Fél éve történt – Pluszban záró pénzügyi szektor, illetve sikeres negyedéves jelentések a héten

A minap Zeldáék hívtak fel időpont miatt, hiszen utoljára még február 06-án találkoztunk de már telefonon is érdeklődtek, hogy vajon hogy áll a befektetésük. Ügyfeleink sokat dolgoznak, így kevés idejük van velem találkozni, de azért augusztusba beszorítanak a naptárba erre egy kis időt. Tájékoztattam Őket, hogy a február elejei találkozóhoz képest nagyon sok változás volt a piacon, illetve a február közepén vásárolt összesen 10 millió forint értékű  Tesla és a Pepsi Cola részvény, illetve Novo Nordisk gyógyszeripari részvény most sokat ér nekik. Míg a Novo-Nordisk 34,9 dollárrol emelkedett 42,50 dollárra, addig a Pepsi – Cola 106 dollárról 114,93 dollárra azaz közel 8% nyereségük lett. De a meglepetés számukra mégis a Tesla részvénye hozta, hiszen februárhoz képest a részvényük több mint 16%-ot hozott a konyhájukra.pepsi-cola-sign-pepsi-cola-cops-pepsi-and-pete-hc111312-0950

Zeldát és Anikót tájékoztattam a február óta eltelt gazdasági időszakról is, illetve elmondtam nekik, hogy a héten végre az olaj ára közel egy százalékkal emelkedett pénteki záráskor. Az amerikai piaci zárásra a WTI nyersolaj ára 1,30 százalék nyereséget mutatott hordónként 46,68 dolláron. Zeldáékat érdekelték az amerikai indexek is. Mire tájékoztattam őket arról, hogy Az S&P-500 index tagjaitól átlagosan nyolcszázalékos nyereségnövekedést várnak az elemzők. Az index tagjaiból már harminc tette közzé beszámolóját, nyolcvan százalékuk a várakozásokra rácáfoló adatokkal.  Anikót emlékeztettem arra, hogy  februárban milyen jót beszélgettünk  a Gyöngyössolymoson lévő Solymos Panzióban és elmeséltem nekik, hogy azóta ennek a panziónak az éttermét többeknek ajánlottam.  Anikóékkal végezetül átbeszéltük, hogy a technológiai részvények pl a Facebook és az Apple is emelkedésnek indult a héten.

 

Anikó és Zelda történetéről itt olvashatsz.bisnode_aa_suriel

AA (dupla A) tanúsítványra a magyarországi vállalatok 1,75 %-a jogosult. Velük az üzleti kapcsolat kialakításának pénzügyi kockázata nagyon alacsony.

De miről is beszélgettünk február elején hat hónapja Anikóval és Zeldával a biokereskedővel és a műköröm szalon tulajdonossal?

 

“A délelőtt folyamán az időmet bevásárlással töltöttem, délután pedig leutaztam Gyöngyössolymosra. Itt találkoztam régi ügyfeleimmel, Anikóval és Zeldával. Az ügyfelekkel már egy éve szorosan együttműködöm, Anikó egy bioélelmiszer nagykereskedés, illetve műköröm szalonok tulajdonosa, Zelda pedig tulajdonostárs. A cég vagyonát akkor Kopernikusz részvénykosárba fektették be. A megbeszélt tárgyalásra késő délután került sor a Solymos Panzióban.images (1)

A helyszínre érkezést követően, a várakozás ideje alatt átolvastam a New York Post hírét, melyből kiderült, hogy James Robart seattle-i szövetségi bíró (akit még George W. Bush nevezett ki) ideiglenesen felfüggesztette Donald Trump- amerikai elnök- hét, muszlim többségű ország állampolgáraira vonatkozó beutazási tilalmi rendeletét.

A tárgyalás elején Zeldáék egy-egy bécsi kapucínert, én pedig egy etióp Yamu kávét rendeltem. Anikó elmondta, hogy jelenleg egy céges ingatlan eladásából származó, további 10 millió forintot szeretnének befektetni a linzi Partner Banknál. Örömmel beszéltük át a meglévő vagyonkezelt számlájukat is, hiszen a Partner Banknál lévő vagyonkezelt Kopernikusz részvényindex az eltelt egy év alatt 7,22% nyereséget hozott számukra.

A beszélgetés elején ügyfeleimet tájékoztattam arról, hogy a héten Amerikában a múlt heti szárnyalás után oldalazott a piac, mivel múlt pénteken bejelentett Donald Trump rendelete a bevándorlásról nagy port kavart. Ezenkívül hétfőn a gyenge GDP adatok miatt is megrendültek a befektetők, így hétfőn a nyitás után a Dow Jones 0,5 százalékot, az S&P500 0,6 százalékot, a Nasdaq100 értéke pedig 0,9 százalékot esett. Ez a hét is a negyedéves gyorsjelentésekről szólt. A héten kedvező gyorsjelentések érkeztek a Facebooktólés a Merck gyógyszeripari cégtől.images

Facebook cég árbevétele elképesztő, 50%-os éves növekedéssel, 8,81 milliárd dollár lett, a várt 8,51 milliárd dollár helyett. Részvényenkénti eredménye pedig 79%-os növekedéssel, 1,41 dollár lett, a várt a 1,31 dollárral szemben.

