Folytatódik a bankválság, miközben az arany ára rekord magason

arany és ami mögötte van

Mi lesz veled banki szegmens?

Legutóbb a First Republic Bankot  kellett eladni értékesíteni, árverezni  el az FDIC-nek és a FED-nek  a JP.Morgan Chase nagybanknak. Most pedig két további amerikai bank, a Western Alliance Bancorporation és a PacWest miatt aggódnak a pénzügyi szakértők. Az előbbi részvénye nemrégiben közel 40 százalékkal zuhant (a piac előtti kereskedésben 8,30 százalékos javulás volt), a PacWest részvénye pedig közel 51 százalékkal csúszott  lefelé(a piac előtti kereskedésben +13%). Mindkét banknál gondot jelentenek a kényszer értékesítések.

A Bloomberg szerint a PacWest az ügyet ismerő személyek szerint több stratégiai lehetőséget is mérlegel, köztük az eladást is. Egyébként a jelek szerint tőkeemelésre lenne szükség a bank túléléséhez. A tőzsdén a bank még egymilliárd dollárnál sem ér többet. Hasonló a helyzet a Western Alliance-nál is. Már megindultak a találgatások arról, hogy a teljes pénzintézet vagy egyes részeinek eladására kerülhet sor. Ha mindkét bank bedőlne vagy meg kellene menteni, akkor a Signature bank, a Silicon Valley Bank, a Silvergate Bank és a First Republic Bank bukása után folytatódna az amerikai regionális bankok körüli dráma.

Western Alliance shares cut losses after the bank says deposit outflows are  stabilizing

Kamatemelések hatása

A helyzetet nem könnyíti meg, hogy az amerikai jegybank szerdán ismét megemelte az amerikai irányadó kamatlábakat. A FED az infláció elleni küzdelem érdekében 0,25 százalékponttal 5,0-5,25 százalékpontos sávba tette az újabb kamatugrást. A kamatforduló teljesen megváltoztatta a jeleket a pénzügyi világ számára. Először a kriptoárfolyamok és a technológiai részvények omlottak össze, majd a startup- és technológiai finanszírozás piaca kiszáradt, most pedig a bankszektorban és egyre inkább az ingatlanszektorban is folytatódik a válság. Különösen a kisebb amerikai bankok érzik meg nagyon ezt a válságot, ami a beszámolók szerint összeomlásokhoz vezetett.

PacWest: Down, But Not Out (NASDAQ:PACW) | Seeking Alpha

 

Az arany ára elhúzhat

Mindezek felett az USA recessziójának damoklészi kardja lebeg. Hogyan reagálnak a piacok az USA-ban folytatódó bankválságra? Nos, először is, az arany ára a csúcs felé száguldott – az ázsiai piacokon az arany ára még a 2.072 dolláros csúcsot is elérte. Ez egy fokkal magasabb, mint a 2020 augusztusában, a Corona-járvány közepén fizetett 2063 dollár. Eközben a technológiai részvények (lásd az S&P500 vagy a Nasdaq 100 árfolyamát) meglehetősen megbűnhődtek az utóbbi időben. És a Bitcoin, amelyet gyakran és szívesen kereskednek digitális biztonságos menedékként vagy aranyalternatívaként? A Bitcoin árfolyama nem igazán tudja eldönteni, hogy inkább a tech-részvényekhez vagy inkább az aranyhoz hasonlóan alakuljon.

Érdekesség

De ami érdekes, hogy ez nem egy vagy-vagy. A JP. Morgan Chase elemzői szerint valószínűleg az arany és a technológiai részvények azok, amelyeket ezek a befektetők előnyben részesítenek, hogy “puffert építsenek egy esetleges idei amerikai recesszió ellen”. Nikolaos Panigirtzoglou és Mika Inkinen stratégák szerint a nemesfémek és a technológiai részvények mellett a devizák is érdekesek válságfedezetként. A technológiai részvények aránya a globális részvények között erőteljesen emelkedett – ami meglepő. A kamatlábakban bekövetkezett fordulat a jövőorientált részvények erőteljes leértékelődéséhez vezetett, amit sok (tőzsdén nem jegyzett) vállalat is megérezte.

Goldpreis - Gold Chart

Végső gondolatok

Az aranyár-előrejelzéseket vizsgálva fontos megjegyezni, hogy a piac nagyfokú volatilitása miatt nehéz pontos hosszú távú becsléseket adni. Ezért az elemzők és az algoritmus-alapú előrejelzők is tévedhetnek előrejelzéseikkel.

Indítson el Ön is már most aranymegtakarítást!

Partner Banknál a legmagasabb minőségű 999,9 finomságú 24 karátos aranyhoz lehet hozzájutni “Good Delivery” garanciával. Mivel az arany értéke időről időre változhat, ezért a Partner Bank lehetővé teszi az arany letét hosszútávú felépítését, alacsony összegű rendszeres arany vásárlással. Ezzel az arany megtakarítási tervvel könnyen és kényelmesen juthat a befektető fizikai aranyhoz és profitálhat a költségátlagolási hatás esetleges pozitív eredményeiből, vagyis amikor az árak esnek több aranyat lehet venni, amikor emelkednek akkor kevesebbet.

A fizikai aranyat ausztriai széfekben őrzik. A befektetők 50 grammos kiszerelésekben, vagy annak többszöröseiben juthatnak hozzá az aranyhoz, valamint szintén fennáll a biztosított kiszállítás lehetősége. A Partner Bank letét  meghatározó tényezője az áttekinthetőség. A letét tulajdonosa naponta megnézheti saját aranyának aktuális értékét az Online Ügyfélszolgálat felületén. A befektető bármikor eladhatja aranyát részben, vagy akár teljes mértékben, majd pedig az értékesítés eredménye kiutalásra kerülhet.

gold1360062185Előnyök

A fizikai arany, mint tulajdon értéket jelent bizonytalan gazdasági helyzetekben

Védelem az inflációval szemben.

A legjobb minőségű: 999,9 finomságú, 24 karátos aranyhoz lehet így hozzájutni.

Az arany 100%ig fizikai formában rendelkezésre áll egy ausztriai széfben

Egyösszegű befektetés lehetséges 2.500 EURO-tól. Míg havonta akár 50 euró azaz 20.000 forintnak megfelelő összeggel is nyithat arany megtakarítási számlát.

Gyorsan lehet róla rendelkezni, vagy szállíttatni (50 gramm vagy annak többszörösét)

Fizikai Arany – az előgondoskodás egyik eszköze

Wie weit steigt der Goldpreis noch?

A Partner Bank által kínált ARANY LETÉT
Vagyonkezelés, közösen Önnel!
Aranyban történő rendszeres megtakarítás lehetséges

Áfa mentes Értékemelkedés 1 éves megtartási idő meghaladtával magánvagyon esetén adómentes

These 3 Numbers Can Help You Budget | Morningstar

 

Ha kérdése van, vagy befektetne, keressen bátran:

 Telefonon:0670-605-1490

• skypon:koncz.peter@portfolife.hu 

emailben:koncz.peter@portfolife.hu

• másodlagos email: koncz.peter@biztoshozam.hu

Ha tetszett akár egy kis részlet is, bátran vegye fel vagy a Biztoshozam.hu csapatával a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika, nyugdíjtervezés elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kap és tud majd a saját befektetéseiben, megtakarításaiban diverzifikáltan dönteni.

Nyugdíjbiztosítás jellemzői szakértő segít

Szeretne egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretne átnézetni meglévő biztosítását, értékpapírját?

Nincs más dolga csak regisztráljon ide kattintva!