Az arany ára 2023-ban minden idők legmagasabb szintjére emelkedhet

az arany ára

2022-ben a magasabb kamatlábak és a dollár felértékelődése rányomta  a bélyegét az arany árfolyamára. Bár az infláció az elmúlt évtizedek legmagasabb szintjén volt, az arany ára alig mozdult. Nitesh Shah, a Wisdom Tree árupiaci szakértője szerint azonban az arany most minden idők legmagasabb szintje felé tarthat.

Nitesh Shah, Wisdom Tree

Nitesh Shah, Wisdom Tree: “Az arany iránti befektetői hangulat jelentősen javult.”

A kamatlábak alakulása 2022-ben az arany árfolyamára nehezedett. Magasabb kamatlábak nélkül “az arany a magas infláció miatt sokkal magasabb szinten kereskedne” – írja Nitesh Shah, a Wisdom Tree európai áru- és makrokutatási vezetője egy aktuális piaci kommentárban. A 2022-es év vége óta azonban a trendforduló jelei mutatkoznak, például az amerikai dollár veszített értékéből, ami némi lélegzetvételhez juttatta az aranyat. “Továbbá, ami talán a legfontosabb, a befektetők arany iránti hangulata jelentősen javult” – mondta Shah.

Goldpreis: So hoch steigt das Edelmetall vor der nächsten Korrektur - BÖRSE  ONLINE

Várakozás

Az ETP-szolgáltató Wisdom Tree szerint az arany 2023 végére elérheti az unciánkénti 2082 dolláros árat. Ami megdöntené a korábbi nominális történelmi csúcsot (2061 dollár 2020 augusztusában). “Konszenzusos forgatókönyvünk azt feltételezi, hogy az infláció tovább csökken. De továbbra is a jegybanki cél felett marad, az amerikai dollár leértékelődik és a kötvényhozamok tovább csökkennek” – magyarázza Nitesh Shah, hozzátéve: “Idén egyértelműen felfelé van a kockázat, ha recesszió következik be. Ennek oka, hogy gazdasági és pénzügyi stressz idején az arany nagyon kívánatos eszköz, így egy recesszió tovább táplálhatja a fém iránti hangulatot”.

Goldpreis - Gold Chart

Árfolyam

Az arany ára jelentősen csökkent a hét elején, miután Jerome Powell, az amerikai jegybankelnök jelezte, hogy nagyobb kamatemelésre van kilátás. Péntek délután a londoni értéktőzsdén 1869,64 dolláron kereskedtek a nemesfém  unciájával (31,1 gramm). Ez mintegy 0,77 százalékkal kevesebb, mint a hét eleji.

Kedden a FED elnöke gyorsabb ütemű kamatemelést helyezett kilátásba. “A közelmúlt gazdasági adatai jobbak voltak a vártnál, így a kamatcsúcs valószínűleg magasabb lesz, mint korábban gondoltuk” – mondta Powell az amerikai szenátus bankbizottsága előtt. “Ha az adatok összessége azt sugallná, hogy gyorsabb szigorítás indokolt, készek lennénk a kamatemelések ütemének növelésére”.

Old Prospector Panning For Gold In A Western Sunset Stock Photo - Download  Image Now - iStock

Az arany befektetés előnyei

Íme, pár fontos szempont az arany mellett:

  • Az arany relatív értéke hosszú távon tartja magát. Kimutatások szerint, ma egy átlagfizetésből ugyanannyi aranyat tudnánk venni, mint 100 éve. Ez a stabilitás az előnye, amelyre most nagy hangsúly érdemes fektetni.
  • Nem kell fizikai aranyban gondolkozni feltétlenül, hiszen a különböző ETF-ek mellette, választhatjuk az aranybányász vállalatok részvényeit is, mint például: a torontói központú Barrick Gold Corporation,
  • Jó időszakokban nem csak értékálló, hanem magas nyereséggel kecsegtet, hiszen Az arany például 2002 novembere és 2012 októbere közötti 10 éves időszakban 441,5%-os teljes árfolyam-emelkedéssel felülmúlta az S&P 500 indexet.

