időszakában.

A reálgazdaságnak nyújtott összes RMB-hitel 2,31 billió jüannal nőtt, és elérte a rekordon legmagasabb 12,33 billió jüant.

 

Kép:Kínai gazdasági mutatók

forrás:visualcapitalist.com

A harmadik negyedévben 11 százalékkal nőtt az export, jelentős mértékben a 20 százalékos számítógép-export növekedésének köszönhetően. A harmadik negyedévet tekintve az export jüanban számolt értéke 10,2 százalékkal, az importé pedig 4,3 százalékkal emelkedett éves bázison.

A politikailag is érzékenynek számító amerikai viszonylatban Kína kereskedelmi többlete szeptemberben 30,75 milliárd dollárra csökkent az augusztusban regisztrált 34,24 milliárd dollárról. A költségvetési kiadások 5,8%-kal, 11,64 billió jüanra csökkentek. Ma már azt is tudhatjuk, hogy a digitális gazdaság, a digitális felendülés, a mesterséges intelligencia a számítógépgyártás és az online kereskedelem megnövekedése hozzájárult a kínai GDP növekedési ütemének felgyorsulásához.

Kína gazdasági szemlélete

Kína kormányzati politikája nagyon támogatta a digitális gazdaság fejlődését. Kína vállalatai, kutatóintézetei, valamint a kormány továbbra is olyan kulcsfontosságú technológiákba fektetnek be, mint az 5G-vel kapcsolatos mobil szélessáv. Ezenkivül az automatizálás és a robotika, illetve a mesterséges intelligencia amibe fektet Kína. Kína kormánya továbbra is a következő tíz új ágazatot támogatja: online oktatás, online egészségügyi konzultáció, távmunka, digitális kormányzás, ipari platformok, vállalkozások digitális átalakítása, virtuális ipari parkok és ipari klaszterek, intelligens automatizálás. (pl.: pilóta nélküli terjesztés). Ezenkivül támogatja a  giga gazdaság, sharing economy-t is.

How far has China gone in 5G? - CGTN

A kínai belső fogyasztás első számú növekedése a kozmetikumoknál, az aranynál, ezüstnél és az elektromos autózásnál jelent meg. Becslések szerint a digitális gazdaságban megteremtett új munkalehetőségek száma idén meghaladja a 200 millió főt. A kínai külkereskedelmi mérleg jelentősen szűkülve 37,00 milliárd dolláros többlettel zárt szeptemberben.

A növekedés gyors visszatérésére épülő Kína az oltásokhoz való hozzáférés bővítésével, különböző országok adósságcsökkentésével és a globális infrastrukturális beruházások fenntartásával lendületet adhat a világ gazdasági fellendülésének-közölte a napokban a Nemzetközi Valutaalap.

A CBDC-k versenyét Kína nyeri? - Virtuális Cash

Kína és a Valutaalap

A Valutalap megerősítette, hogy a világ második legnagyobb gazdaságának bruttó hazai terméknövekedése az előrejelzések szerint 2020-ban 1,9 százalékos lehet. Míg 2021-ben akár a 8,2 százalékos növekedést is elérheti. Október közepén Kína hivatalosan csatlakozott a COVAX-hoz, amely egy olyan nemzetközi kezdeményezés, amelynek célja a COVID-19 vakcinákhoz való méltányos hozzáférés biztosítása a föld valamennyi lakosának.

Kínasi szektorok
kép: Kínai szektorok és befektetési alapok hatása
forrás:Seekingalpha.com

A világjárvány ellenére fontos reformok folytatódtak Kínában, beleértve a pénzügyi szektor további megnyitásához, a háztartások nyilvántartási reformjának előmozdításához és a szellemi tulajdon védelmének javításához indított lépéseket is. Hszi Csin-ping kínai elnök októberben Sanghajban egy video beszédében felszólította az összes országot, hogy biztosítsák a multilaterális kereskedelmi rendszert, javítsák a globális gazdasági kormányzás szabályait és építsenek együtt egy nyitott világgazdaságot.

Jogi nyilatkozat:
Ezek az adatok kizárólag termékinformációként szolgálnak, és nem értelmezhetők sem ajánlatként, sem meghatározott pénzeszközök eladására, ill. vételére történő felhívásként vagy ajánlásként a nevezett pénzeszközök, eszközosztályok, országok, ágazatok, kibocsátók stb. javára. Nem vállalunk felelősséget a megadott adatok helyességéért és teljességéért.
Ha kérdése van, vagy befektetne, keressen bátran:

• Telefonon:06706051490
• skypon:koncz.peter.ivp@gmail.com
• emailben:koncz.peter@portfolife.hu
• másodlagos email: koncz.peter@biztoshozam.hu

Szeretné egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretne átnézetni meglévő biztosítását, értékpapírját?

Nincs más dolga csak regisztráljon ide kattintva!

Mi válaszolunk a kérdéseire és tájékoztatjuk a piaci lehetőségekről.