Bankpánik vagy válság esetén Neo megmutatja a kiutat

Vajon miért is ragadtam tollat és papírt.

Beszélgetni és eszmét cserélni.

Képtalálat a következőre: „pénzügyi tanács”

Azért  írom Önnek, neked ezt az információs anyagot, hogy képben légy a média hatalmával. Ugyanis a híradásokból és a csapból is az folyik, hogy jön a válság. Fel kell készülni a válságra. Illetve mindenféle marketing anyag arról szól, vegyünk Prémium Magyar Államkötvényt. Adjunk kölcsön a Magyar Államnak 4, illetve 5 esetleg 6%-os éves kamatra. De ezt közép és hosszútávra tegyük, úgy, hogy ne is nézzünk mást csak a kamatok mértékét. Egyről ne feledkezzünk meg az inflációról szerintem. De most ezt hagyjuk is egyelőre. Az első kérdés valóban jön-e a válság. 100 elemzőből 100 azt mondaná, hogy nem és nincs is rá apróbb vagy nagyobb jel. Egy tény jók az amerikai makró gazdasági mutatók, jók az amerikai ingatlan emelkedéseknek a mutatói, a munkanélküliségi indexek stabilan egyre kevesebb munkanélkülit mutatnak, az amerikai részvények kitartóan emelkednek. Alacsony a félelemindex a VIX-index, illetve nagyon stabilak a gazdasági mutatók kül- és belsőkereslet formájában akár az amerikai, akár az európai rendszerben.

ap_100721024121_wide-0199fc17505c10b6eb657b2fc32bd4e0f1b4635c-s800-c85

Frank-Dod pénzügyi rendszernek köszönhetően a pénzügyi rendszerek kiválóak és a bankok erősek. De mi van, ha ÖN ezt nem hiszi el. Nem baj. Nem is kell, hiszen 2009 óta tartó, szinte töretlen piaci emelkedés és gazdasági felívelés a legtöbb befektetőt álomba ringatta, tudomást sem véve az általános piaci kockázatok kezeléséről, azok mérsékléséről, nem beszélve a felkészülést a következő globális válsága.

429077_ef13d295b0be9dc96fa862bb5f0dcea8_wm

Nem kérdés, hogy lesz-e újabb válság és az sem, hogy sok millióan fognak sok milliót elveszíteni (újra). A kérdés csupán az, hogy Önt ez hogyan fogja érinteni? Okoz-e álmatlan éjszakákat, vagy a győztesek nyugalmával fogja-e átvészelni mindezt? De kérdés azt mibe is érdemes fektetni? Ha kötvényben és fix kamatban gondolkodunk mi az, ami biztonságot adna Önnek.

Merre tart a kötvénypiac?

A globális és fejlődő kötvénypiacon az év második felében a növekvő kamatok mellett megtorpantak az árfolyamok. Az aktuális szintek elsősorban az új vásárlók számára jelentenek kedvező vételi szinteket.

Az európai kötvénypiacon megosztottságot láthatunk. A nyugat-európai állampapírok kamatai jórészt nulla alá csökkentek így egy átlagos befektető portfóliójában okafogyottá vált ilyen eszközöket tartani.

Kezdeném az elsővel

Szuper Állampapír. Még a 7-es busz és Metró aluljáró is tele a kampányával. De vajon mi van mögötte? Elárulom egyszóval Kölcsön, kamatra. Egyre több kölcsön egyre több kamatra. Már az első hónapban 52 milliárd forintért eladtak magyar államkötvényt a pár százalékos kamatért. Ami nem más, mint marketing. Mert mi emberek mivel nem számoltunk, mint befektető, amikor államkötvényt veszünk. Két dologgal az első az infláció. A hivatalos infláció ugyanis jelen pillanatban 3,8%. Viszont az ennél súlyosabb dolog az amit, megérzünk a pénzünkért, amit kapunk a boltokban a vásárlóérték. Ugyanis a vásárlóértéke a pénzünknek folyamatosan romlik. Itt a KSH hivatalos vásárlói kosarat megnézzük évi 5%-os növekedést látunk. (persze ha a fizetésünk éves 5%-on emelkedne, ki lennénk akadva, ugyanis nem öt, azaz 5%-kal növekedtek a teljes élelmiszer árak és nyersanyag ruhaárak, hanem jóval magasabban, mert csak a legszükségesebb élelmiszerek árai %-kal növekedtek ezért 5% a KSH vásárlói emelkedés). De vajon így már mennyire szimpatikus önöknek a Magyar Államkötvény kamata? Még mindig ebben gondolkozzunk továbbra is?

