A Microsoft Corp. részvényei közel nyolc év óta a legjobb hetet produkálták

Microsoft és az OPen AI

A Microsoft Corp. részvényei közel nyolc év óta a legjobb hetet produkálták (9,53% plusz), mivel a Silicon Valley Bank összeomlása és az OpenAI ChatGPT népszerűsége a befektetőket a már befutott technológiai név felé terelte, akik a következő nagy dologban érdekeltek. A  vállalat növekedést jósolt a felhő üzletágában. A technológiai óriás nem csak a Silicon Valley Bank múlt pénteki bezárásának haszonélvezője volt. Hanem egyenesen egy megoldás mivel a befektetők biztonságot kerestek a már ismert technológiai nevekben és a profitált a magánkézben lévő Open AI mesterséges intelligenciával foglalkozó vállalatba történt jelentős befektetéséből is. Amely a ChatGPT AI modelljének népszerűségének növekedésével gyorsan ismertté válik.

Hihetetlen újítást jelentett be a Microsoft: e-maileket ír és  prezentációkat készít helyettünk a mesterséges intelligencia - Portfolio.hu

Finanszírozás

Az SVB-károsultak rövid távon valószínűleg hatással lesznek egyes szoftvereladásokra. Illetve arra, hogy a startupok hogyan finanszírozhatók hosszú távon
A Microsoft már beépíti a ChatGPT-t a Bing keresőmotorjába és az Office 365 Copilotba. Amely a nagy nyelvi modelleket a felhasználó adataival kombinálja a termelékenység növelése érdekében. A Copilot rendszer a ChatGPT legújabb verzióját, a GPT-4-et használja, amelyet az OpenAI a múlt héten adott ki.
Míg a Federal Deposit Insurance Corp. és a Federal Reserve a múlt hétvégén sürgősségi intézkedéseket hozott a Silicon Valley Bank 250.000 dollár feletti betétjeinek biztosítására. A regionális bankszektorban folytatódó turbulencia, mint például a First Republic Bank (FRC) 30 milliárd dolláros bankszektorból való 30 milliárd dolláros infúziója, a befektetőket a technológiai szektor bevált neveinek biztonságába szorította. Mivel a Nasdaq indexe 4,5% -kal nőtt a héten, szemben az S&P 500 index 1,6% -os nyereségével.

OPEN AI azaz a mesterséges intelligencia mekkora úr !

A részvények 6,5%-ot emelkedtek a héten a megjelenés hatására, miután a vállalat bejelentette, hogy 10 milliárd dolláros, többéves tőke- és partnerségi megállapodást kötött az OpenAI-val.
Az OpenAI-t némi kritika érte a kiadás részleteinek titkossága miatt, miután nonprofit cégből for-profit céggé vált.

A Microsoft részvényeinek teljesítménye:

Microsoft Stock Price Forecast. Should You Buy MSFT?

Annak ellenére, hogy a világ egyik legrégebbi és legértékesebb technológiai vállalata, a Microsoft sem volt immunis az ágazatot tavaly sújtó nagy eladási hullámra. A 2022-es év folyamán a Microsoft részvényei több mint 28%-ot estek.

Bár ez nem egy nagyszerű eredmény a befektetők számára. De lényegesen jobb, mint néhány nagynevű versenytársuk, köztük a Meta (-64,45%), az Alphabet (-39,15%) és az Amazon (-50,71%) árfolyama. Eddig 2023-ban a Microsoft szerencséje kezdett megfordulni. A legtöbb versenytársához hasonlóan a Microsoft is fokozott hangsúlyt fektetett idén a hatékonyságra, és januárban bejelentette, hogy 10.000 alkalmazott elbocsátását tervezi.

Ez a bejelentés erősítette a részvények árfolyamát, mivel a részvényesek alacsonyabb működési költségekre és remélhetőleg nagyobb nyereségre számítottak.

De nem csak az elbocsátások emelték a Microsoft részvényárfolyamát.

Az OpenAI ChatGPT mesterséges intelligencia nyelvi modellje viharszerűen meghódította a technológiai világot. Amely a Microsoft  vállalat egyik korai befektetője volt. Idén január végén a Microsoft bejelentette, hogy megduplázza ezt a befektetést, és 10 milliárd dolláros készpénzinjekciót ad az OpenAI-nak.  Az üzlet részeként a Microsoft megkezdte a ChatGPT technológiájának integrálását a termékcsaládjába, beleértve a Bing keresőt és a Microsoft Teams-t is.

Mindez a Microsoft részvényesei számára egy szolid 2023-as évkezdetet eredményezett. A részvény e heti  piaczárásig 12-41%-os emelkedést mutatott,  ebben az évben 16,52%-os nyereséggel. Ez valószínűleg, legalábbis részben, a ChatGPT legújabb generációjának – GPT-4 – megjelenésének köszönhető.

Lapsus$ hackers leak 37GB of Microsoft's alleged source code

A ChatGPT-4 kiadásának részletei

A ChatGPT-4 képzési adathalmaza lényegesen nagyobb, mint az előző verzióé, a ChatGPT-3.5-é. Ez elméletileg sokkal jobbá teszi a kimenetet, de az OpenAI most ellentmondásos módon lezárta a forráskódját (erről egy perc múlva többet), így ezt senki sem tudja részletesen megvizsgálni. A ChatGPT-4 most már képes elemezni és generálni a tartalmat kép és szöveg formájában is. Az egyik példa, amit láttunk, hogy elküldünk a ChatGPT-nek egy képet a hűtőszekrény tartalmáról, majd megkérjük, hogy a tartalom alapján állítson össze egy étkezési tervet. A szóhatár jóval magasabb. A GPT-3.5 3000 szavas válaszokra volt korlátozva, míg a GPT-4 már akár 25.000 szavas válaszokat is képes adni.

