Aranytartalékok Európában 1.rész

aranytartalékok Európában

Ausztria 280 tonnás aranykészletének felét jelenleg Ausztriában tárolják. A 90 tonna arany Ausztriába történő hazaszállításának 2018 nyarán történt befejezésével jelenleg 140 tonna arany van Ausztriában, ebből 50 tonna a Münze Österreich AG páncéltermében. Az OeNB-nél (Osztrák Nemzeti Bank) tárolt mintegy 90 tonnás aranykészlet körülbelül 7200 aranyrúdból áll. A 280 tonnás teljes készlet körülbelül 22.400 darabnak felel meg. A külföldön maradó 140 tonnát 2020-ig az Egyesült Királyságba 84, illetve Svájcba 56 tonnát  szerettek volna eljuttatni. De szervezési és logisztikai akadályok miatt a terjesztést határozatlan időre el kellett halasztani.

A különböző tárolási helyszínek közötti elosztás egyrészt csökkenti a koncentrációs kockázatot, másrészt nyitva tartja annak lehetőségét, hogy az aranyat az Egyesült Királyságban és Svájcban található kereskedési központokban is felhasználhassák, ha esetleg Európában olyan gazdasági vagy politikai esemény alakul ki, hogy máshol szükség van a tárolásra.

80-Millionen-Euro-Angebot: Verstimmung nach negativer Abstimmung in der  Nationalbank - OeNB - derStandard.at › Wirtschaft

 

Az arany hagyományosan és jelenleg is fontos eszköz a központi bankok számára a diverzifikált devizatartalékok részeként. Így az OeNB számára is fontos eszközt jelent. Az euróban részt vevő országok valamennyi központi bankjának aranykészletei az eurorendszer devizatartalékainak részét képezik, és így az euró stabilizálását szolgálják. Az OeNB jelenlegi aranyállománya – az eurorendszer teljes aranytartalékához viszonyítva – nagyjából megfelel az OeNB eurórendszerben való tőkerészesedésének, és monetáris politikai szempontból megfelel a devizatartalékok és az osztrák gazdaság méretének.

Az ausztriai aranytartalékok alakulása és jelentősége

A Deutsche Reichsbank által 1938-ban elkobzott 78,2 tonna aranyból 50,1 tonnát a háború befejezése után visszaszolgáltattak. Az aranytartalékok 1950-es és 1960-as évekbeli erőteljes felhalmozódása a második világháborút követő gazdasági fejlődésnek köszönhető. Az aranytartalékok csúcsát az Osztrákok 1980-as években érték el, mintegy 657 tonnával. Az aranytartalékok egy részének külföldön való tárolása továbbra is annak köszönhető, hogy az aranyat válság esetén csak a nemzetközi kereskedelmi központokban lehet hatékonyan felhasználni. Emellett a hidegháború idején geopolitikai megfontolások is szerepet játszottak.

Goldpreis entkoppelt sich vom Papiergold - GVS Financial Solutions

Míg az 1970-es évek elejéig az aranytartalékok döntő tényezőt jelentettek egy központi bank számára az aranyparitás fenntartásában, a Bretton Woods-i rendszer 1973-as megszűnésével elvesztették fedezeti értékként való jelentőségüket. Az euró könyvpénzként való bevezetése 1999-ben tovább csökkentette az eurorendszer azon igényét, hogy más európai valuták árfolyamváltozásait arannyal ellensúlyozza.

Sorrend

Az OeNB aranykészletének csökkenése az 1990-es években tehát az eladásoknak, valamint az aranykészlet mintegy 22 tonnájának az EKB-nál történő letétbe helyezésének köszönhető. 2007 óta az aranykészlet változatlanul 280 tonna.

A legnagyobb aranytartalékkal rendelkező ország az Amerikai Egyesült Államok (kb. 8 133 t), amelyet Németország (kb. 3 381 t) és Olaszország (kb. 2 452 t) követ. Az eurorendszer együttesen jelenleg mintegy 10 789 tonna aranykészletet tart.

Chart: Stockpiling Gold | Statista

Az arany mint valutatartalék

Sok központi bank tart aranyat valutatartalékként. Az aranyrudak a stabilitás szimbólumát jelentik a központi bankok számára.

