Arany éve és jövője

Arany jövője és múltja

Arany 2022

Az aranynak enyhén szólva is viharos éve volt. A biztonságos fém márciusban rövid időre az unciánkénti 2000 dolláros hosszú távú ellenállás fölé emelkedett, miután Oroszország megkezdte katonai megszállását Ukrajnában, majd a héten a 1700 dolláros hosszú távú támasz alá süllyedt, mivel a FED szigorított a több mint 40 éve tapasztalt legmagasabb infláció visszaszorítására irányuló megközelítésén.

How Is Gold Formed? Origins and Process

Ugyanezen időintervallumon belül, miután 2021 vége óta többször is hangsúlyozták, hogy a gyorsan növekvő infláció átmeneti jellegű, Jerome Powell FED elnök és a Pénzügyminisztérium az ultra-dovish nulla kamatláb politikától az év végére 4,5% feletti FED Funds-kamatlábra vonatkozó várakozások felé mozdultak el.

Ez a hirtelen és fordulatos monetáris politikai váltás miatt az amerikai dollár parabolikusan 20 éves csúcson kereskedik és komoly nyomás alatt tartja a világ tartalékvalutájában árazott aranyat.

FED szigorítás

A hét közepén szélsőséges volatilitás lépett a piacra, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök elrendelte a tartalékosok részleges mozgósítását az ukrajnai erőinek megerősítése érdekében, majd a Szövetségi Nyíltpiaci Bizottság (FOMC) a kamatlábak 75 bázispontos emeléséről szavazott. A FED a vártnál magasabb, 4,6%-os végcélú kamatlábat határozott meg 2023-ra, még akkor is, ha az infláció nem éri el a 2%-os célt.

A FOMC-ülés utáni sajtótájékoztatón Jerome Powell, a Fed elnöke figyelmeztetett a fogyasztók gazdasági fájdalmaira, mivel a központi bank az infláció csökkentésére összpontosít. “Az infláció csökkentése valószínűleg tartósan trend alatti növekedést igényel” – fogalmazott Powell a kamatdöntő gyűlésen.

Ha a FED előrejelzése pontos, a 4,6% további 1,3 millió munkanélkülit jelent. Egy riporter kérdésére, hogy ez elfogadható-e, Powell azt mondta: “Magunk mögött kell hagynunk az inflációt. Bárcsak lenne erre egy fájdalommentes módszer. De nincs.”

Kamatot emelt a Fed

Recesszió lehetősége

A gyors kamatemelkedés hatására a 3 hónapos és 30 éves futamidő közötti lehetséges amerikai kincstári hozamgörbék 62%-a megfordult. Történelmileg minden 55% feletti érték recesszióhoz vezet, és Powell erre utalt a szerdai sajtótájékoztatón. A jegybankelnök elmondta, hogy 2022-ben mindössze 0,2%-os növekedést látnak az amerikai GDP-ben. Hosszabb távon pedig mindössze 1,8%-os növekedést. “Senki sem tudja, hogy ez a folyamat recesszióhoz vezet-e, vagy ha igen, milyen jelentős lesz az a recesszió” – mondta a FED elnöke.

arany

Szigorítás

Nemcsak az amerikai jegybank emelt kamatot háromnegyed százalékponttal, immár harmadszor egymás után szerdán. A brit, a svájci és a norvég jegybank is nagymértékű kamatemelést hajtott végre csütörtökön. A 10 nagy fejlett gazdaság központi bankjai eddig összesen 1 965 bázisponttal emelték a kamatokat ebben a ciklusban. Az “enyhébb országok” közül Japán volt az, amely csütörtökön is kitartott az évtizedek óta tartó, ultra alacsony kamatpolitikája mellett, amely tönkretette a kötvénypiacát.

Fed Tightening? Not Now - WSJ

Arany esetleges jövője

Mégis, az infláció fennmaradása, amely továbbra is támogatja a héten több nagy központi bank agresszív erőfeszítéseit, ellentétben a békepártiak hiányával a hatalmi pozíciókban világszerte, a decemberi arany határidős ügyleteket a kritikus támogatás felett tartotta 1675 dollárnál.