A másik nagy probléma

A FORINT/Euró kurzus. Ugyanis minden évben 3-5%-kal nőtt az EUR/HUF kurzus. Vagyis ennyit gyengült a forint az euróhoz képest a forint. De kérdezi.e Ön azt, hogy miért gyenge a Forint. Mert a magyar 2011-óta gazdaságpolitika hozzáállása úgy írható le, hogy a költségvetési politika viszonylagos szigort gyakorol (hiszen 1-2% körüli a GDP-arányos eredményszemléletű deficit, az EU-pénzek ki- és befizetési hatása nélkül, pénzforgalmi szemléletben pedig közel nulla a hiány) Vagyis nem emel kamatot, alacsony szinten tartja a jelenlegi alacsony kamatszinten. Jelenleg az alapkamat 0,9%. Vagyis nagyon extrém alacsony. Viszont ha megemelné a jegybanki alapkamatokat, azzal nemcsak, hogy nem segítené az export-import áruk miatti bevételt, hanem nagyon nagy problémát okozna a hitelfelvevői piacon. A magyarországi hitelfelvevőket és hitel kibocsájtokat ez rosszul érintené, mert likviditásuk romlana. Illetve a gazdaságélénkítés jegyében például az exportőröket még segítheti is, ha a beszűkülő külpiaci lehetőségek mellett egy kicsit gyengébb a forint. Előreláthatóan 2020-2021-ig ezen a gazdaságpolitikán az MNB-n belül nem is akarnak változtatni. Addig tartós forint-euró leértékelődés várható, nem beszélve a küldő nyomásokról sem. Akár egy-két évig fennmaradhat az extrém laza monetáris politikai alapállás a gyenge forint mellett is (sőt akár még további lazítás is jöhet) és így a feltörekvő piacok közül az egyik legnagyobb negatív reálkamat környezet is fennmaradhat Magyarországon (3% feletti infláció, 0% körüli rövid hozamkörnyezet, Londonból és New Yorkból többnyire ezt figyelik). Emiatt és a globális hozamsivatag miatt egyébként nem is élénkültek fel az MNB-vel kapcsolatos piaci kamatemelési várakozások, közben pedig a magyar külkereskedelmi és folyó fizetési mérleg korábbi masszív többlete jócskán apadt, így ezek sem adnak táptalajt mostanában a forintnak, hogy erősödjön. De akkor mi is a megoldás?

Mindjárt írom is Önöknek, hogy kielégítsem a várakozását. Csak olvassa tovább a levelet.

A Magyar Államkötvény Forintos kamat mértéke:

  • az első félévben évi 3,5%
  • a második félévben évi 4,0%
  • 2. évben évi 4,5%
  • 3. évben évi 5,0%
  • 4. évben évi 5,5%
  • 5. évben évi 6,0%

 EUR/HUF (Euro / Ungarische Forint) Chart

Mi is a megoldás?

Elárulom.

Ugyanúgy FIX kamatozású kötvények-, de csomagban.
Miért is? Elárulom, mert porlasztani lehet a kockázatokat. De ezek a kötvények, viszont  vállalati kötvények, amik fix 4,85%-ot fizetnek éves szinten, de nem forintban, hanem euróban. Ami nagyon nagy szó ugyanis ebben az európai banki környezetben, ahol az EKB banki alapkamatja 0%, ez rekordszintnek számít. Ráadásul ezeket a fix kamatozású kötvényeket, amit a bank összerakott egy csomagba Ön nem is tudná megvásárolni, ugyanis csak nagy és középvállalkozók  vásárolhatnák meg. Mert a kötvények szám szerint 5 darab található benne egyenként 100.000 euróért lehetne megvásárolni. De most a bank december 5-ig egy jegyzést írt elő. Ugyanis megvásárolja nagyban ezt az öt darab kötvényt, aminek egyenként és összesen is 2024. január 15-e a lejárata, hogy Ön is megtudja vásárolni évi 4,85%-os (nettó) kamatért. Igen jól látja nettó 4,85%-os eurós kamat.

a238dcd0fe5c90aeea6a379d346a9863741948ff

De hogy miért annyi, mert most 100%-os árfolyamon tartózkodik valamennyi vállalat kamata. Igen ÖN is vásárolhat belőle és minden évben 4,85%-os euró kamatot kap éves szinten. Minden évben, még a lejáratkor is, csak egy kell hozzá, minimum 10.000 eurónak megfelelő összeg. Tehát ha önnek Kb: 3 millió 340 ezer forint vagy annál nagyobb összege van és befektetné, akkor lehetőleg ne a most leáldozandó ingatlanpiacba fektesse és ne is szuper államkötvénybe, hanem egy olyan vállalati kötvénycsomagba, amit az Osztrák Bank vagyonkezelési osztálya monitorizál és a bank működésére  Ausztria 100.000 euróig garanciát vállal.

153671

Szóval minden évben 3,5-4-5- vagy 6% forintban vagy TUTI FIX 4,85% KAMAT euróban, úgy hogy ha még mázlink van a forintunk gyengül (márpedig sajnos mázlink van) és euró nyeresége is származik  belőle Önnek.  Köszönöm a figyelmét. Kérem, hívjon még ma, hogy átbeszéljük portfólióját vagy befektetését, ne hagyja elértékteleníteni azt.

Ha tetszett akár egy kis részlet is, bátran vedd fel vagy a PortfoLife céggel a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kapsz és tudsz majd a saját befektetéseidben dönteni diverzifikáltan.

e-logo-portfolife_light

Szeretnétek egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretnétek átnézetni meglévő biztosításotok?

Nincs más dolgod csak regisztrálj itt!

 Itt megteheted!

vagy akár

 Itt is megteheted!