A fekete péntek hatásai a piacra – avagy miért is fektess be az Amazonba, az Alibabába és a Google részvényébe

Gondolom tudtad és tisztában vagy vele, hogy a “fekete péntek” valójában az USA-ból származik. Viszont mára Németországban is egyre több üzletkötő is ad hasonló kedvezményeket, hiszen csábítja őket a piac és az online adta lehetőségek.

A németek szeretnek vámmentesen importálni Amerikából. Igaz  lassan több Burger üzlet (Mc Donald’s,Burger King , KFC) üzlet van Berlinben, mint bármely közepes méretű amerikai városban . Időbe telt a Halloween meghódítása is, de közben az USA-ból származó nap a német gyerekekkel is kedvelt lett.

letöltés (2)

Több mint 50 éve létezik az USA-ban a fekete péntek, 1961-ben Philadelphiában kezdték megtartani először. A fekete péntek mindig a hálaadás napját követő nap, amely mindig november negyedik csütörtökén zajlik. A hétvége hagyományosan a családé, a péntek a pihenőnap. Ilyenkor  a kedves kiskereskedők is  úgy gondolják, hogy remek lehetőség adódik annak, hogy a családokat leráncigálni  a kanapéról, és az üzletet, üzletbe súlyos kedvezményeket tegyenek és számos engedménnyel gazdagítsák az ügyfeleket. Mostanában ez annyira jól sikerült, hogy több városis c csatlakozott Németországban a kedvezményekhez, több helyen például már reggel ötkor nyitnak a reggel 9-kor nyitó üzletek. Németországban először Pfennigfuchservolt aki csatlakozott a Fekete Péntek akcióhoz

Egyébként a ennek a napnak semmi köze a Németországi a fekete péntekhez. Ugyanis az 1929-es tőzsdei összeomlással kapcsolatban gyakran a szülök és a felnőttek, idősek  ugyanezt értik. Igazából az  csütörtökön volt, és csak egy nappal később érkezett az időeltolódás miatt a német pénzügyi központba meg. Magyarországon is a Fekete Péntek kereskedelmi szempontból egyértelműen az egyik legsikeresebb nap, amely minden évben hatalmas tömegeket vonz a boltokba, vagy épp a számítógépek elé. Ez az a nap, ami évről évre nem csak a gazdasági elemzőket, hanem az egész világot megdöbbenti, olykor egészen ijesztő adataival.

Németországban ezen a napon a férfiak hat euróval többet költenek, mint a nők

Az online boltoktól eltérően a németországi üzletekben a fekete péntek a karácsonyi üzlet csúcspontját november hozz meg. “Számunkra az utolsó értékesítési nyitott vasárnap karácsony előtt még mindig az év egyik legfontosabb napja” – nyilatkozta Busch-Petersen Berlin-Brandenburg polgármestere. Az üzletnek egyszerűen az az előnye, hogy az ügyfelek azonnal magukkal viszik az árukat, és nem kell aggódniuk a szállítási problémák miatt.

chart_all_Amazon

Amazon részvény alakulása

Az internetes kereskedelemben a fekete pénteki hétvége minden évben erősebbé válik. A városokban megszokott a nagy leértékeléssel nyitó üzletek előtt órák hosszat várakozó emberek sora. Amikor bejutnak, a vásárlók lerohanják a boltot és amit tudnak, megragadnak, mivel a legvonzóbb termékekből rendszerint csak néhány darab van. Mindez időnként sérülést, olykor halált is okoz: 2008-ban például Amerikában (akkor november 28-ára esett a fekete péntek) egy bolti alkalmazottat halálra tapostak az egyik New York-i Wal-Mart üvegajtaját az öt órai nyitás előtt percekkel beszakító vásárlók.

Egy hagyományosan erős akciós naphoz képest akár tízszeres forgalmat is hozhat a fekete péntek a hazai webáruházaknak, az átlagos kosárérték a 36 ezer forintot is elérheti – írta a Világgazdaság a piaci szereplőktől és piackutatóktól származó adatok alapján kedden.

Az e-kereskedelemben évről évre fontosabb az ünnepi szezon, amelyet a karácsonyi bevásárlás mellett a Black Fridayre (fekete péntekre) időzített jelentős, olykor 80-90 százalékos árengedmények is fűtenek. Míg korábban az éves webes forgalom ötöde, addig tavaly már közel a harmada bonyolódott le november-decemberben, és az idén még nagyobb arány várható a lap szerint.

mn_1511262626Aqua_black_friday

 

A legnépszerűbb termékek a webshopokban a tévék, az okostelefonok és a játékkonzolok, de a botmixertől a mosógépig a háztartási gépek is kelendőek, és a hagyományos építő- és társasjátékok is keresettek.

Becslések szerint a hazai online kereskedelem az idei év végére 360 milliárd forint fölé emelkedik- írta a Világgazdaság.

Fekete Pénteket tart a Google is a Play áruházban, szinte ingyen adnak prémium játékokat.

Az eNET Internetkutató napokban készített online felmérése szerint tavaly csaknem 2,1 millió felnőtt magyar internetező vásárolt a fekete pénteki akciókban, idén pedig már meghaladja a 3,3 milliót azoknak a száma, akik tervezik, hogy akár online, akár offline módon igénybe veszik a kínált akciókat.

Melbourne, Australia - May 23, 2016: Close-up view of Google apps on an Android smartphone, including Chrome, Gmail, Maps.

Ha tetszett akár egy kis részlet is, bátran vedd fel vagy a PortfoLife céggel a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kapsz és tudsz majd a saját befektetéseidben dönteni diverzifikáltan.

e-logo-portfolife_light

Szeretnétek egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretnétek átnézetni meglévő biztosításotok?

Nincs más dolgod csak regisztrálj itt!

 Itt megteheted!

vagy akár

 Itt is megteheted!