Mivel az arany ára mélyen túladott, az e szorosan figyelt szint alatti megállások sokaságát a biztonságos menedékvásárlás elnyelte: Mivel a részvénypiac elkezdte beárazni a recessziót. Az arany új heti mélypontokat, majd heti csúcsokat ért el a Powell sajtótájékoztatót követően mindössze 45 perc alatt. Ez még nagyobb bizonytalanságot teremtett e kritikus támaszzóna körül.

Goldpreis - Gold Chart

1700 vagy 1500 dollár lesz az arany?

Az idő azonban technikailag átbillenhet az arany  számára, ha a decemberi határidős ügyletek jövő pénteken nem tudnak 1705 dollár felett zárni negyedéves szinten. Ha ez nem sikerülne, akkor az 1550 dolláros arany árfolyam kerülne játékba az 50%-os Fibonacci-retracement. Miután az arany ára a 2015 végi 1045 dollárról 2020 közepére megduplázódott 2090 dollárra.

Eközben az amerikai dollár továbbra is a biztonságos menedék, míg az aranybefektetés egyenlőre visszaesést jelent, ha a piac a “crash-szezonban” a margin call eladások hullámát indítja el.

Az arany rendkívül érzékeny az amerikai kamatlábak emelkedésére, mivel ezek növelik a nem kamatozó aranyrudak tartásának alternatív költségeit, miközben a dollár árfolyamát, amelyben az aranyat árazzák, felértékelik.

“Az arany és a többi félig befektetési célú fém, mint az ezüst és a platina valószínűleg továbbra is nyomás alatt marad, amíg a piac el nem éri a történelmi csúcsát” – mondta Ole Hansen, a Saxo Bank árupiaci stratégiáért felelős vezetője egy jegyzetben.

“A befektetőknek a jelenlegi környezetben nincs sok kedvük az aranyat tartani” – mondta Warren Patterson, az ING árupiaci stratégiáért felelős vezetője.

Nagy-Britannia - UTAZÁS | OTP TRAVEL Utazási Iroda

Nagy Brittania már recesszióban

Bank of England arra figyelmeztetett, hogy az Nagy-Brittania valószínűleg már recesszióban van, miközben tavaly december óta hetedik alkalommal emelte meg a kamatlábakat, ami része annak a törekvésnek, hogy megfékezze az emberek milliói számára mély megélhetési válságot okozó inflációt.

Ezért viszont történelmileg lehetséges, hogy az arany vásárlása , közép hosszútávon akár mentsvár is legyen, hiszen Államok kezdetek eladósodni.

Vegyen Ön is aranyat rendszeres megtakarítással hosszútávra és így elkerülheti a nagyobb visszaeséséket.

Ha nyereséggel szeretnél befektetni minden minden út a Biztoshozamhoz visz.

Pontosabban a www.biztoshozam.hu szakértőjéhez. Látod ilyen könnyedén is lehet beszélni a pénzügyekről. Személyesen még hatékonyabbak tudunk lenni így már csak ennyi maradt hétre:

Fókuszkönyv - Portfolife

Jogi nyilatkozat:

Ezek az adatok kizárólag termékinformációként szolgálnak, és nem értelmezhetők sem ajánlatként, sem meghatározott pénzeszközök eladására, ill. vételére történő felhívásként vagy ajánlásként a nevezett pénzeszközök, eszközosztályok, országok, ágazatok, kibocsátók stb. javára. Nem vállalunk felelősséget a megadott adatok helyességéért és teljességéért.

Ha kérdése van, vagy befektetne, keressen bátran:

 Telefonon:0670-605-1490

• skypon:koncz.peter@portfolife.hu 

emailben:koncz.peter@portfolife.hu

• másodlagos email: koncz.peter@biztoshozam.hu

Ha tetszett akár egy kis részlet is, bátran vegye fel vagy a Biztoshozam.hu csapatával a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika, nyugdíjtervezés elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kap és tud majd a saját befektetéseiben, megtakarításaiban diverzifikáltan dönteni.

Nyugdíjbiztosítás jellemzői szakértő segít

Szeretne egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretne átnézetni meglévő biztosítását, értékpapírját?

Nincs más dolga csak regisztráljon ide kattintva!