Stabilitás, kiszámíthatóság Olasz módra avagy hogy keressünk évi 4%-nál többet euróban

Stabil olasz államkötvény

A kötvény általában egy nagyon egyszerű befektetési eszköz. Lejáratig kamatot fizet, és egyetlen, rögzített futamidejű. Kiszámítható, egyszerű és biztonságos. A visszaváltható kötvényt viszont a hagyományos kötvény izgalmas, kissé veszélyes unokatestvérének tekinthetjük.

A lehívható kötvényeknek “kettős életük” van. Összetettebbek, mint a standard kötvények, és nagyobb figyelmet igényelnek a befektetőktől.

Ebben a cikkben most a stabi és kiszámitható hosszútávú kötvényekről lesz szó. Arról, hogy egy jegybanki emelés vagy csökkenés esetén pl miért jók a hosszú stabi Álamkötvények , főleg ha azon országoké ahol kiszámíthatobb az élet.

Italy Considers Mini-BOTs To Pay Gov't Vendors, Igniting Debate

Hosszútávú kötvények

A kötvények az egyik legbiztonságosabb befektetések közé tartoznak. Ez a 43,1 billió dolláros piac (2019-es becslések szerint), amely többféle értékpapírt, összetett szabályokat és változó hozamokat foglal magában, azonban sok befektető számára gyakran túlterhelő lehet. Pedig a kötvények bevonásának fontossága a teljes portfóliójába vitathatatlan. A szakértők szerint a kötvények és a részvények arányának 60-40 közötti egyensúlyban kell lennie, ahol a portfólió 60%-át részvények, 40%-át pedig kötvények teszik ki. A kötvények népszerűségét megalapozó néhány fő ok a diverzifikáció, a garantált hozam és a minimális kockázat. Ennek ellenére még mindig nagy vita folyik arról, hogy milyen típusú – rövid vagy hosszú távú – kötvényeknek kellene a portfólió részét képezniük. A döntő tényezők a befektetési megközelítés, a kockázatvállalási hajlandóság és a pénzeszközigény.

The investment case for buying Italian government bonds | Financial Times

Ha a hosszú távú kötvénybefektetésekre esik a választása, íme néhány dolog, amiről tudnia kell:

  • A hosszú lejáratú kötvények általában jobban teljesítenek, így tökéletes kereskedési eszközzé válnak. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a hosszú futamidejű kötvények a legjobb befektetést jelentik. A hosszú lejáratú kötvények fázisokban rendkívüli volatilitást tapasztalnak, ami arra késztetheti Önt, hogy veszteséggel adja el őket. Így veszélyeztetve az általános pénzügyi célját. Ennek ellenére a kötvénybefektetések kiválasztásakor ügyeljen a mögöttes részesedésekre. Válasszon olyan hosszú távú kötvényalapot, kötvényt, amely alacsonyabb kockázatú piaci eszközökből, például AAA, AA minősítésű kötvényekből és állampapírokból áll, nem pedig magas hozamú, de alacsony minősítésű vállalati kötvényekből.

Szélesebb árfolyamciklusok

Egy másik dolog, amit a hosszú távú kötvényekbe történő befektetéskor nem szabad elfelejteni, hogy megértsük a szélesebb kamatlábciklushoz való kapcsolódását. Általában nehéz megjósolni, hogy a gazdaság hogyan fog teljesíteni a hosszú lejáratú kötvények futamideje (15, 20, 25 vagy 30 év) alatt. Ezért egy, a vásárláskor jövedelmezőnek tűnő befektetés idővel elveszítheti értékét. Tehát hipotetikusan egy kétéves lekötési idővel rendelkező kötvény minden 1%-os kamatemelkedés esetén 2 dollárt veszít, mivel a szélesebb kamatciklusokat nem lehet pontosan megjósolni. Még ha a hozamgörbék jobb hozamot is fizetnek a hosszú lejáratú kötvényeknél a rövid lejáratúakhoz képest, a hosszú lejáratú kötvényeknél van egy eredendő hosszú távú kockázat. A kamatlábak potenciálisan emelkedhetnek a befektetési futamidő alatt. Ha a kamatlábak emelkednek, a kötvény értéke csökken, és az új kötvények vonzóbbá válnak, mint a régebbi hosszú lejáratú kötvények. Ezáltal a hosszú lejáratú kötvények kevésbé vonzóvá válnak a kereskedés szempontjából.

Ennek ellenére az ilyen kockázat ellensúlyozására a hosszú lejáratú kötvényeket magasabb hozamértékkel kompenzálják, hogy elnyeljék ezeket a jövőbeli kamatlábsokkokat.

Government Bond: What It Is, Types, Pros and Cons

Késleltetett visszatérések

A hosszú lejáratú kötvényekről tudni kell, hogy ezek a befektetések nem kínálnak azonnali vagy közeljövőbeli hozamot. Ezért csak akkor döntsön úgy, hogy nehezen megkeresett pénzét ebbe a speciális piaci eszközbe fekteti, ha legalább 20 vagy annál több éve van a hivatalos nyugdíjba vonulásáig. Ha nincs ennyi ideje, mielőtt abbahagyja a munkát, akkor lehet, hogy rosszul választ a hosszú távú kötvényekkel. Ezeknek a piaci befektetéseknek időre van szükségük ahhoz, hogy potenciálisan növekedni tudjanak és a várt nyereséget biztosítsák Önnek. Ezek egy tisztességes eszközosztály, amely lehetővé teszi, hogy idővel vagyonát gyarapítsa. Ráadásul minél hosszabb az időtartam, annál könnyebben talpra tud állni a piaci visszaesések során.

