A Nutrien, mint egy lehetőség befektetés növénytermesztésben is

Nutrien, mint mezőgazdasági specialista

Az üzemanyag-, műtrágya- és növénytermesztés készpénzköltségét ellensúlyozó inputszolgáltatói finanszírozás jól jön a nehéz időkben. Hosszú távon azonban a gazdák számára is előnyös lehet. Marc Arnusch coloradói termelő, aki harmadik generációs gazdálkodóként közművelési és agrárvállalkozási tevékenységet folytat. Elmondta, hogy ezt a leckét nem  elég korán tanulta meg pályafutása alatt.

John Maman, a Nutrien Financial marketing- és értékesítési igazgatója szerint a fiatal gazdáknak olyan hitelezőkkel kell együtt dolgozniuk, amelyek fix kamatlábakat kínálnak. “Ha (a gazdák) rendelkeznek ezekkel a határidős szerződésekkel és tárgyalásokkal, az biztonságérzetet ad nekünk (a hitelezőknek)” – mondta.

Amerika és Kanada a növénytermesztésre és a a mezőgazdaságra szeretne a jövőben egyre többet építeni. Ezért fontos lett ezen országok számára az, hogy a mezőgazdaságot fejleszteni szeretnék akár hitelekkel is kombinálva a beruházást és az abban dolgozó farmereknek minél több támogatást adjanak.

Mezőgazdaság és a Nutrien szerepe

Mivel a világ népessége nemrégiben elérte a 8 milliárd főt, a világ élelmezése a bolygó határain belül jelentős kihívássá vált. Miközben az agrár-élelmiszeripari rendszer arra törekszik, hogy a növekvő világ számára élelmiszert, rostot és üzemanyagot biztosítson, a mezőgazdaságra nehezedő nyomás tovább növekszik. A globális konfliktusok, az infláció és az emelkedő élelmiszerárak fokozzák ezt a nyomást.

A mezőgazdasági megoldások kidolgozásához érdemi együttműködésre, az innovációk skálázására és a teljes értékláncot átfogó közös befektetésekre van szükség.

Nutrien to produce 'most potash ever' in 2022 - AGCanada - AGCanada

A Nutrien, mint a világ legnagyobb növénytermesztési inputanyagok, szolgáltatások és megoldások szolgáltatója, jó helyzetben van ahhoz, hogy az élelmezésbiztonság és az éghajlat-változással kapcsolatos intézkedések összefonódása körüli elkötelezettséget vezesse. Különösen, mivel a vállalat a fenntartható és termelékeny mezőgazdaságon keresztül a jövő táplálására összpontosít.

Nutrien Programja

A Nutrien a Carbon Program kísérleti projektjein keresztül együttműködik a termelőkkel, az értékláncban érdekelt feleivel, a kormányokkal és a nem kormányzati szervezetekkel. Azért, hogy támogassa a mezőgazdasági ágazatban a mérhető szén-dioxid-javulást pénzben kifejezhetővé  vált eszközeinek reális útjait. 2022-ben a Nutrien mintegy 685. 000 hektáron segítette az észak-amerikai szén-dioxid-kísérleti projektek megvalósítását a termelőkkel együttműködve, valamint mintegy 10 beszállítóval és downstream partnerrel együttműködve hajtotta végre a programot.

Nutrien Ag Solutions - CropLife

Nem árt tudni, hogy….

A Nutrien egy kanadai műtrágyagyártó vállalat, amelynek székhelye Saskatoonban található. A legnagyobb kálium- és a harmadik legnagyobb nitrogénműtrágya-gyártó a világon. Több mint 2000 kiskereskedelmi telephellyel rendelkezik Észak-Amerikában, Dél-Amerikában és Ausztráliában, több mint 23.500 alkalmazottal. 2018 januárjában 34 milliárd dolláros piaci kapitalizációval a Torontói tőzsdén és a New-Yorki tőzsdén jegyzik. 2022 júliusában a Nutrien bejelentette, hogy felvásárolja a brazil Casa do Adubo műtrágya kiskereskedelmi vállalatot, ezzel növelve terjeszkedését Latin-Amerikában.

