Caterpillar- A magasabb rövid távú kockázatok ellenére még mindig vételi ajánlat.

Osztalékfizetés császára a Caterpillar

Összefoglaló

  • A Caterpillar részvényei 22%-ot estek az eddigi csúcsukhoz képest.
  • A Caterpillar továbbra is jól teljesít, tisztességes növekedést produkálva minden területen.
  • A Caterpillar jelenlegi értékelése alapján ez a blue-chip részvény vétel.

Caterpillar Financial Services Limited - Osler, Hoskin & Harcourt LLP

Bevezetés

Osztaléknövekedést elérő vállalatok befektetőjeként mindig új befektetési lehetőségeket érdemnes keresni a jövedelemtermelő eszközökben. A meglévő pozícióikat érdemes általában kiegészítem, ha vonzónak találja az osztalékfizetésű részvényeket. A piaci volatilitást is  érdemes előnyére fordítani azáltal, hogy új pozíciókat indít, hogy diverzifikálja az állományát és kevesebb tőke mellett növelni tudja az osztalékjövedelmét.

Az ipari szektor vonzó ezekben a volatilis időkben, mivel az ipari vállalatok általában ciklikusabbak. A hosszú távú befektetők hasznot húzhatnak a volatilitásból, és jó minőségű vállalatok részvényeit szerezhetik meg. A rövid távú volatilitás kemény lehet, de a hosszú távú jutalom megérheti. A Caterpillar  az egyik olyan válalat , egy kiváló részvény, amely a múltban is hasznot hozott és ameynél elviselhető a volatilitás.

Caterpillar B15 (Dual SIM) mobiltelefon

A vállalatról

A Caterpillar építőipari és bányászati berendezéseket, dízel- és földgázmotorokat, valamint ipari gázturbinákat gyárt és értékesít. A vállalat pénzügyi termékek szegmense operatív és pénzügyi lízinget, részletfizetési szerződéseket, forgóeszközhiteleket, nagykereskedelmi finanszírozást, valamint biztosítási és kockázatkezelési termékeket kínál. A vállalat korábban Caterpillar Tractor Co. néven volt ismert, és 1986-ban változtatta meg nevét Caterpillar Inc. névre. A Caterpillar Inc. 1925-ben alakult, székhelye a texasi Irvingben található. 1986-ban a vállalat Delaware-i társasággá alakult át a jelenlegi Caterpillar Inc. néven. 2017 januárjában bejelentette, hogy az év folyamán az Illinois állambeli Peoriából az Illinois állambeli Deerfieldbe helyezi át székhelyét, elvetve a 2015-ös terveket egy 800 millió dolláros új székházkomplexum építéséről Peoria belvárosában. A vállalat Cat / Caterpillar név alatt ruházati és munkaruházati csizmák termékcsaládját is licenceli és forgalmazza. Emellett a vállalat 2012 óta licenceli a Cat phone márkájú, strapabíró mobiltelefonokat és robusztus okostelefonokat. A Caterpillar gépek és más, a vállalat által forgalmazott termékek felismerhetőek a védjegyükről, a “Caterpillar Yellow” színről és a “CAT” logóról.

Caterpillar Construction Machinery And Equipment Company Logo Brand Hip Hop  Skelelton Gift For Caterpillar Lovers Polo Shirt - Beeteeshop

Alapelvek

A Caterpillar bevételei az elmúlt évtizedben mindössze 2%-kal nőttek. Ez abból a nagyfokú ciklikusságból fakad, amit ennek a blue chipnek az értékesítésében látunk. Ez a vállalat változásainak és átszervezésének is az eredménye. A kevésbé jövedelmező üzletágakat és egységeket kivonja, hogy erőfeszítéseit és értékesítését az üzletág jövedelmezőbb részére összpontosítsa. A jövőben a Seeking Alfa elemzői konszenzusa szerint a Caterpillar középtávon továbbra is ~4%-os éves ütemű forgalomnövekedést vár.

