Az arany ára új rekordszintre emelkedhet

Arany, mint megtakarítás

Az aranybefektetések iránti kereslet épp most érte el a 2 éves csúcsot – újabb rekordárra emelve a nemesfémet.

Az arany ára eközben új naptári negyedéves rekordot állított fel minden főbb devizában, április és június között átlagosan 1 814 euró unciánként.

Arany, mint megtakarítás
Arany, mint megtakarítás

 

2022

Tavaly az arany ára új éves átlagrekordot ért el, 1710 eurót unciánként. Márciusban új negyedéves csúcsra, 1.818 euróra, májusban pedig új havi csúcsra, 1.833 euróra emelkedett.

“Az emelkedő kamatlábak kihívást jelenthetnek az arany rekord árfolyamának teljesítményére 2023 második felében” – véli Adrian Ash, a BullionVault kutatási igazgatója. “De azok a tényezők, amelyek eddig segítettek az arany árfolyamának túlélni az 1980-as évek eleje óta a legmeredekebb kamatemelkedéseket, továbbra is megoldatlanok. A geopolitika, az erős infláció és a pénzügyi bizonytalanság által az aranyárnak nyújtott alapvető támogatást most az a kockázat növeli, hogy a nyugati központi bankok túl sokat és túl későn tesznek, ami recessziót vált ki” – magyarázza Ash.

Havi szinten az arany 2023. júniusi átlagára euróban számolva 2,3 százalékkal csökkent májushoz képest. Ez az elmúlt egy év legerősebb csökkenése. Ez azonban csak 3 havi mélypontra, unciánként 1791 euróra csökkentette az arany havi árát, és mindössze 40 euróval maradt el a 2022. májusi rekordtól.

A magánbefektetők azonban az október óta tapasztaltnál erőteljesebben reagáltak. Akkor az arany ára 2,5 éve a legalacsonyabb szintre esett – és mind a globális aranybefektetői index (GII), mind a GII Germany nyolchavi csúcsra emelkedett, 1,8 ponttal 56,2 pontra, illetve 3,1 ponttal 57,3 pontra.

Arany index

Az index a vevők és az eladók arányát mutatja. Az index 50,0 lenne, ha az aranykészleteket növelő vagy növelő személyek száma pontosan megegyezne az eladók számával. Az aranybefektetői index 2020 márciusában, a Corona-válság közeledtével érte el évtizedes csúcsát (65,9). Majd idén januárban 4,5 éves mélypontra (50,6) esett vissza.

The Usd Index Rises Like A Phoenix Will Gold Hold Its Ground | GoldPriceForecast.com

A 2023 áprilisa és júniusa közötti több mint fél tonnás összmennyiséggel a globális befektetők vásárlásai – a második negyedévi eladásokat leszámítva – a legnagyobbak voltak 2021 második negyedéve óta. Így a BullionVault ügyfeleinek teljes állománya új rekordot ért el, több mint 48,2 tonnát, 2,7 milliárd euró értékben. A második negyedév nettó keresletének több mint felét az euroövezeti ügyfelek adták.

Gold Price Forecast: GC 1923 Still in Play – Can Bulls Tag 2k?

Arany heti árfolyama

Az arany heti árfolyma pénteóken 56,09 euró lett  24 karátos arany grammonként, azaz 1744 euró, azaz 1954,96 dollár lett unciánként . Az ár 1,54%-kal magasabb az egy héttel ezelöttihez képest.

A 24 karátos arany grammonkénti árfolyamának 52 hetes csúcsa 59,12 euró volt, 52 hetes mélypontja pedig 56,20 euróval került.

A 22 karátos arany grammonkénti ára 51,40 €

Erősség, menekülővaluta

Az elmúlt hónapok csökkenése ellenére az arany ezért az elemzők és az én véleményem szerint is jelenleg továbbra is szilárd fedezeti elem marad a portfólió kontextusában.

Gold-digging bacterium makes precious particles | Nature

Javaslat havi megtakarítási lehetőség

Alacsonyabb árfolyam esetén nagyobb mennyiségű arany, magasabb árfolyam esetén kisebb mennyiségű arany vásárlására kerül sor. A Partner Bank FINE GOLD aranyát átláthatóság és rugalmasság jellemzi. A megőrzésre vonatkozó információk az online ügyfélszolgálaton keresztül áttekinthető módon és kényelmesen elérhetők.

Értékőrző trezorok - Értékőrző kincstár

  • Fizikai arany: vagyontárgy a bizonytalan időkre
  • Az aranyat 100%-ban fizikai állapotában Ausztriában őrizzük trezorban
  • Legkiválóbb minőségű arany: 24 karátos, 999,9-es finomságú színarany
  • Rövid idő alatt rendelkezésre áll értékesítéssel vagy kiszolgáltatással
  • Lehetséges a rendszeres aranyvásárlás

Ha nyereséggel szeretnél befektetni minden minden út a Biztoshozamhoz visz.

Pontosabban a www.biztoshozam.hu szakértőjéhez. Látod ilyen könnyedén is lehet beszélni a pénzügyekről. Személyesen még hatékonyabbak tudunk lenni így már csak ennyi maradt hétre:

Fókuszkönyv - Portfolife

Jogi nyilatkozat:
Ezek az adatok kizárólag termékinformációként szolgálnak, és nem értelmezhetők sem ajánlatként, sem meghatározott pénzeszközök eladására, ill. vételére történő felhívásként vagy ajánlásként a nevezett pénzeszközök, eszközosztályok, országok, ágazatok, kibocsátók stb. javára. Nem vállalunk felelősséget a megadott adatok helyességéért és teljességéért.

Ha kérdése van, vagy befektetne, keressen bátran:

 Telefonon:0670-605-1490

• skypon:koncz.peter@portfolife.hu 

emailben:koncz.peter@portfolife.hu

• másodlagos email: koncz.peter@biztoshozam.hu

Ha tetszett akár egy kis részlet is, bátran vegye fel vagy a Biztoshozam.hu csapatával a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika, nyugdíjtervezés elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kap és tud majd a saját befektetéseiben, megtakarításaiban diverzifikáltan dönteni.

Nyugdíjbiztosítás jellemzői szakértő segít

Szeretne egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretne átnézetni meglévő biztosítását, értékpapírját?

Nincs más dolga csak regisztráljon ide kattintva!

.