A cég bevételének valamivel több, mint a fele kiskereskedelmi eladásaiból származik (kis és akár nagyobb termelőknek eladott tápanyagok, termékek, szolgáltatások, magok, termelési eszközök). Nagyjából 25%-a hamuzsír előállításból, szűk 20%-a nitrogén gyártásból, a maradék pedig foszfát és szulfát gyártásból keletkezik.

Legjobb marzsa a cégnek a jelenlegi piaci körülmények között a hamuzsíron van (idén körülbelül 85%-os bruttó marzs), amely jó hír, tekintve, hogy ennek a terméknek a legnagyobb előállítója. A hamuzsíron realizált marzs jövőre is az idei közelében maradhat, hasonló mennyiségű eladási számok, de csökkenő eladási ár mellett.

A Nutrien kifejezett célja a hamuzsír gyártási kapacitásainak növelése (a 2021-es 13,6 millió tonnáról / év, 18 millió tonnára 2025-ig – amely összhangban lehet azzal, hogy az orosz termelés nem fog felfutni). Az Európában kialakult műtrágyahiány kielégítésre jól pozícionált a cég. Ugyan szükséges átszervezniük szállítási kapacitásaikat, de a többletbevétel túlságosan vonzó ennek a lehetőségnek az elszalasztására.

Káliumtermelés 

Gondolom mindenki tisztában van azzal, hogy a kálium az egyik legfontosabb ásványi anyag a növénytermesztésben. A Nutrien első pár évében a kálium felkutatásának és felhasználásának egyik hangadója volt, hiszen folyamatosan használta az alapanyagot a növényvédő szereinél. Most viszont a Nutrien Ltd. a visszaeső eladások miatt kissé elhalasztja a káliumtermelés felfuttatására vonatkozó tervének ütemezését. A saskatooni székhelyű vállalat, amely a világ legnagyobb műtrágyagyártója, ebben a hónapban csalódást keltő negyedik negyedéves pénzügyi eredményeket jelentett be.

Nutrien Chart

Negyedéves adatok

A Nutrien Ltd. a Wall Street becslései alatt teljesített, 1,1 milliárd dollárt keresett 2022 negyedik negyedévében, hét százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. Az elemzőkkel folytatott konferenciahíváson Ken Seitz vezérigazgató elmondta, hogy a Nutrien kissé elhalasztja azt a korábban bejelentett tervét, hogy 2025-re 18 millió tonnára növelje éves káliumtermelő képességét. És ehelyett 2026-ra szeretné elérni ezt a mérföldkövet. Seitz szerint azonban a kálium hosszú távú alapjai továbbra is erősek, és a Nutrien egyszerűen rugalmas akar lenni, és a kereslet helyreállásának üteméhez igazítani terveit.

A Nutrien számára ez egy változékony időszak volt, amely 2021-ben rekordbevételt ért el. Majd 2022 márciusában a műtrágyaárak megugrottak, mivel az orosz-ukrán háború megrázta a globális mezőgazdasági piacokat. Illetve csökkentette a kelet-európai műtrágyakínálatot. A megnövekedett globális kereslet kielégítése érdekében a Nutrien bejelentette káliumtermelési tervét, amely a 2020-as termelési szinthez képest több mint ötmillió tonnás, azaz 40 százalékos növekedést jelent. Akkor a vállalat közölte, hogy ezt a meglévő saskatchewani bányáinak bővítésébe történő beruházásokkal fogja elérni, beleértve mintegy 350 új ember felvételét.