Chart

Ahogy a fenti stratégiában is szerepel, a vállalatnak előnyös, ha a jövedelmező üzletágaira összpontosít. Az EPS (egy részvényre jutó nyereség) több mint kétszeresére nőtt ugyanezen évtized alatt. Ez a jövedelmezőbb termékek magasabb értékesítésének és a vállalat folyamatos szerkezetátalakítási erőfeszítései keretében végrehajtott költségcsökkentésnek köszönhető. A jövőben a Seeking Alfa elemzői konszenzusa szerint a Caterpillar középtávon továbbra is ~13%-os éves EPS-növekedést várnak.

Choose Cat Equipment Financing From Cat Financial | Cat | Caterpillar

Forgalmazás

A Caterpillar termékeket a Caterpillar 220 kereskedőből álló világméretű hálózatán keresztül közel 200 országban forgalmazza a végfelhasználóknak. A Caterpillar kereskedői független tulajdonú és működtetésű vállalkozások, amelyek kizárólagos földrajzi területekkel rendelkeznek. A kereskedők értékesítési, karbantartási és javítási szolgáltatásokat, kölcsönző berendezéseket és alkatrész[140] forgalmazást biztosítanak. A kanadai Vancouverben székhellyel rendelkező Finning kereskedő a Caterpillar legnagyobb globális forgalmazója. A Gmmco Ltd India első számú Caterpillar gépkereskedője. A United Tractor & Equipment (Pvt) Limited, más néven UTE a Caterpillar gépek és nehézgépek egyetlen hivatalos forgalmazója Srí Lankán.  A legtöbb kereskedő a DBS nevű irányítási rendszert használja a napi működéséhez.

2006 első negyedévében a Caterpillar értékesítésének 66%-át az Egyesült Államokban működő 63 kereskedő valamelyike bonyolítja, a fennmaradó 34%-ot pedig a Caterpillar 157 tengerentúli kereskedőjének valamelyike értékesíti.

A Caterpillar osztalékfizetése

Az osztalék a Caterpillar egyik koronaékszere. A vállalat osztalékarisztokrata, amely 29 éve évente növeli az osztalékot. A jövőbeni júniusi emelés valószínűleg egyszámjegyű lesz, mivel a vállalat kezelhető, 35%-os kifizetési arányt tart fenn. Másrészt az osztalékhozam nem tűnik rendkívül vonzónak, mégis idővel az inflációs rátánál lényegesen gyorsabban fog nőni.

Chart

Az osztalék mellett a vállalat a részvényeseknek visszavásárlás útján is juttat tőkét. A visszavásárlások az EPS növekedését támogatják azáltal, hogy csökkentik a forgalomban lévő részvények számát, miközben a nettó nyereség változatlan marad. Az elmúlt évtizedben a forgalomban lévő részvények száma 20%-kal csökkent, támogatva a Caterpillar EPS-növekedését. A vállalat kihasználhatja a jelenlegi vonzó értékelést arra, hogy több részvényt vásároljon vissza, és a visszavásárlásokat hatékonnyá tegye.

Chart

Értékelés

A Caterpillar P/E (ár/nyereség) mutatója 11,77, ha a 2023-as EPS előrejelzéseket használjuk. Egy kétszámjegyű növekedési ütemű vállalat eredményének kevesebb mint 12-szeresét fizetni vonzónak tűnik számomra. Ez azt is jelenti, hogy a befektetőknek van némi félelmük a vállalat azon képességével kapcsolatban, hogy ilyen jól teljesítsen, és továbbra is növekedjen, valószínűleg az üzletág ciklikus jellege miatt.

Fast Graphs analysis

A Fast Graphs alábbi grafikonja hangsúlyozza, hogy a Caterpillar részvényei vonzóan értékeltek. A Caterpillar átlagos P/E értéke 17,39 az elmúlt két évtizedben, 13,2%-os átlagos növekedési ütem mellett. Az elemzők úgy vélik, hogy a Caterpillar továbbra is ugyanolyan ütemben fog növekedni, mint ahogyan azt történelmileg tette, a jelenlegi értékelés azonban lényegesen alacsonyabb.

A Caterpillar 2023-as  év első negyedévi számai.

