Az arany, mint tartalék !

Arany ami kincs

Az arany évszázadok óta a nemzetek pénzügyi tartalékainak alapvető eleme, és vonzereje nem mutatja a csökkenés jeleit, mivel a központi bankok idén is nettó aranyvásárlók lesznek. A központi bankok jelenleg több mint 35 000 tonna aranyat tartanak, ami a valaha bányászott aranymennyiség ötödét jelenti.

De mi az, ami az aranyat ilyen hosszú időn keresztül ilyen fontos eszközzé tette?

A központi bankok számára az arany egyik elsődleges szerepe a tartalékok diverzifikálása. A bankok felelősek a nemzetük valutájáért, de ezek értéke a mögöttes gazdaság vélt erejétől vagy gyengeségétől függően ingadozhat. Szükség idején a bankok kénytelenek lehetnek több pénzt nyomtatni, mivel a kamatlábak, a monetáris irányítás hagyományos eszköze, több mint egy évtizede a nulla közelében ragadtak. A pénzkínálat növelése szükséges lehet a gazdasági zavarok elhárításához, de ez a valuta leértékelődésének árán történik. Az arany ezzel szemben egy véges fizikai árucikk, amelynek készletét nem lehet könnyen növelni.

Toronto airport gold heist: Here's what we know so far - The Points Guy

 

Mint ilyen, természetes fedezetet jelent az infláció ellen.

Mivel az arany nem hordoz hitel- vagy partnerkockázatot, egy országba és minden gazdasági környezetben bizalomforrásként szolgál, így az államkötvények mellett az egyik legfontosabb tartalékeszközzé válik világszerte.

Az arany vonzerejét növeli, hogy fordított viszonyban áll az amerikai dollárral, egy másik fontos tartalékeszközzel. Amikor a dollár árfolyama csökken, az arany jellemzően emelkedik, lehetővé téve a központi bankok számára, hogy megvédjék az aranyat.

Aranytartalékok Fejlett világban

A legaktívabb központi bankok profilja megváltozott: a hagyományos gazdasági nagyhatalmak, mint az USA, Németország, Franciaország és Olaszország már nem vásárolnak több aranyat,. Hanem megtartják a már meglévő jelentős aranykészleteiket. A legtöbb aranyat az Egyesült Államok birtokolja, több mint 8 100 tonnával. Ami a teljes devizatartalékának csaknem 78 százalékát teszi ki. Ez több mint kétszerese Németország több mint 3300 tonnás birtoklásának, amivel a második helyen áll a listán, és tartalékainak mintegy 74 százalékát teszi ki.

Az arany vásárlóként olyan feltörekvő gazdaságok léptek a helyébe, mint Oroszország, Kína, Törökország és India. Annak ellenére, hogy ez a négy ország az elmúlt évtizedben jelentős mennyiségű aranyat vásárolt, még mindig elmaradnak nyugati társaiktól: Oroszország tartalékainak mindössze 22 százalékát teszi ki az arany, míg Kína alig 2000 tonna alatti aranykészlete mindössze 3 százalékot képvisel.

Aranytartalékok elmaradottabb országokban

Az utóbbi időben az Európai Unió tagállamai, Lengyelország és Magyarország rendszeresen bővítik állományukat. A magyar központi bank által a márciusi vásárlás idején kiadott nyilatkozat, amely megháromszorozta a teljes aranyállományát 94,5 tonnára. Betekintést engedett az eszköz mai jelentőségébe és tartós vonzerejébe. A közlemény szerint a bank döntésében kulcsszerepet játszott “a koronavírus világjárványból eredő új kockázatok” kezelése, míg “az államadósságok globális kiugrásának vagy az inflációs aggodalmak megjelenése tovább növeli az arany, mint biztonságos menedékeszköz és értékmegőrző jelentőségét a nemzeti stratégiában”.

Tehát bár az évek során változhatott a központi bankok aranyvásárlásának eredete, az eszköz tartásának okai alig változtak.

Spanyol arany

Az arany a világ egyik legértékesebb fémje, amelynek értéke a nehézkes beszerzése miatt nagyon magas. Legtöbbje a Föld magjában található, és a földrengések során a víz erejével nyerik ki. Európa legnagyobb érintetlen aranytartaléka azonban Spanyolországban található, de senki sem mer hozzáérni.