Nutrien Ag Solutions discusses partnership with the National FFA Organization - Brownfield Ag News

Műtrágyagyártás 2020

A vállalat azonban 2022 második felében “történelmi” mértékűnek nevezett visszaesést szenvedett el a káliumszállítások ütemében. Különösen Észak-Amerikában és Brazíliában úgy tűnt, hogy a gazdák a magas árak miatt elhalasztják a műtrágya vásárlásokat. A tavalyi hűvös, csapadékos észak-amerikai tavasz szintén visszavetette a vetési szezont. Emiatt kevesebb műtrágya került a földbe. Seitz elmondta, hogy a vállalat 2023-ban eddig javuló káliumkeresletet tapasztalt, de hozzátette, hogy a Nutrien becslése szerint a globális káliumszállítások idén 63-67 millió tonna között alakulnak. Ami még mindig korlátozott a 70 millió tonna körüli történelmi trendkereslethez képest. A 2022 második felében a káliumkereslet drámai visszaesése ellenére az év első hat hónapja olyan erős volt, hogy a Nutrien bevétele a teljes pénzügyi évben 7,7 milliárd dollár volt, 142 százalékkal magasabb, mint 2021-ben.

Kilátások

A javuló fundamentumok eredményeként az elemzők megemelték a Nutrienre vonatkozó kilátásaikat és becsléseiket. Például a 2024-es konszenzusos EPS-becslés 10,78 USD-ről 10,83 USD-re emelkedett. Akkor amikor a becslések emelkednek, a részvényárfolyam sem marad le messze mögötte. Ezen a  héten a Nutrien részvényárfolyama 0,6%-ot korrigált.

A lényeg

Ez egy ciklikus iparág, és jelenleg a fundamentumok erősek. Míg egy ciklikus iparág gyakran kereskedik és kereskednie kell némileg diszkontált szorzókkal, a Nutrien részvények túl nagy diszkonttal kereskednek, tekintettel a jelenlegi erős eredményekre és a pozitív kilátásokra. A CF Industries , a Mosaic Industries  és a Nutrien  nagy műtrágyavállalatok részvényei felülmúlták a szélesebb piacot. Ezek a vállalatok profitáltak a műtrágyaárak megugrásából, amelyet a fehérorosz káliumipari cégek elleni nyugati szankciók és az orosz-ukrán konfliktus váltott ki. Ezen műtrágyavállalatok harmadik negyedéves eredményei felé haladva a Wall Street-i elemzők óvatosan bizakodónak tűnnek a kilátásaikkal kapcsolatban.

Moss Control + Fertilizer(18-0-0+Fe) műtrágya - Danubia Kert, kertépítésben otthon vagyunk

Javaslat

A stabilitás miatt mindenképp a portfólió bővítést javaslom. Vásároljon Nutrien részvényt, hogy biztosítsa saját jövőjét és előbb tartson, mint némely gazdasági szereplő. Ne feledje, hogy Steve Byrne, a Bank of America Securities elemzője a közelmúltban megismételte a Nutrien részvényekre vonatkozó vételi besorolását.

Ha nyereséggel és kisebb kockázatokkal  szeretne befektetni minden út a Biztoshozamhoz visz.

Pontosabban a www.biztoshozam.hu szakértőjéhez. Látja ilyen könnyedén is lehet beszélni a pénzügyekről. Személyesen még hatékonyabbak tudunk lenni így már csak ennyi maradt hétre:

Fókuszkönyv - Portfolife

Jogi nyilatkozat:

Ezek az adatok kizárólag termékinformációként szolgálnak, és nem értelmezhetők sem ajánlatként, sem meghatározott pénzeszközök eladására, ill. vételére történő felhívásként vagy ajánlásként a nevezett pénzeszközök, eszközosztályok, országok, ágazatok, kibocsátók stb. javára. Nem vállalunk felelősséget a megadott adatok helyességéért és teljességéért.

Ha kérdése van, vagy befektetne, keressen bátran:

 Telefonon:0670-605-1490

• skypon:koncz.peter@portfolife.hu 

emailben:koncz.peter@portfolife.hu

• másodlagos email: koncz.peter@biztoshozam.hu

Ha tetszett akár egy kis részlet is, bátran vegye fel vagy a Biztoshozam.hu csapatával a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika, nyugdíjtervezés elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kap és tud majd a saját befektetéseiben, megtakarításaiban diverzifikáltan dönteni.

Nyugdíjbiztosítás jellemzői szakértő segít

Szeretne egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretne átnézetni meglévő biztosítását, értékpapírját?

Nincs más dolga csak regisztráljon ide kattintva!