Amikor 180 nap haladékot kap Európa azt ki kell használni

A hét első napja kivételesen engem is megviselt, a szeszélyes időjárás miatt fejfájással ébredtem. Viszont sietnem kellett az irodába, mert több tárgyalásom is volt aznap. Sajnos a fejfájásom később sem múlt el, de tudtam, hogy ilyenkor egy kiotói szilvás kávé segíteni fog, ezért oda beszéltem meg Zoltánnal, ügyfelemmel egy rögtönzött találkozót. Zoltán azért szeretett volna találkozni velem, mert a most lejárt unit-linked életbiztosítását szeretné befektetni kötvényalapokba vagy fix kamatozású kötvénybe, illetve szeretne információt kapni a gazdaságról, illetve a meglévő részvényeiről.

letöltés (1)

Miután a Mamutban található Frei kávézóban megittam a kiotói szilvás kávét és Zoltán is elkortyolta a Nicaraguai dohány kávéját, tájékoztattam Zoltánt arról, hogy pluszban állnak a befektetési, amelyeket egy éve ugyanígy májusban vásárolt. A Starbucks részvénye 44%-ot, míg a McDonald’s 29,61%-ot emelkedett, míg a Bombardier 6%-os vállalati kötvény árfolyama, amelyet tavaly decemberében vásárolt, 4%-ot hozott a fix kamatokon kívül. Továbbá tájékoztattam, hogy pénteken a S&P500 index árfolyama 0,4%-kal emelkedett. Reuters értesülései szerint a Daimler kínai partnere, a BAIC Motor 4-5%-os részesedést vásárolna a Daimler-ben. Tájékoztattam arról is, hogy a Nokia (4,1%) és az Ericson (2,1%) részvényárfolyama is nagyobb emelkedésnek indult, miután Donald Trump Amerikában rendeletben tiltotta meg, hogy az „ellenfél hazájának”, vagyis Kínának a termékeit árulják Amerikában. Ez két nagy szolgáltatónak szólt igazából a Huawei-nek és a ZTE-nek, amolyan zsarolásként. De kis mértékben érintett lett ebben az esetben a Samsung és Xiaomi is. Amerikában, így figyelem irányulhat a Qualcomm és Broadcom vállalatira is A probléma, hogy több nagy amerikai vállalat–köztük a Qualcomm, a Broadcom–jelentős beszállítói a ZTE vállalatnak és Huawei-nek is.

ccelebritiesfoto7860138-0-image-a-7_1545900541400-400x280

Az euró pénteken erősödött az USA dollárral szemben. Míg a nyersolajpiacon stagnálás volt tapasztalható. A WTI és a Brent is pozitív tendenciát mutatott. A befektetési arany 1284 dolláron zárt pénteken. Kiderült, hogy június 3-ával kezdődő héten kerül ismét a brit asztalra a kilépéssel kapcsolatos kérdések. Illetve az is, hogy Boris Johnson a Konzervatív Párt egyik meghatározó alakja, a Brexiti kilépés fő képviselője bejelentette, hogy Theresa May lemondása, távozása után indul a pártvezetői tisztségért. Egy újabb koffeinmentes párizsi tejeskávé és egy répatorta mellett Zoltánnal arról is beszéltem, hogy a japán kormány bejelentette, hogy az elemzői várakozásokhoz képest rosszabbak lesznek az éves gazdasági adatai az országnak és az első negyedévben évesítve 0,2%-kal csökkenhetett a japán GDP teljesítménye.

Amy-BorisJohnson

Majd Zoltánnal áttekintettük a Partner Bank Fókuszkönyvét és az életbiztosításból visszakapott 4 millió forintot a most 100,2%-os árfolyamon álló 4%-os dolláralapú General Motors kötvénybe, illetve a 2024-ben lejáró 3,8%-os dolláralapú Xerox vállalati kötvénybe fektetné. Már csak azért is, mert a Xerox kötvény most 95,35%-os árfolyamon áll, ami plusz hozamlehetőséget jelent. Illetve a kis kockázat miatt megvásárolná a mérsékelt kockázatú Schröder International Selection Fund kötvényalapját.

chart_all_SchroderInternationalSelectionFundEUROCorporateBondADistributionEURSF

Schroder International Selection Fund EURO Corporate Bond A Distribution EUR SF Chart

Ezt a hetet is több tárgyalással töltöttem el. De nem hagytam ki a képzéseket sem. Mind Budapesten és mind vidéken tárgyaltam. Szerdán például Budaörsön, míg csütörtökön, Szigetszentmiklóson beszéltem egy pár ügyfelemmel az értékpapírokról és a gazdaságról. Csütörtökön a tárgyalások után fáradtan indultam haza, ekkor hívott Hajnalka és László, azok az ügyfelek, akikkel két hete kezdtem el a tárgyalásokat, hogy szombatra megbeszéljünk egy találkozót. A találkozó helyszínének az újpesti Cafe Melange-t beszéltük meg. De szombatig még volt egy kevés munkám, amire figyelnem kellet.

