Az arany 22 éve a legmagasabb árfolyamokon jár

Arany befektetés

Az arany hagyományosan szenved, amikor a kamatlábak magasak, de a sárga nemesfém ára meglepően stabil maradt. Jelenleg elsősorban a kínaiak vásárolnak, míg a nyugati befektetők eladnak. Kinek van igaza?

Gold hält höchsten Zinsen seit 22 Jahren stand

Az arany eddig ellenállt a kamatforduló nyomásának. (Fotó: dpa)

  • Miért rossz a magas kamatlábak az aranybefektetők számára?
  • Miért maradt eddig ilyen stabil az arany?
  • Hogyan manipulálható az aranypiac

Erős elenszéllben van az arany árfolyama?

Bár az arany ára az év eleje óta mintegy 6,33 százalékkal emelkedett, az utóbbi időben oldalazó tendenciát mutatott, alig több mint 1900 dollár/uncia áron. A magas kötvényhozamok és az amerikai dollár felértékelődése hátráltatja. “A tízéves amerikai államkötvények reálhozamai ( a nominális hozamok mínusz az inflációs várakozások ) a közelmúltban magasabbak voltak, mint 15 éve bármikor” – mondta Ulrich Stephan, a Deutsche Bank befektetési igazgatója. “A tartósan magas kamatlábak és a rövid lejáratú kötvények hozamai erős ellenszelet jelentenek a nemesfém számára, amely sem kamatot, sem osztalékot nem fizet.” Az amerikai dollár, amelynek kereskedelmi súlyozott külső értéke 2023 márciusa óta a legmagasabb szintre emelkedett, drágítja a nemesfémet az USA-n kívüli befektetők számára.

Deutsche Bank refuses customer demands gold withdrawals | World | News | Express.co.uk

 

 

 

 

 

Különösen a makrogazdasági fejlemények is szerepet játszanak. Az amerikai regionális bankok válsága miatt például az arany ára májusban rekordközeli csúcsra emelkedett. Amint azonban a helyzet enyhült, az ár jelentősen visszaesett. A közelmúltban az USA-ból érkező vegyes gazdasági adatok szintén kimagaslóan magas ingadozást okoztak az arany árfolyamában. Néha a további kamatemelésektől való félelem nyomja e vagy felfelé az árat. Máskor a kamatemelés szünete és a nem túl távoli jövőbeni esetleges csökkentések reménye okozza az ár emelkedését. A közelmúltban azonban az ár enyhén csökkent. A bányászati részvények az arany árával összhangban szintén kissé lejjebb mozdultak, és folytatták a csökkenő tendenciát.

Deutsche Börse Xetra - Dr. Ulrich Stephan

Az arany reagál a központi bankok döntésére

Most minden szem a központi bankokra, különösen a FED-re szegeződik. “A központi bankok aknamezőn mozognak: egyrészt nem emelhetik tovább a kamatokat, mert attól tartanak, hogy a gazdaság recesszióba csúszik” – mondja Martin Siegel a Stabilitas Fonds befektetési butiktól. “Másrészt nem tudják csökkenteni a kamatokat, mert az inflációs ráták még mindig túl magasak.” A szakértő azonban meg van győződve: “Az arany végül minden döntésnek a nyertes oldalán lesz”.

De mennyi arany szunnyad valójában az értékpapír portfóliókban? Vajon a befektetők elegendő aranyat vásrolnak? Kedves Olvasó, tegye a szívére a kezét Önnek , hány százalékban van a teljes vagyonához képest aranybefektetése? (De mi is a teljes vagyon: értékpaírszámla, kereskedelmi folyószámla, ingatlanok, autók, ingóságok, készpénz, materiális anyagok és arany összesége) .

A WisdomTree vagyonkezelő szerint túl kevés. Ahhoz, hogy a nemesfém pozitív tulajdonságait optimálisan ki lehessen használni, az arany a portfólió tizenkét százalékát is kitehetné – számította ki a WisdomTree a történelmi teljesítményadatok alapján. “Ez jóval több, mint amennyit véleményünk szerint a legtöbb befektető jelenleg aranyba fektet” – kommentálja Nitesh Shah, a WisdomTree nyersanyag- és makrokutatási vezetője.

Gold investment platforms in M'sia that are safe, legal & licensed

Több arany a portfólióban csökkenti a kockázatot

Az arany portfólióban való optimális allokációjának meghatározásához a WisdomTree kiszámította az 1973 januárjától 2023 júniusáig terjedő időszakra vonatkozóan a különböző átfogó portfóliók esetében a vállalt kockázat egységnyi hozamát, amelyet a Sharpe-aránnyal mértek. Az elemzés kiindulópontja egy 60 százalékban kötvényekből és 40 százalékban részvényekből álló portfólió, amelynek Sharpe-aránya 0,37.