Egy sajtóközlemény szerint a vállalat 15,9 milliárd dolláros árbevételről és bevételről számol be, ami 17%-os növekedést jelent a 2022-es első negyedévi 13,6 milliárd dollárhoz képest. A növekedés elsősorban a kedvező árrealizációnak és a nagyobb értékesítési volumennek köszönhető. Az üzemi eredményhányad 17,2% volt 2023 első negyedévében, szemben a 2022 első negyedévi 13,7%-kal. A korrigált üzemi eredményhányad 21,1% volt 2023 első negyedévében, szemben a 2022 első negyedévi 13,7%-kal.  A vállalati működési cash flow 1,6 milliárd dollár volt, és a vállalat 6,8 milliárd dollár vállalati készpénzzel zárta az első negyedévet. A negyedévben a vállalat 600 millió dollár osztalékot fizetett, és 400 millió dollár értékben vásárolt vissza Caterpillar törzsrészvényeket.

CaterpillarInc on Twitter: "Hear from CEO Jim Umpleby about recent company  performance and how we're fulfilling our purpose to help our customers  build a better world: https://t.co/RCvQm58y4z https://t.co/2M4nrao9Wd" /  Twitter

A cég vezetői a Caterpillar-ről

“A Cat Financial erős eredményeket ért el a stratégiánk végrehajtására való folyamatos összpontosításnak és a portfóliónk erős egészségének köszönhetően. A Cat Financial csapata továbbra is elkötelezett ügyfeleink kiszolgálása iránt világszerte pénzügyi szolgáltatási megoldásokon keresztül”.”

Lehetőségek

Az ingatlanárak továbbra is emelkednek az Egyesült Államokban. Az ingatlanárak emelkedése több vállalatot ösztönöz arra, hogy több házat építsen, amelyeket az új otthont kereső amerikaiak millióinak adnak el. A Caterpillar jó helyzetben van ahhoz, hogy profitáljon ebből a tendenciából, mivel az építkezésekhez használt nehézgépeket értékesít. Jól ismert márkával és erős üzleti pozícióval rendelkezik.

Az amerikai lakásárak februárban emelkedtek, 0,5 százalékkal nőttek januárhoz képest a Federal Housing Finance Agency (FHFA) szezonálisan kiigazított havi lakásárindexe (HPI®) szerint. A házárak 2022 februárjától 2023 februárjáig 4,0 százalékkal emelkedtek. A 2023 januárjára korábban jelentett 0,2 százalékos áremelkedést 0,1 százalékosra módosították lefelé.

Caterpillar financial report for Q1 2015 exceeded forecasts

 

A Caterpillar másik lehetősége a szilárd mérlege. A vállalat jelentős készpénzállományának köszönhetően a vállalat EBITDA-hoz viszonyított nettó adósságállománya egy körül van. Az elmúlt évtizedben a vállalat EBITDA-ja 30%-kal nőtt, miközben a hosszú távú adósság 6%-kal csökkent. Ez a mérleg rugalmassága azt jelenti, hogy az osztalék biztonságosabb a ciklikus időszakokban, és a vállalat minőségi eszközöket és márkákat szerezhet a növekedés érdekében.

Akár átszervezés?

A vállalat másik lehetősége az átszervezés. A Caterpillar 2023-ban 700 millió dollárt tervez szerkezetátalakításra költeni. Az átszervezés támogatja a növekedést a költségek csökkentésével, mivel a vállalat a kevésbé sikeres egységektől válik meg, és elősegíti a növekedést egy olyan üzleti struktúra létrehozásával, amely a legtekintélyesebb eszközökre és egységekre összpontosít, és lehetővé teszi, hogy az egész szervezet ezekre összpontosítson, hogy magas növekedést érjen el a rendkívül nyereséges szegmensekben.

Caterpillar (1925-1949) | Classic Dozers

 

Kockázatok

A verseny jelentős kockázatot jelent a Caterpillar számára. A vállalatnak meg kell küzdenie az Egyesült Államok, Kína, Japán és Európa konkurenciájával. Míg az olyan vállalatok, mint a John Deere (DE) helyi versenytársak, addig az olyan vállalatok, mint a japán Mitsubishi szintén vezető márkák. A kihívást nem csak a már piacon lévő vállalatok jelentik, hanem a piacra lépés viszonylag alacsony akadályai is, amelyek a Caterpillar számára lehetséges fenyegetést jelentenek.