Ez utóbbi az igazán fontos talán, hiszen most aztán kimondottan krízishelyzet ütötte fel a fejét, és megvizsgálva korábbi ilyen szituációkat, az arany rendre felülteljesített a mértékadó indexeken.

Chinese gold scam: Gilt complex about Chinese gold - The Economic Times

Miért fontos most az arany befektetés?

Igazság szerint számos olyan gazdasági tényező van most, amely miatt elengedhetetlen, hogy biztonságos és nyereséges befektetést találjunk magunknak:

  • az orosz-ukrán háború
  • az orosz tőzsde bezárása
  • a forint gyengülése az euróhoz képest
  • a rendkívül magas infláció

gold vs bloomberg commodity index

Még gazdasági oldalakat sem szükséges olvasni, hogy érezzük ezeket a hatásokat, hiszen olyan szintű áremelkedések zajlanak főleg az élelmiszer piacon tavaly november óta, amely szinte példátlan. És ez a folyamat most sem fog enyhülni, sőt.

Az egyetlen lehetőség, hogyha olyan biztonságos és nyereséges helyre fektetjük a tőkénket, amely lehetővé teszi, hogy kevésbé érezzük meg ezeket a hatásokat!

Javaslat havi megtakarítási lehetőség

Alacsonyabb árfolyam esetén nagyobb mennyiségű arany, magasabb árfolyam esetén kisebb mennyiségű arany vásárlására kerül sor. A Partner Bank FINE GOLD aranyát átláthatóság és rugalmasság jellemzi. A megőrzésre vonatkozó információk az online ügyfélszolgálaton keresztül áttekinthető módon és kényelmesen elérhetők.

Értékőrző trezorok - Értékőrző kincstár

  • Fizikai arany: vagyontárgy a bizonytalan időkre
  • Az aranyat 100%-ban fizikai állapotában Ausztriában őrizzük trezorban
  • Legkiválóbb minőségű arany: 24 karátos, 999,9-es finomságú színarany
  • Rövid idő alatt rendelkezésre áll értékesítéssel vagy kiszolgáltatással
  • Lehetséges a rendszeres aranyvásárlás

Ha nyereséggel szeretnél befektetni minden minden út a Biztoshozamhoz visz.

Pontosabban a www.biztoshozam.hu szakértőjéhez. Látod ilyen könnyedén is lehet beszélni a pénzügyekről. Személyesen még hatékonyabbak tudunk lenni így már csak ennyi maradt hétre:

Fókuszkönyv - Portfolife

Jogi nyilatkozat:
Ezek az adatok kizárólag termékinformációként szolgálnak, és nem értelmezhetők sem ajánlatként, sem meghatározott pénzeszközök eladására, ill. vételére történő felhívásként vagy ajánlásként a nevezett pénzeszközök, eszközosztályok, országok, ágazatok, kibocsátók stb. javára. Nem vállalunk felelősséget a megadott adatok helyességéért és teljességéért.

Ha kérdése van, vagy befektetne, keressen bátran:

 Telefonon:0670-605-1490

• skypon:koncz.peter@portfolife.hu 

emailben:koncz.peter@portfolife.hu

• másodlagos email: koncz.peter@biztoshozam.hu

Ha tetszett akár egy kis részlet is, bátran vegye fel vagy a Biztoshozam.hu csapatával a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika, nyugdíjtervezés elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kap és tud majd a saját befektetéseiben, megtakarításaiban diverzifikáltan dönteni.

Nyugdíjbiztosítás jellemzői szakértő segít

Szeretne egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretne átnézetni meglévő biztosítását, értékpapírját?

Nincs más dolga csak regisztráljon ide kattintva!