2023 Q1 negyedév makrogazdasági jelentés 3.rész Magyarország

2023 Q1 negyedév makrogazdasági jelentés 3.rész Magyarország

Magyarország gazdasági összefoglaló 2023 1.negyedév

Kis összefoglalót készítettem nemrég kollégámnak és ügyfeleimnek. Ezt szeretném Önökkel megosztani , hogy Önök is tisztában legyenek a Makrogazdasági eseményekről ami a világban zajlik. Fogadják a 3.részt !

Im Januar ging es munter weiter - Budapester Zeitung

 

Infláció

Magyarország GDP-je 2022 második felében zsugorodott, az infláció pedig felfelé száguldott. Mivel a gazdaság ki volt
téve a magasabb nyersanyagáraknak, a gyengébb külső keresletnek és a szűkebb finanszírozási feltételeknek. Az
alacsonyabb energiaárak és a várható dezinfláció 2023 második felétől fokozatos fellendülést indítanak el. A
költségvetési hiány az előrejelzések szerint továbbra is magas maradt.Ami a magas kiadási szinteket és az elmúlt
években elfogadott tartós bevételcsökkentő intézkedések hatását tükrözi. A reál-GDP 2022 negyedik negyedévében év/év 0,4%-kal zsugorodott, és a havi mutatók 2023 első negyedévében további csökkenésre utalnak.

Növekedés

EC Raises Hungary 2023 GDP Growth Forecast - XpatLoop.com

Az előrejelzések szerint az éves GDP-növekedés a 2022. évi 4,6%-ról 2023-ban 0,5%-ra lassul, majd 2024-ben az alacsonyabb energiahordozóárak és a várható dezinfláció hatására 2,8%-ra gyorsul. A fogyasztás az előrejelzések szerint 2023-ban visszaesik. De 2024-ben a reáljövedelmek alakulása miatt ismét növekedhet. 2022-ben és 2023 év elején Magyarország államadóságát és beruházásait a 16% és 14,0%-os Magyar Államkötvényekbe fektetett pénzből és dolláros kötvénykibocsátásokkal próbálta meg fedezni. Az S&P Global Ratings BBB-ről BBB-ről BBB-re rontotta Magyarország államadós-besorolását egy tervezett felülvizsgálat során, január végén, ami februárban és márciusban is kihatott az országra. Ezen időszak alatt maradtak a következők, kamatstop, az élelmiszer árstop és a 18%-os egynapos betét. Magyarország fenntartotta 13%-os jegybanki alapkamatát. Amiről ugyan belengette a márciusi kamatdöntő ülésen, hogy enyhíteni fogja, de a magas infláció miatt bizonyára megvárja, a FED június 14-i és az EKB július végi kamatdöntő ülését.

Majdnem tíz éve nem láttunk ilyet: veszteséges volt tavaly az MNB - Portfolio.hu

Jegybank

A jegybank abban reménykedik, hogy a most megugrott inflációs hatások hamarosan lehűlnek és év vére akár egyszámjegyű infláció is várható. Természetesen a Jegybank kész a korrekcióra és alapkamat csökkentésre, ha azt látja, hogy a folyó államháztartási hiány egyre növekszik és szükséges a szigorítás mérséklése, hogy a Magyar GDP növekedjen.

Állam háztartási hiány

Hungary Budget Overruns Are Becoming an Issue for Investors

forrás:Bloomberg

Az állam háztartási hiány 2022-ben és 2023-ban is továbbra is magas maradhat. akár a GDP 6,2%-nál magasabb is lehet, amit az energiaválsággal kapcsolatos nyomás és a világjárványt követően elfogadott expanzív politikák okoztak. Hazánk inflációja áprilisban 25,2%-ról 24,0%-ra Viszont jó hír, hogy 899 millió euró volt a termékkülkereskedelmi többlet márciusában Az export euróban számított értéke 16, az importé 2,1%-kal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál.

A termék-külkereskedelmi egyenleg 1,7 milliárd euróval javult. Az előző hónaphoz viszonyítva a külkereskedelmi termékforgalom szintje az exportoldalon 11, az importoldalon 8,5%-kal nőtt. A kivitel értéke 14,1 milliárd eurót (5413 milliárd forintot), a behozatalé 13,2 milliárd eurót (5061 milliárd forintot) tett ki.

Ha kérdése van, vagy befektetne, keressen bátran:

 Telefonon:0670-605-1490

• skype-on:koncz.peter@portfolife.hu 

emailben:koncz.peter@portfolife.hu

• másodlagos email: koncz.peter@biztoshozam.hu

Ha tetszett akár egy kis részlet is vagy a Magyar Államkötvényéről, meglévő vagy leendő befektetéseiről vagy biztosításairó szeretne többet tudni, bátran vedd fel vagy a Biztoshozam.hu csapatával a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika, nyugdíjtervezés elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kapsz és tudsz majd a saját befektetéseiben, megtakarításaiban diverzifikáltan dönteni.

A szuperkötvénynél is több pénzt lehetett keresni ezekkel - Napi.hu

Szeretnél egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretnéd átnézetni meglévő biztosítását, értékpapírját?

Nincs más dolga csak regisztrálj ide kattintva!