Szombat kora délelőtt érkeztünk a kávézóba, ahol ügyfeleimmel, Lászlóval és Hajnalkával újra átbeszéltük az igényeket, amiből kiderült, hogy az extrém kockázatoktól sem ijednek meg és 4-6%-os évi hozammal lennének elégedettek. Ügyfeleim, akik testvérek elmondták, hogy eladták nagymamájuktól örökölt családi házukat, aminek egy részét, kb. 6 millió forintot hosszabb távra részvényekben helyeznék el. De előtte kíváncsian várják heti beszámolómat a gazdasági eseményekről.

depositphotos_86074344-stock-video-of-sitting-in-cafe-business

 

Tájékoztattam őket, hogy a „zöldhasú” 1,12 ponton zárt az euróval szemben. Míg a hét elején emelkedésnek indultak az amerikai részvények, úgy a hétvégére újra csökkenni kezdett a befektetési jókedv. Annak ellenére, hogy Donald Trump közleményében fejezte ki szerdán, hogy „különleges” a kapcsolata a kínai elnökkel és szerinte a kereskedelmi tárgyalások nem omlottak össze. Azt is elmondta az elnök, hogy mindenképp záros határidőn belül valami megoldást szeretne a kereskedelmi egyezmény befejezésére. Több amerikai vállalat jelentett a héten. Így kiderült, hogy a Walmart kiskereskedelmi vállalat az elemzői várakozásokat meghaladó eredményekről, míg a Cisco telekommunikációs cég kiváló nyereségről számolhatott be. A vártnak megfelelő 2,2 milliárd dolláros árbevételen, 0,88 dolláros tisztított EPS-t ért el az Nvidia az első negyedévben, felülmúlva a 0,81 dolláros várakozást. Kiderült, hogy az Egyesült Államok kiskereskedelmi értékesítési adatai kiábrándítóak lettek. 2019 áprilisában az értékesítés 0,2%-kal csökkent, míg az elemzők 0,2%-os növekedést vártak. Kedden az Irán hadserege drónokkal felvértezve a nyersolaj kitermelő Szaúd-Arábia ellen fordult, így Trump keményebb hangvételt fogalmazott Irán ellen. Viszont az amerikai elnök bejelentette, hogy Irakból kivonja a nem szükségszerű haderőit az esetleges támadások miatt. Mindeközben az amerikai készletek várakozásokkal ellentétben nem csökkentek, hanem 9,2%-kal tavalyi szint fölé emelkedtek. Azt is megtudhattuk, hogy Kínában felrúgott minden szabályt az Alibaba. Mert a gyenge kínai adatokhoz képest az Alibaba gazdasági negyedik negyedévben a várt 13,3 milliárd dollárral szemben 13,9 milliárd dolláros árbevételt ért el, ezzel 41%-os növekedést elérve év/év alapon.

20150611jack-ma-az-alibaba-alapitoja1

Európában a Bayer és a Thyssenkrupp körül mozgott a figyelem. Ugyanis a Bayer vállalatot ismét 2 milliárd dollárra (már harmadízben) büntették a glifozát miatt, míg a Thyssenkrupp részvényei 9,4%-ot emelkedtek, miután arról érkezett hír, hogy a finn Kone megveheti a német cégcsoport felvonó üzletágát. Donald Trump bejelentése miatt fellélegezhetnek az európai befektetők, ugyanis 180 nap haladékot adna az EU-nak és Japánnak Amerika az autóipari importok kérdésének bevezetése és megtárgyalása miatt. Európában a hét kiemelkedő részvény emelkedése az e-mobility kosárban is megtalálható Wirecard (4,26%), illetve a Fókuszkönyves L’oreal (2,58%) volt. Viszont kiábrándító 43%-kal alacsonyabb 226 milliós eredményről számolt be a Raiffeisen.

chart_all_LOral

L’Oréal Chart

Ügyfeleimmel végezetül átbeszéltük, hogy a jövőben több európai és amerikai vállalatban van még potenciál hosszútávon. Így vásárlási ajánlatot adtak le a Fresenius Medical Care, az Unilever, a Lindt és a Nestlé európai részvényekre, illetve a Starbucks, a McDonald’s, a Netflix és az Alibaba részvényeire. Majd a kísértésnek nem tudtam ellenállni és egy afgán mákos meggyes süteménnyel megpakoltam a pocót mielőtt az esti Total Dance koncertre indultam volna.

lndktkqTURBXy85ZmIyZjJmMTdiNjZiODdhZDc1M2JkOTYzMDhlODVmZi5qcGVnkpUDAHbNDxjNCH2TBc0DIM0Bwg (1)

Ha tetszett akár egy kis részlet is, bátran vedd fel vagy a PortfoLife céggel a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kapsz és tudsz majd a saját befektetéseidben dönteni diverzifikáltan.

e-logo-portfolife_light

Szeretnétek egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretnétek átnézetni meglévő biztosításotok?

Nincs más dolgod csak regisztrálj itt!

 Itt megteheted!

vagy akár

 Itt is megteheted!