Merck viszont éves viszonylatban esett. Amerika egyik legnagyobb gyógyszercégeként a Merck is Donald Trump célpontjába került a magas gyógyszerárak miatt. Azonban kedd este az amerikai vállalatvezetők és az elnök között egy megbeszélés után, a sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az elnök nem akar drasztikusan beleszólni a gyógyszerárakba, illetve a Merck a tüdőrák kezelésben, illetve gyógyszer fejlesztésben igen előrehaladott állapotban van. A gyógyászattal foglalkozó cég legutóbbi negyedéves bevétele, illetve a profit és az idei évre adott előrejelzés már meggyőzte a befektetőket, így szerdán 1,5 százalékos pluszban nyithatott a részvény.

 Arról is tájékoztattam őket, hogy vannak cégek, amelyek képesek a megújulásra, és ezért jöttek ki jó negyedéves jelentéssel, illetve haladnak is a piacon. Többek között ilyen volt a héten az Apple. A vállalat bevételben és profitban is megverte az elemzői várakozásokat. A hét végére 129,8 dollárra emelkedett a részvény, így az előző év februárjához képest több mint 20% nyereséget jelent ez a részvényeseknek. Szintén jó eredményeket közölt a Philip Morris, amely meglepetésként 2,3% nyereséget zsebelt be a pénteki záráskor. Ugyanis a dohányipari cég 6,97 milliárd dolláros árbevételt ért el a negyedévben, ami meghaladja a 6,66 milliárdos várakozásokat.philip_morris_tobacco_tins

Ryanair –nél emelkedést láthattunk, a januári forgalma 17%-kal, 8,77 millió utasra emelkedett.

 

 

 

 

 

 

Ezzel ellentétben az American Airlines légitársaságnak csaknem a felére, azaz, 2,6 milliárd dollárra csökkent egy év alatt az adózott eredménye. A 930 gépet üzemeltető American Airlines 2016-ban 198,7 millió utast szállított, 1,3 százalékkal kevesebbet, mint 2015-ben, járathálózata 350 célállomásból tevődik össze. Azonban a „repülőóriás” a hétvégére a rossz adatokhoz képest 0,43% emelkedéssel zárta a hetet. Ugyancsak rossz számokat közölt a Daimler, hiszen a cég körülbelül 3 millió autót adott el 2016 negyedik negyedévében, de ezzel is csak 3,58 milliárd euró nyereséget tudott felmutatni, az elemzők által várt 3,74 milliárd euró helyett. Hétvégére 0,64% veszteséget is láthattunk nála.

Láttam, hogy a hölgyek kezdtek fáradni, így tartottak egy cigi szünetet, megspékelve egy kis energia itallal. Tájékoztattam Zeldáékat, hogy Donald Trump populista világában hosszútávon látható, hogy megújuló minták fognak hasznot hozni, például a növekvő digitalizáló világ. Ezért emelkedhetett az Apple és Ázsiában a héten nyereséget jelentő SamsungA hét második felében az amerikai munkaerő piaci adat miatt emelkedésnek indult a Dow Jones és az S&P500, ugyanis 227 ezerrel nőtt a nem-mezőgazdasági foglalkoztatottak száma januárban. Péntekre a Morgan Stanley 5,46 százalékot emelkedett, a Visa 4,59%-ot, míg a Goldman Sachs 4,57 százalékkal került feljebb. A J.P Morgan, 3,06%-ot, a Bank of America 2,51%-ot, a Citigroup pedig 3,18 százalékot erősödött annak a hírére, hogy Trump aláírt egy rendeletet a pénzügyi intézményekkel kapcsolatban. Itt a 2008-as bankválságra való hivatkozással, az úgynevezett Volcker-szabály is érvényesül, illetve ha a bankok túlzottan eladósodnának, akár a feldarabolásuk is szóba kerülhet.

(a képen Paul Volcker)maxresdefault

A hét Európában is Amerikáról szólt. A Bank of England február 2-i kamatdöntő ülést tartott, ahol a vártnak megfelelően nem változtattak az irányadó rátán. A héten kiszivárgott, hogy Theresa May és a brit kormány szerint az Egyesült Királyság nem kíván a közös piac része lenni, ehelyett egy jól szabályozott szabadkereskedelmi egyezményt sürget.

A cseh jegybank sem változtatott monetáris kondícióin. A héten a DAX 30 indexe 11663 ponton zárt, míg a Deutsche Bank az elbocsátásokat lengette be, így is a hétvégére 3,63% nyereséget termelt a nagyon rossz negyedéves jelentése mellett (a tavalyi negyedik negyedévben 7,06 milliárd euró bevétel mellett 1,89 milliárd euró nettó veszteséget szenvedett el a Bank). befektetési arany ára a héten 1216,18 dolláron, míg a határidős WTI kőolaj 53,67 dolláron zárta a hetet.

Ügyfeleim örültek a sok pozitív adatnak és a jövő hét végére már az irodában beszéltük meg a tárgyalás befejezését. Az a tárgyalás alatt viszont kiderült, hogy még mindig nagyon magas kockázati besorolásúak, inkább amerikai és indiai részvények vásárlásában gondolkodnak.”

Érdekelnek a gazdasági történetek?

Szeretnétek egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretnétek átnézetni meglévő biztosításotok?

Nincs más dolgod csak regisztrálj itt!

 Itt megteheted!

red-arrow-curved-down

Jelentkezz most regisztrációra!