Egy másik kockázat a vállalat számára a recesszió veszélye. Egy recesszió esetén az ingatlanárak csökkennek, és a fogyasztók vásárlóereje csökken. Ez negatívan fogja befolyásolni az új házak iránti keresletet, és így az ezek építéséhez szükséges új berendezések iránti igényt. A magasabb kamatlábak már most is megnehezítik a vállalatok számára a gépek finanszírozását. Ha jelentős keresletcsökkenést látunk, az építőipari vállalatok kevesebbet fognak vásárolni a Caterpillartól.

A kockázatok a Caterpillar számára a ciklikusság miatt hangsúlyosak. Az építőipari cégek akkor hagyják abba először a nehézgépek vásárlását, ha az üzleti környezet zord. Meglévő gépeiket még néhány évig csere nélkül fogják használni. Kerülni fogják a bővítést, így a Caterpillar számára a bevételcsökkenés így néz ki. Ezért a magasabb kamatlábak, a recesszió és a Caterpillar üzletágának kombinációja rövid távon óriási kockázattá válik.

Caterpillar | 2020 In Case You Missed It: Milestones

Következtetések

Összefoglalva, a Caterpillar részvényei az elmúlt években jól teljesítettek. Ez azért történt, mert a vállalat szilárd fundamentumokkal jól teljesített, ami osztalék- és visszavásárlási növekedést eredményezett. Ezenkívül a vállalat jelentős növekedési lehetőségeket mutatott, és készen áll a jövőbeli kockázatok kezelésére.

A vállalat jelenlegi értékelése vonzó, így a befektetők számára elegendő biztonsági tartalékot hagy. Egy ilyen volatilis piacon azonban megértem, hogy egyes befektetők miért szeretnének még nagyobb biztonsági tartalékot. Ezért, bár a Caterpillart VÁSÁRLÁSként értékelem, a konzervatívabb befektetők alacsonyabb, 180 dollár körüli áron, vagy amikor az üzleti környezet egyértelműbbé válik, megpróbálhatják megvásárolni.

Caterpillar Chart

Javaslat!

Vásároljon Caterpillar részvényt! Diverzifikáljon, mindenképp fektessen be Blue chipp részvényekbe: Microsoft, Coca-Cola, McDonalds, Amgen és vegyen növekedési azaz Value részvényeket Tesla, Amphenol, Google, Meta, Netflix de az osztaékfieztésről sem feledkezzen meg: Air Liquide, Total Energie, Caterpillar, BHP Group… Egy darab  Caterpillar részvény 246,05 dollárba került a cikk Seeking Alpha elemzői fordításakor és a cikk írásakor. Egy dollár 2023.06.30-án 342 forint volt. Ez azt jelenti hogy 15 db Caterpillar részvény 3690,75 dollárba kerül. Ez forintban 1262.237 forint plusz költség.

Jogi nyilatkozat:

Ezek az adatok kizárólag termékinformációként szolgálnak, és nem értelmezhetők sem ajánlatként, sem meghatározott pénzeszközök eladására, ill. vételére történő felhívásként vagy ajánlásként a nevezett pénzeszközök, eszközosztályok, országok, ágazatok, kibocsátók stb. javára. Nem vállalunk felelősséget a megadott adatok helyességéért és teljességéért.

Ha kérdése van, vagy befektetne, keressen bátran:

 Telefonon:0670-605-1490

• skypon:koncz.peter@portfolife.hu 

emailben:koncz.peter@portfolife.hu

Ha tetszett akár egy kis részlet is, bátran vegye fel vagy a Biztoshozam.hu csapatával a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika, nyugdíjtervezés elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kap és tud majd a saját befektetéseiben, megtakarításaiban diverzifikáltan dönteni.

Nyugdíjbiztosítás jellemzői szakértő segít

Szeretne egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretne átnézetni meglévő biztosítását, értékpapírját?

Nincs más dolga csak regisztráljon ide kattintva!