A központi bankok által valutatartalékként tartott aranyrudaknak meg kell felelniük a London Bullion Market Association Good Delivery Standard-nak, amely többek között meghatározza a méretet, a súlyt és a finomságot. A finomságnak legalább 995 ‰-nek kell lennie, és meghatározza a tényleges aranytartalmat. A Good Delivery rudak továbbá tartalmazzák a sorozatszámot és a tanúsított gyártó vizsgálati pecsétjét. Az OeNB által eddig átvett aranyrudak egyenként körülbelül 12,5 kg súlyúak, és körülbelül 25 cm hosszúak, 7 cm szélesek és 4 cm magasak. Minden egyes rudat és az említett specifikációkat egy úgynevezett rúdlistában rögzítik.

valutatartalék

Aranypiac

World Gold Council to develop Chinese gold market

London, Zürich és New York még mindig a legfontosabb aranykereskedelmi központok. Az arany árát többnyire amerikai dollárban, finom unciánként (1 uncia = 31,103 gramm) jegyzik.

Az arany ára a kereslet és a kínálat függvénye. Meghatározó tényezők az ékszeripar kereslete, az elektromos ipar kereslete és az, hogy jelenleg van-e erős befektetés az aranyrudakba és -érmékbe. A nemzeti bankok vásárlásai és eladásai szintén befolyásolják az arany árát. Az arany árát naponta kétszer (10.30 és 15.00) Londonban, az úgynevezett “London Fixing” során határozzák meg.

Az arany értéke

Az arany árfolyama ezen a héten 0,75%-ot emelkedett.  Az arany hagyományosan fontos értékőrző eszközként szolgált és szolgál ma is, lehetővé téve a központi bankok számára, hogy diverzifikálják tartalékeszközeiket. Az aranyat tartalékeszközként elsősorban az teszi nagyon érdekessé, hogy alacsony a korrelációja más hagyományos tartalékeszközökkel, így jól diverzifikálja a devizatartalékokat tartalmazó portfóliót. Úgy gondoljuk, hogy ez a tulajdonság elvileg a modern időkben is érvényes, ezért úgy gondoljuk, hogy az arany ma is fontos szerepet játszik a devizatartalékokban.

Goldpreis - Gold Chart

Javaslat

Kérem keressen hogy Önnek is nyissunk egy arany számlát és Önnek is legyen befektetési aranya!
Az arany mint termék A Partner Bank AG kizárólag a legjobb minőségű (999,9 tisztaságú) aranyrudakat vásárolja meg, és azokat egy osztrák páncélteremben tárolja.

Generációkra elegendő előgondoskodás az aranynak köszönhetően
Az arany több mint 6000 éve értéktárgy, és a világ egyik legrégebbi és legjobban bevált pénzbefektetése. A Partner Banknál a legjobb minőségű aranyhoz juthat hozzá (999,9 tisztaságú, 24 karátos színarany „Good Delivery” minőséggaranciával). Az eszközök széles körű diverzifikációja bizonyult a legjobb stratégiának az előtakarékosság területén. Ennek alapját a pénzbeli és nem-pénzbeli eszközök képezik.

FINE GOLD

  • Éljen az arany nyújtotta előtakarékossági lehetőséggel!
  • Egyösszegű befektetés Minimális befektetés már 2500,00 eurótól
  • Egyéni arany-megtakarítási terv
  • Már 50,00 euró havi befizetéstől
  • Eseti befizetés Bármikor lehetséges
  • Az arany véd az inflációval szemben is
  • bármikor hozzáférhető
  • A fizikai arany mindenkor az ügyfél tulajdonát képezi
  • Az arany áfamentes

Fókuszkönyv - Portfolife

Jogi nyilatkozat:

Ezek az adatok kizárólag termékinformációként szolgálnak, és nem értelmezhetők sem ajánlatként, sem meghatározott pénzeszközök eladására, ill. vételére történő felhívásként vagy ajánlásként a nevezett pénzeszközök, eszközosztályok, országok, ágazatok, kibocsátók stb. javára. Nem vállalunk felelősséget a megadott adatok helyességéért és teljességéért.

Ha kérdése van, vagy befektetne, keressen bátran:

 Telefonon:0670-605-1490

• skypon:koncz.peter@portfolife.hu 

emailben:koncz.peter@portfolife.hu

• másodlagos email: koncz.peter@biztoshozam.hu

Ha tetszett akár egy kis részlet is, bátran vegye fel vagy a Biztoshozam.hu csapatával a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika, nyugdíjtervezés elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kap és tud majd a saját befektetéseiben, megtakarításaiban diverzifikáltan dönteni.

Nyugdíjbiztosítás jellemzői szakértő segít

Szeretne egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretne átnézetni meglévő biztosítását, értékpapírját?

Nincs más dolga csak regisztráljon ide kattintva!