Nyugdíjrendszer: Mint a pilótajáték?

Nyugdíjrendszer: Mint a pilótajáték?

A minap,amikor egy megbeszélést tartottunk rendkívül érdekes gondolat röppent fel. Arról beszéltünk, hogyan lehetne még hatékonyabban szemléltetni a nyugdíj problémát. És végül párhuzamba hoztuk a nyugdíjrendszer működését és a pilótajátékot. Érdekesen hangzik? Tartson velünk és jönnek a részletek!

Kártyavár

 

Mi a pilótajáték?

Bár sokan hallottunk a pilótajáték fogalmáról mégis kevesen tudjuk csak pontosan megfogalmazni. Ez egy olyan hierarchikus pénzügyi rendszer, ahol a frissen belépett tagok díjaiból fizetik ki a korábbi tagokat.

Magyarországon is akadtak ilyenek, de előbb-utóbb minden ilyen rendszer elbukik. A leglényegesebb ismérve, hogy nincsen mögötte semmilyen kézzel fogható profit a rendszerben csak a növekvő taglétszám miatt lehet életképes ideig-óráig.

A köznyelvben a pilótajáték vagy piramisjáték egy elég negatív töltetű szó, nézzük most a nyugdíjrendszert!

Megkezdi a kormány a 13. havi nyugdíj fokozatos visszaépítését: mutatjuk,  mire lehet számítani - HelloVidék

A nyugdíjrendszer működése

Ahogy korábban már sokszor beszéltük a nyugdíjrendszer egy felosztó-kirovó rendszer. A lényege, hogy az állam adót szed be, amelyből finanszíroz sok mindent, többek között az állami nyugdíjakat is. És mint egy ilyen rendszer egyértelműen csak addig lehet működőképes, amíg a bevételek magasabbak, mint a kiadások.

Elég régen jelenlévő pénzügyi rendszerről beszélünk, hiszen a mai nyugdíjrendszer alapjait a német vaskancellár Otto von Bismarck fektette le, amelyet 1889-ben fejezett be.

Kicsit belegondolva a rendszer úgy tudott eddig fentmaradni, hogy azóta több háború is volt. Elég csak az I. és II. világháborúra gondolni, amikor államok mentek tönkre és rengeteg ember halt meg. Ilyenkor értelemszerűen nem kellett nyugdíjat fizetni.

Most, hogy beszéltünk mind a két rendszerről nézzük csak meg a hasonlóságokat!

Otto von Bismarck DISNEY by ViniSalesi on DeviantArt

 

Egy mai cikk pont erről szól .

2021.03.16.

“Majdnem 40 ezer olyan idős ember él Magyarországon, akinek alaposan meg kell néznie, mi mennyibe kerül. Az ő nyugdíjuk ugyanis nem éri el még az 50 ezer forintot sem – írja az atv.hu. A Magyar Államkincstár februári adatai szerint a 2020-as év átlagnyugdíját, amely 142 ezer forint volt, a kétmillió nyugdíjasból nem egészen minden második nyugdíjas kapja csak meg.”-Forrás:atv.hu és napi.hu

Nyugdíjrendszer - Generali Önkéntes Nyugdíjpénztár

Nyugdíjrendszer és pilótajáték hasonlóságok

Már a két leírás is számos érdekességet tartogatott, de most összegezzük, hogy milyen hasonlóságokra gondoltunk:

  • mindkettő egyfajta pénzügi rendszer
  • egyik sem tartható fent a jelenlegi feltételek szerint a végtelenségig
  • sok pénz kerül(het) mindkettőbe és nem biztos számunkra a kifizetés (ha elhaláloznánk nyugdíjas korunk előtte, akkor nincs nyugdíj, mert az özvegyi nyugdíj messze nem egyezik meg vele)

Persze különbségek is vannak ezt nem vitatjuk, hiszen a nyugdíjrendszerbe kötelező bekerülni. és nem egyszeri nagy összeget kell fizetni, hanem kisebbet, de azt folyamatosan.

Viszont ahogy halad előre az idő a nyugdíjrendszer úgy lesz egyre kevésbé kedvező számunkra, és gyorsan tegyük hozzá, hogy már a mai nyugdíjasoknak sem rózsás az életük. Mit lehet tenni?

spórolás - Blikk

A megoldás

Kézenfekvő és egyszerű a megoldás. Élvezzük, hogyha kapunk (vagy kapni fogunk) állami nyugdíjat, és mellett mindenképpen készüljünk arra, hogy magunknak kell privát tervvel előállni. Rendszerszinten ugyanis ezt a problémát nem nagyon lehet orvosolni. Számos konkrét megoldás létezik a nyugdíj megtakarítások közül, így előre nem lehet megmondani, hogy Önnek konkrétan melyik megoldást javasoljuk.

Ehhez előbb szükség van egy személyes megbeszélésre az adatok egyeztetéséhez.

Szeretne egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretne átnézetni meglévő biztosítását, értékpapírját, és gondoskodni a nyugdíjas éveiről?

Nincs más dolga csak regisztráljon ide kattintva!

Mi válaszolunk a kérdéseire és tájékoztatjuk a piaci lehetőségekről.

Ön készen áll, hogy felvegye velünk a kapcsolatot?

Jogi nyilatkozat:
Ezek az adatok kizárólag termékinformációként szolgálnak, és nem értelmezhetők sem ajánlatként, sem meghatározott pénzeszközök eladására, ill. vételére történő felhívásként vagy ajánlásként a nevezett pénzeszközök, eszközosztályok, országok, ágazatok, kibocsátók stb. javára. Nem vállalunk felelősséget a megadott adatok helyességéért és teljességéért.
Ha kérdése van, vagy befektetne, keressen bátran:

• Telefonon:06706051490
• skypon:koncz.peter@portfolife.hu
• emailben:koncz.peter@portfolife.hu
• másodlagos email: koncz.peter@biztoshozam.hu

Ha tetszett akár egy kis részlet is, bátran vegye fel vagy a Biztoshozam.hu csapatával a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika, nyugdíjtervezés elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kap és tud majd a saját befektetéseiben, megtakarításaiban diverzifikáltan dönteni.