7% plusz az apró a Macy’s-től Önöknek avagy 2023 lehetősége fix dolláros kamatokban

Fix 7% dollárban

Január 01-én mindenki nem győzi kipihenni a tavalyi fáradalmakat, a pezsgőt, a bulit, a szilvesztert és a bejglivel megtömött  hasi fájdalmakat. De más fájdalmakra is keresi a gyógyírt, ez pedig az infláció.  Egyik megoldásnak mindenképp valami fix kamatozású kötvényt javasolnék, ha már infláció és diverzifikálunk. Diverzifikálás egyenlő porlasztás, azaz ne egy helyre tegye a pénzét. Nézzen körül a világba először milyen valutába tegye azt. Hol mekkora az infláció. Magyarországon sajnos idén elég magas lett, míg Törökországban  2022 novemberében az 83% volt, addig nálunk átlagosan 22,5 százalékkal haladták meg a fogyasztói árak novemberben az egy évvel korább szintet. Ennek legfőbb oka a háztartási energia és az élelmiszerek árának emelkedése volt. Régiós összehasonlításban is egészen elképesztő a különbség: a szomszédos országok között Szlovákia inflációja 15,1 százalék, Ausztriáé 11,1, Szlovéniáé 10,8 lett. De nézzünk egy kicsit tovább a tengerentúlra . Az Amerikai Egyesült Államokban novemberben az éves infláció 7,1% volt, amely ugyan bőven meghaladja a Fed által kívánatosnak tartott 2%-os szintet, de jelentős esést jelent az októberi 7,7%-hoz képest, és alulmúlja az elemzők által várt 7,3%-ot is.

Hungary Inflation November 2022

Vagyis jóval alacsonyabb az infláció az Egyesült Államokban mint, hazánkban. A dollár gyengült is az euróhoz képest. Ami velejárója annak hogy vételi ponton tartózkodik (már csak azért is mert a FED nem tervez további drasztikus kamatemeléseket), tehát érdemes dollárban gondolkodni hosszútávon befektetésben. Ráadásul 7% körül. Azt gondolnánk ilyen megoldás nincs. De van csak kicsit körül kell nézni a vállalati kötvények világában.

Vajon volt-e olyan, hogy egy vállalatnak hitel kellett és ezért dollárban 7% körüli kamatot ígért.

Are major bank hybrids really yielding 7%?

Válasz egy egyszerű igen lenne. De nézzük is meg konkrétan melyik esetről van szó. A Macy’s vállalat 1998-ban kötvényeket bocsátott ki. A Macy’s  egy amerikai áruházlánc, amelyet Rowland Hussey Macy alapított 1858-ban. 1994-ben a cincinnati székhelyű Federated Department Stores részlegévé vált. Amelyen keresztül a Bloomingdale’s áruházlánchoz kapcsolódik. A  holdingot 2007-ben Macy’s, Inc. névre keresztelték át. 2015-ben a Macy’s volt a legnagyobb amerikai áruházlánc a kiskereskedelmi forgalom alapján. A Macy’s  csoport 21 államban mintegy 187 áruházat üzemeltetnek. A Macy’s áruházak a közepes és magasabb árfekvésű piacot célozzák meg, női, férfi és gyermekruházatot és kiegészítőket, háztartási cikkeket, lakberendezési cikkeket és bútorokat kínálnak. A vállalat két, közvetlenül a vásárlóknak szóló kiskereskedelmi tevékenységet is folytat. 1998-ban megszorult és tőkére volt szüksége amelyet 2028. február 15-én fizet vissza. Igaz bármikor értékesíthető. Jelenleg 97,69%-on áll a kötvény.

Rupee may slide to 80 per US dollar by June-end, say analysts | Mint

Tehát az egyik megoldás a  Macy’ s vállalat kötvénye lehet.

Macy’s Retalil Holdings, azaz a ruházati kiskereskedő évi 7%-os fix kamatot fizet dollárban, minden év február 15-én. Pontosítva mégegyszer most 97,69%-os árfolyamon áll és már 3000 USD-nek megfelelő összeggel megvásárolható.

A kötvény 100%-os árfolyamon jár le. 2028.02.15-én és 1998-ban lett kibocsájtva 300 millió dollár értékben. 1980-ben, az alapításkor, a Macy’s aligha volt az a lánc, amely ma. Abban az évben a McKinsey&Company listáján szereplő 10 legjobb amerikai kiskereskedelmi vállalat közül négy áruházlánc volt, de a Macy’s nem tartozott közéjük. Sorsdöntő döntések sorozata révén a Macy’s országos kiskereskedelmi vállalattá és az ország, ha nem a világ legnagyobb áruházává vált. 3000 dollár az forintban 1125.000 forint 375 forint/USD árfolyamon.

Macy’s-ről napjainkban

These 14 Macy's stores in the Dallas-Fort Worth area have now reopened -  CultureMap Fort Worth

A ruházati boltról napjainkban nem sokat hall a Magyar vásárló. De engedje meg, hogy egy-két hírt itt megosszak. 2021 augusztusában a Macy’s bejelentette, hogy partnerséget köt a Toys “R” Us-szal, hogy 2022-től kezdve játékboltokat nyissanak a Macy’s üzleteiben. 2021 novemberében a Macy’s bejelentette, hogy ingyenes oktatási programot indít, és 15 dollárra emeli a vállalati alapbérét óránként.

Macy's in New York - NewYork.co.uk

A Macy’s-nek alacsony, mindössze 1,1 nettó adósság/ EBITDA aránya van. EBIT-je pedig a kamatkiadások 11,5-szeresét fedezi. Tehát azt lehet mondani, hogy az adósságai nem fenyegetik jobban, mint az elefántot az egér. További jó jel, hogy a Macy’s tizenkét hónap alatt 24%-kal tudta növelni EBIT-jét, ami megkönnyíti az adósság visszafizetését.

Ha nyereséggel szeretnél befektetni minden minden út a Biztoshozamhoz visz.

Pontosabban a www.biztoshozam.hu szakértőjéhez. Látod ilyen könnyedén is lehet beszélni a pénzügyekről. Személyesen még hatékonyabbak tudunk lenni így már csak ennyi maradt hétre:

Fókuszkönyv - Portfolife

Jogi nyilatkozat:

Ezek az adatok kizárólag termékinformációként szolgálnak, és nem értelmezhetők sem ajánlatként, sem meghatározott pénzeszközök eladására, ill. vételére történő felhívásként vagy ajánlásként a nevezett pénzeszközök, eszközosztályok, országok, ágazatok, kibocsátók stb. javára. Nem vállalunk felelősséget a megadott adatok helyességéért és teljességéért.

Ha kérdése van, vagy befektetne, keressen bátran:

 Telefonon:0670-605-1490

• skypon:koncz.peter@portfolife.hu 

emailben:koncz.peter@portfolife.hu

• másodlagos email: koncz.peter@biztoshozam.hu

Ha tetszett akár egy kis részlet is, bátran vegye fel vagy a Biztoshozam.hu csapatával a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika, nyugdíjtervezés elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kap és tud majd a saját befektetéseiben, megtakarításaiban diverzifikáltan dönteni.

Nyugdíjbiztosítás jellemzői szakértő segít

Szeretne egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretne átnézetni meglévő biztosítását, értékpapírját?

Nincs más dolga csak regisztráljon ide kattintva!