What is GPT-4 and how does it differ from ChatGPT? | OpenAI | The Guardian

Ez a legújabb kiadás lehetővé tette az OpenAI számára, hogy az algoritmuson bütyköljenek, az eddig a felhasználóktól kapott hatalmas mennyiségű adat és visszajelzés alapján. Az OpenAI szerint a legújabb verzió 82%-kal kisebb valószínűséggel ad választ a letiltott tartalomra. Emellett állítólag 40%-kal tényszerűbb is.

Az OpenAI bezár

Az új kiadás legnagyobb újdonsága azonban az, hogy az OpenAI nyílt forráskódú nonprofit cégből profitorientált vállalkozássá vált. A legutóbbi kiadás nagyon kevés részletet közölt a ChatGPT-4 kulisszák mögötti készítéséről, mivel a vállalat mostantól védettnek tekinti a technológiáját. Ez sokak szemöldökét felhúzta, köztük Elon Muskét is. A Twitteren tette fel a kérdést, hogy miként lehetett egy cégnek megengedni, hogy nonprofit cégként milliókat gyűjtsön (beleértve a saját bevallása szerint magától  Elon Musk-tól származó 100 millió dollárt), majd hogyan válhatott át nyereséges céggé.

Ez jó hír a Microsoft részvényesei számára, mivel ez azt jelenti, hogy a vállalat által nagyban támogatott technológiát kevésbé valószínű, hogy a versenytársak lemásolják. Azok számára azonban, akik hisznek a mesterséges intelligencia erejében (és potenciális veszélyeiben), ez egy olyan megoldásnak tekinthető, amely a játékokat megváltoztató technológiát néhány befolyásos ember kezében tartja.

Microsoft OpenAI: Microsoft to invest 10 billion in OpenAI as tech race  heats up - The Economic Times

Mit jelent az AI átrendeződése a befektetők számára?

Még messze vagyunk attól, hogy bárki is “győztesnek” nyilváníthassa a mesterséges intelligencia versenyét. Valójában nem valószínű, hogy valaha is egyetlen vállalat monopóliummal rendelkezne a mesterséges intelligencia területén, és a trösztellenes jogszabályok célja, hogy ez ne történhessen meg. Valószínű, hogy az AI-térség nagyjából úgy fog kinézni, mint most az internet és a közösségi média. Sok vállalat számára lesz lehetőség, hogy jelentős nyereséget termeljen a részvényeseknek, de egyesek jobban fognak járni, mint mások.

A keresés remek példa erre. A Google anyavállalata, az Alphabet nem rendelkezik monopóliummal a teljes technológiai szektorban, de a keresés terén igen. Az Amazon messze a legnagyobb piaci részesedéssel rendelkezik a felhőalapú számítástechnikában.

A Microsoft számos területen játszik, és az AI-technológiához való hozzáférésük révén számos különböző területen megelőzhetnek másokat. Bárki, aki használta már a Bing chatbotját, elmondhatja, hogy még nem tartanak ott, de a jövőben ez megtörténhet.

OpenAI Unveils a Powerful, Cost-Effective, and User-Friendly Embedding Model

Javaslat

Vásároljon egyedi értékpapírszámlára Microsoft részvényt, Nem árt tudni, hogy minimum 1 millió forinttól már tud vásárolni Microsoft részvényt amit érdemes diverzifikáltan arany és kötvények mellett elhelyezni. Egymillió forint az kb 2518 euró azaz 2687 dollár. Egymillió forintért kb 9 db részvényt tud most(2023.03.18-án darabja 279,43 usd) vásárolni.  Ne feledjük a  Microsoft vezető szerepet tölt be a mesterséges intelligencia és a felhőalapú számítástechnika virágzó területein.

How Will the New ChatGPT and Open AI Revolutionize the Business Landscape?

Jogi nyilatkozat:

Ezek az adatok kizárólag termékinformációként szolgálnak, és nem értelmezhetők sem ajánlatként, sem meghatározott pénzeszközök eladására, ill. vételére történő felhívásként vagy ajánlásként a nevezett pénzeszközök, eszközosztályok, országok, ágazatok, kibocsátók stb. javára. Nem vállalunk felelősséget a megadott adatok helyességéért és teljességéért.

Ha kérdése van, vagy befektetne, keressen bátran:

 Telefonon:0670-605-1490

• skypon:koncz.peter@portfolife.hu 

emailben:koncz.peter@portfolife.hu

Ha tetszett akár egy kis részlet is, bátran vegye fel vagy a Biztoshozam.hu csapatával a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika, nyugdíjtervezés elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kap és tud majd a saját befektetéseiben, megtakarításaiban diverzifikáltan dönteni.

Nyugdíjbiztosítás jellemzői szakértő segít

Szeretne egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretne átnézetni meglévő biztosítását, értékpapírját?

Nincs más dolga csak regisztráljon ide kattintva!