“Könnyen látható, hogy a Sharpe-arány javítható, ha a részvényekből és kötvényekből álló hagyományos portfólióhoz aranyat adunk” – összegzi Shah az eredményt. “Ha növeljük az arany allokációját, és a mintaportfólió többi részét 60:40 arányban kötvények és részvények között tartjuk, a Sharpe-arány növekszik.” 12 százalékos aranyallokáció esetén a Sharpe-arány 0,41-nél éri el a csúcsot, majd ha az allokáció tovább nő, ismét csökken. “Az arany volatilis eszköz lehet, ezért egy bizonyos pont felett negatív hatással van a Sharpe-arányra” – mondja Shah.

Biztonsági eszköz

Védelmi eszközként az arany fedezetet nyújt a pénzügyi és gazdasági zavarokkal szemben. De még az infláció idején is – ami gyakran az erős gazdasági növekedés mellékterméke – a nemesfém nagyon jól teljesít. “Az arany ebben a tekintetben egyedülálló, ezért nagyon nehéz más eszközökkel helyettesíteni.”

Indítson el Ön is már most aranymegtakarítást!

Why a Gold Loan is Perfect in these 6 Situations | IDFC FIRST Bank

Partner Banknál a legmagasabb minőségű 999,9 finomságú 24 karátos aranyhoz lehet hozzájutni “Good Delivery” garanciával. Mivel az arany értéke időről időre változhat, ezért a Partner Bank lehetővé teszi az arany letét hosszútávú felépítését, alacsony összegű rendszeres arany vásárlással. Ezzel az arany megtakarítási tervvel könnyen és kényelmesen juthat a befektető fizikai aranyhoz és profitálhat a költségátlagolási hatás esetleges pozitív eredményeiből, vagyis amikor az árak esnek több aranyat lehet venni, amikor emelkednek akkor kevesebbet.

A fizikai aranyat ausztriai széfekben őrzik. A befektetők 50 grammos kiszerelésekben, vagy annak többszöröseiben juthatnak hozzá az aranyhoz, valamint szintén fennáll a biztosított kiszállítás lehetősége. A Partner Bank letét  meghatározó tényezője az áttekinthetőség. A letét tulajdonosa naponta megnézheti saját aranyának aktuális értékét az Online Ügyfélszolgálat felületén. A befektető bármikor eladhatja aranyát részben, vagy akár teljes mértékben, majd pedig az értékesítés eredménye kiutalásra kerülhet.

gold1360062185Előnyök

A fizikai arany, mint tulajdon értéket jelent bizonytalan gazdasági helyzetekben

Védelem az inflációval szemben.

A legjobb minőségű: 999,9 finomságú, 24 karátos aranyhoz lehet így hozzájutni.

Az arany 100%ig fizikai formában rendelkezésre áll egy

ausztriai széfben

Egyösszegű befektetés lehetséges 2.500 EURO-tól. Míg havonta akár 50 euró azaz 20.000 forintnak megfelelő összeggel is nyithat arany megtakarítási számlát.

Gyorsan lehet róla rendelkezni, vagy szállíttatni (50 gramm vagy annak többszörösét)

Fizikai Arany – az előgondoskodás egyik eszköze

Wie weit steigt der Goldpreis noch?

A Partner Bank által kínált ARANY LETÉT
Vagyonkezelés, közösen Önnel!
Aranyban történő rendszeres megtakarítás lehetséges

Áfa mentes Értékemelkedés 1 éves megtartási idő meghaladtával magánvagyon esetén adómentes

Ha kérdése van, vagy befektetne, keressen bátran:

 Telefonon:0670-605-1490

• skypon:koncz.peter@portfolife.hu 

emailben:koncz.peter@portfolife.hu

• másodlagos email: koncz.peter@biztoshozam.hu

Ha tetszett akár egy kis részlet is, bátran vegye fel vagy a Biztoshozam.hu csapatával a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika, nyugdíjtervezés elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kap és tud majd a saját befektetéseiben, megtakarításaiban diverzifikáltan dönteni.

Nyugdíjbiztosítás jellemzői szakértő segít

Szeretne egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretne átnézetni meglévő biztosítását, értékpapírját?

Nincs más dolga csak regisztráljon ide kattintva!