Konkrétan Tapia de Casariego (Asztúria) településen található Spanyolország északnyugati partvidékén. Becslések szerint a Salave-lagúnák alatt 30 tonna arany van, amelynek értéke közel kétmilliárd euró, ami igen magas szám, és a Spanyol Nemzeti Bank által tartott aranytartalék 10%-át jelentené.

Ezek a tartalékok több mint 2000 éve érintetlenek maradtak, anélkül, hogy bárki hozzá mert volna nyúlni, és bár több projektet is bemutattak a fém kitermelésére ebből a lelőhelyből, a mai napig egyik sem valósult meg.

A városban megoszlanak a vélemények arról, hogy jó ötlet-e az arany kitermelése vagy sem. Az ellenzők közel két évtizeddel ezelőtt létrehozták az “Oro No” egyesületet. Egy képviselője elmondta:

“Az emberek az állattenyésztésből, a halászatból és a turizmusból élnek. A bánya kitermelésével a belőle származó nehézfémek mindezekre az ágazatokra hatással lennének. Nem is beszélve a tájképi hatásokról, amelyeket okozna, ami a területről kialakított negatív kép miatt csökkentené a turizmust”.

 

Edelmetall unter Preisdruck: Goldpreis bleibt trotz hoher Inflation im Keller | Finanz und Wirtschaft

Javaslat

Vegyen Ön is aranyat rendszeres megtakarítással hosszútávra és így elkerülheti a nagyobb visszaeséséket és azt, hogy lemarad a mélypontokról.

Kérem keressen hogy Önnek is nyissunk egy arany számlát és Önnek is legyen befektetési aranya!
Az arany mint termék A Partner Bank AG kizárólag a legjobb minőségű (999,9 tisztaságú) aranyrudakat vásárolja meg, és azokat egy osztrák páncélteremben tárolja.

Generációkra elegendő előgondoskodás az aranynak köszönhetően

Az arany több mint 6000 éve értéktárgy, és a világ egyik legrégebbi és legjobban bevált pénzbefektetése. A Partner Banknál a legjobb minőségű aranyhoz juthat hozzá (999,9 tisztaságú, 24 karátos színarany „Good Delivery” minőséggaranciával). Az eszközök széles körű diverzifikációja bizonyult a legjobb stratégiának az előtakarékosság területén. Ennek alapját a pénzbeli és nem-pénzbeli eszközök képezik.

FINE GOLD

  • Éljen az arany nyújtotta előtakarékossági lehetőséggel!
  • Egyösszegű befektetés Minimális befektetés már 2500,00 eurótól
  • Egyéni arany-megtakarítási terv
  • Már 50,00 euró havi befizetéstől
  • Eseti befizetés Bármikor lehetséges
  • Az arany véd az inflációval szemben is
  • bármikor hozzáférhető
  • A fizikai arany mindenkor az ügyfél tulajdonát képezi
  • Az arany áfamentes

 

Fókuszkönyv - Portfolife

Jogi nyilatkozat:

Ezek az adatok kizárólag termékinformációként szolgálnak, és nem értelmezhetők sem ajánlatként, sem meghatározott pénzeszközök eladására, ill. vételére történő felhívásként vagy ajánlásként a nevezett pénzeszközök, eszközosztályok, országok, ágazatok, kibocsátók stb. javára. Nem vállalunk felelősséget a megadott adatok helyességéért és teljességéért.

Ha kérdése van, vagy befektetne, keressen bátran:

 Telefonon:0670-605-1490

• skypon:koncz.peter@portfolife.hu 

emailben:koncz.peter@portfolife.hu

• másodlagos email: koncz.peter@biztoshozam.hu

Ha tetszett akár egy kis részlet is, bátran vegye fel vagy a Biztoshozam.hu csapatával a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika, nyugdíjtervezés elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kap és tud majd a saját befektetéseiben, megtakarításaiban diverzifikáltan dönteni.

Nyugdíjbiztosítás jellemzői szakértő segít

Szeretne egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretne átnézetni meglévő biztosítását, értékpapírját?

Nincs más dolga csak regisztráljon ide kattintva!