Nézzünk ebben a cikkben egy konkrét példát:

Italy government tensions flare up over tax reform | Reuters

Olasz Államkötvény 2044-ig stabil 4,75%-os kamattal

2013-ban Olaszországnak szüksége volt pénzre. A 2014-es költségvetése miatt már 13-ban ki kellett bocsátania Államkötvényeket. Ugyanis az Olasz  költségvetés 2014-re valamivel több mint 2,5 milliárd euró (3,42 milliárd dollár), 2015-ben pedig 3 milliárd euró adócsökkentést irányzott elő, amelyet részben a kiadások csökkentéséből kíván finanszírozni, ami jóval elmarad a Confindustria 10 milliárd eurós adócsökkentési követelésétől. A kötvény kibocsátója az Olasz Gazdasági és Pénzügyminisztérium volt. Az akkor kibocsátott összeg Államkötvényben elérte a 19.269.363.000 eurót. Ez az államkötvény jelenleg 1000 eurós cimpletben kapható a Partner Bankon keresztül, de minimum 3 db a vásárlás. A kötvény árfolyama jelenleg 104,34%-on tartozkodik. Éves kamatfizetésű. Kamatfizetés minden év 09.01.

Forint megtakarítás helyett akár Eurós Olasz Államkötvény

Ha már forintja van, akkor pláne ne tartsa egy gyengülő környezetben. Ezen mondatok még tavaly hangzottak e kormány közeli helyekről:

2023 egészét tekintve 15%-os infláció várható az alap forgatókönyv szerint, de akár 18%-os infláció is elképzelhető.”
Ez mennyire reális? Teljes mértékben! Az inflációról és annak káros hatásairól már számos alkalommal írtunk, főként az elmúlt 2 évben, mióta az infláció ismét a mindennapi életünk része lett és évtizedek óta nem látott magasságokba emelkedett. Azóta megértük a 22,9 és a 20,1% -os inflációt is.

Javaslat!

Vásároljon hosszútávra Olasz Államkötvényt. Félre téve a tévhitet, bármikor eladhatja. Kiváló vásárlásnak tűnik az Olaszország Államkötvénye de mellete a Német Államkötvény is, a Volkswagen és a Schaeffler kötvénye, de dollárban az Apple 24-ben lejáró kötvénye és a NIKE , a Microsoft, a Berkshire HathawayTesla részvénye és a a Good-Year 5%-os kamatot fizető kötvénye mellé a Harley Davidson kamatfizetésű kötvénye is. Illetve ha minimum 5-10 millió forinttal rendelkezik és bízik az euróban és nem szeretné forintban tartani a pénzét javaslom vegyen fix kamatozású eurós, dolláros államkötvényeket és vállalati kötvényeket.

Ezek Németország toplistás desztinációi és attrakciói - Turizmus.com

Egy 10 milliós portfólióba ezek közül az eurós állami vagy vállalati kötvények közül érdemes válogatni és azt elhelyezni

  • 2025 januárjában lejáró Lengyel Államkötvény ISIN: XS0479333311  hozam: 3,35% euró
  • 2025-ben lejáró Volkswagen kötvény  ISIN kód:XS2152062209 3,36% eurós hozam
  • 2026-ban lejáró Magyar Zöld kötvény (Magyar Államkötvény) euróban ISIN:XS2161992198 4,099% hozam
  • 2027-ben lejáró Mercedes kötvény ISIN: DE000A2GSLY0 2,91% hozam euróban
  • 2027-ben lejáró Continental (gumigyár) kötvénye ISIN: XS2558972415  3,64% eurós hozam
  • 2027 -ben lejáró Schaeffler MTN (autóipari beszállító és forgalmazó)  ISIN kód: DE000A2YB7B5  3,95% eurós hozam
  • 2028 -ban lejáró E.ON  kötvény (földgáz- és a villamosenergia iparágak) ISIN kód: XS2574873266 3,24%-os eurós kötvény
  • 2030-ban lejáró Magyar Eurós Államkötvény(zöld kötvény) ISIN kód:XS2259191273  5,89% eurós hozam
  • 2032-ben lejáró Lengyel Államkötvény ISIN kód: XS2447602793 4,089% eurós hozam
  • 2033 OEBB Infrastruktura (Osztrák vasútvonal)ISIN kód:XS0984087204    2,88%  eurós hozam
  • 2034-ben lejáró Nestlé kötvény ISIN kód:XS2555198162  3,15% eurós hozam
  • 2035-ben lejáró Magyar Eurós Államkötvény(zöld kötvény) ISIN kód XS2181689659 évi 6,17% eurós hozam

 

Jogi nyilatkozat:
Ezek az adatok kizárólag termékinformációként szolgálnak, és nem értelmezhetők sem ajánlatként, sem meghatározott pénzeszközök eladására, ill. vételére történő felhívásként vagy ajánlásként a nevezett pénzeszközök, eszközosztályok, országok, ágazatok, kibocsátók stb. javára. Nem vállalunk felelősséget a megadott adatok helyességéért és teljességéért.

 

Ha kérdése van, vagy befektetne, keressen bátran:

 Telefonon:0670-605-1490

• skype-on:koncz.peter@portfolife.hu 

emailben:koncz.peter@portfolife.hu

• másodlagos email: koncz.peter@biztoshozam.hu

Ha tetszett akár egy kis részlet is vagy a Német Állam 2,45-os euró kötvénye, bátran vedd fel vagy a Biztoshozam.hu csapatával a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika, nyugdíjtervezés elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kapsz és tudsz majd a saját befektetéseiben, megtakarításaiban diverzifikáltan dönteni.

A szuperkötvénynél is több pénzt lehetett keresni ezekkel - Napi.hu

Szeretne egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretné átnézetni meglévő biztosítását, értékpapírját?

Nincs más dolga csak regisztrálj ide kattintva!