MAKROGAZDASÁGI GYORSJELENTÉS 2019 Q3 Negyedév 3.rész

Magyarország gazdasága

Képtalálat a következőre: „magyarország gazdasága”

 

A magyar gazdaság a második negyedévben ismét dinamikusan, 4,9 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest, miközben legfontosabb külkereskedelmi partnerünk, Németország gazdasága stagnált. Az export a második negyedévben mindössze 2,7 százalékkal bővült, miközben az import a belső kereslet dinamikus emelkedése miatt 4,3 százalékkal emelkedett. Az év egészére rendre 5,8, illetve 6,3 százalékos növekedést várunk, míg jövőre a két mutató emelkedése kiegyenlítettebb, 5,0, illetve 4,9 százalék lehet. A kivitel növekedését elsősorban a beruházások magas szintje segíti elő, miközben a behozatal bővülést a belső kereslet húzza. Magyarországon a rendszerváltozás óta most láthatjuk a legalacsonyabb a munkanélküliségi számokat. Viszont sajnálatos tény, hogy ebben a negyedévbe már kiderült, hogy a kétszámjegyű béremelkedés hosszútávon nem fenntartható, ezt leginkább a nemzetközi tulajdonban lévő és a hatékonyságukat javítani képes cégek tudják biztosítani.

Képtalálat a következőre: „magyarország parlament”

Így viszont rövidtávon is átrendeződés várható a munkaerőpiacon, ez valószínűleg még nem érintené a költségvetési szektort. Lassuló bővülést láthatunk a munkaerőszektorban, illetve folyamatos a kivándorlás. Ebben a negyedévben több biztosító és bank is gyenge számokról számolt be, amely köszönhető a német gazdaság gyengülésének, Olaszországnak és a kereskedelmi háborúnak egyaránt. A magyar befektető ezen időszak alatt a szuperállamkötvény befektetés irányába fordult. A Magyar Államkincstár júniustól összességében eddig a több mint 2 ezer milliárd forintnyi Magyar Állampapír Plusz (MÁP+) 27 százalékát, azaz 555 milliárd forintnyi befektetést értékesített. A külkereskedelmi egyenleg alakulása ezzel szemben nem tudott hozzájárulni a növekedéshez. Ráadásul a dollár felértékelődése és az infláció 3,9% feletti mutatója a forint leértékelődéséhez vezetett szeptember végére, október elejére. Várhatóan a Magyar Nemzeti Bank 2020 végéig nem változtat az alapkamaton. A javulást a szigorúbb fiskális politikától és a Prémium Magyar államkötvények kibocsátástól várja.

Képtalálat a következőre: „ksh vásárlói kosár”

A magyar biztosítók a forint gyengülése miatt az infláció követő befektetési alapokat, a befektetési aranyat, defenzív részvénylapokat és amerikai kötvényalapokat helyeztek el a portfóliókban, azért, hogy ügyfeleik befektetését megőrizzék. 2019 augusztusában az ipari termelés volumene 0,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A legnagyobb lassulást a gépjárműgyártásban láthattuk, míg az elektronikai, optikai termék gyártásban felgyorsult a növekedés. Az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása viszont csökkent.

Magyar 1.png

Magyarország államadósság alakulása

forrás:index

Ha tetszett akár egy kis részlet is, bátran vedd fel vagy a PortfoLife céggel a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kapsz és tudsz majd a saját befektetéseidben dönteni diverzifikáltan.

e-logo-portfolife_light

Szeretnétek egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretnétek átnézetni meglévő biztosításotok?

Nincs más dolgod csak regisztrálj itt!

 Itt megteheted!

vagy akár

 Itt is megteheted!